Münafıklık Alametleri

Question

Münafıklık Alametleri

Munafiklik Alametleri

Müslüman olmadığı halde, Müslümanları aldatmak için Müslüman görünen kimselere münafık denir. Münafık gerçekte iman etmediği halde, kendini mümin gösteren kimsedir. Bu yönüyle, münafıklık, bir “inanç sahtekârlığıdır.”

Münafık kendini rüzgâra göre ayarlar. Hangi taraftan kuvvetli rüzgâr eserse, o doğrultuda döner. Onun din ve inanç anlayışına menfaat duygusu hâkimdir. Kur’an-ı Kerimde, Münafıklardan çokça bahisler vardır. Şüphesiz bu boşuna değildir. Çünkü düşman tanımadığında daha çok zarar verir. Pusuda olduğunda daha tehlikelidir.

İnanmadıkları halde, Allah’a ve ahiret gününe inandık diyen insanlardır. (2/8-9) Kalplerinde hastalık vardır ve yalancılardır. (2/10) Yeryüzünde fesat çıkaran (2/11), inanan insanlarla onların gıyabında sürekli alay eden (2/15), hidayetin ne olduğunu bildikleri halde sapıklığı tercih eden (2/16) inanıyor gibi gözüküp şüphe içerisinde yaşayanlardır (2/23). Allah’a söz verirler fakat bu sözlerinden geri cayarlar. Yeryüzünde sürekli bozgunculuk çıkararak sinsi sinsi hareket ederler (2/26-27.)

Allah’ın kelamını dinleyip anlarlar fakat bile bile tahrif ederler. Yalancıdırlar, inanır gibi gözükürler ama inanmazlar. (2/75-76.)

Allah’ın ayetlerine karşı hep bahane üretirler ve ağızlarıyla kalplerinde olmayanı söylerler (3/167). Sır tutmazlar, kendilerine önemli bir şey söylense onu hemen yayarlar. (4/83). Fitneye her çağrıldıklarında koşarak giderler (4/91).Haindirler, sürekli ihanet ederler (4/107).Önce inanırlar sonra inkâr ederler, yine inanırlar ve tekrar inkâr ederler ve inkârcılıklarında ısrar ederler (4/137-138).

Mümin’leri bırakıp kâfirleri veli (dost) edinirler. İzzeti ve şerefi kâfirlerin yanında ararlar (40/139). Ne inanırlar nede inkâr ederler. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar. Bocalar dururlar (4/143).    

Münafıklar, Allah’a ve ahiret gününe inandıklarına dair sürekli yemin ederler ve yeminlerini kalkan yaparlar. Ama mümin değildirler. Kalplerinde gizlediklerinin açığa çıkmasından korkarlar.  Münkeri emreder, marufu

engellerler ve cimrilik ederler. Allah’ı terk etmişlerdir,     Allah da onları terk etmiştir. Münafıklar birer fasıktırlar (9/67). Pazarlıklı bir inanç anlayışına sahiptirler. Allah’a verdikleri sözden sürekli cayarlar ve kalplerinde nifak vardır (9.75.77). Cömert müminleri kınarlar, gücü az olup buna rağmen infak eden müminleri alaya alırlar (9/79). Allah yolunda canlarını ve mallarını ortaya koymazlar (9/81). İnanan insanların arasına nifak sokmak için var güçleriyle savaşırlar. Bunu da kılıfına uydurarak “biz sadece iyilik yapıyoruz” diyerek yine yalan söylerler.  Allah’a tereddüt içinde kulluk ederler, kendisine nimet verildiğinde mutlu olur, sıkıntıya düştüğünde ise yüz çevirirler (Haç/11).

Münafıklar Allah’ın indirdiğinin yanı sıra bazı konularda inkârcılarla birlikte hareket ederler. Allah’ı öfkelendirecek şeylere uyarlar ve O’nun rızasını kazanmak için çaba sarf etmezler (47/28.) Allah’tan çok insanlardan korkarlar. Bu onların anlamaz kimseler olduklarından dolayıdır. Birlik ve beraberlik halinde gibi gözükürler fakat en ufak bir rüzgârda darmadağın olurlar. Bu da aklını kullanmadıklarından dolayıdır (59/12-13-14)

Onlar Allah’ı unutmuşlardır. Allah da onları unutmuştur. (59/19). Yeminleriyle gerçek yüzlerini gizleyerek, İnsanları Allah yolundan alıkoymaya çalışırlar. (63/2).  Allah’ın öğüt ve ibret alınması için vermiş olduğu örneklere kör ve sağır kesilerek, bu örneklerin anlamını değiştirmeye çalışırlar. (74/31)

(1)-Buhari, İman:23

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-24T21:06:45+03:00

    İslam’da ikiyüzlülük (Nifak), bir kişinin dışsal inanç ifadeleri ile içsel inançları ve niyetleri arasındaki bir tutarsızlığı ifade eder. İkiyüzlülük şiddetle kınanır ve bir bireyin davranışında ikiyüzlülüğün varlığına işaret edebilecek işaretler vardır. İşte İslam’daki münafıklık alametlerinden bazıları:

    Çifte standart: Münafığın çoğu zaman kendileri ve başkaları için farklı standartları vardır. Kendi yükümlülüklerini ihmal edip ikiyüzlü davranışlarda bulunurken başkalarından yüksek ahlaki davranışlar bekleyebilirler.

    İbadetlerde samimiyetsizlik: Münafıklar, namaz, oruç gibi ibadetleri sırf gösteriş için veya başkalarından övgü almak için yaparlar. Niyetleri Allah’ın rızasını kazanmak değil, insanlardan ilgi ve takdir görmektir.

    Sahtekârlık: Münafık, ilişkilerinde aldatıcı ve sahtekâr olarak bilinir. Kişisel çıkarları veya kendi çıkarlarını korumak için yalan söyleyebilir, vaatlerini bozabilir veya başkalarını manipüle edebilirler.

    Sorumluluk eksikliği: Münafıklar çoğu zaman yaptıklarının sorumluluğunu almaktan kaçınırlar ve suçu başkalarına atarlar. Hatalarını kabul etmeyi reddederler veya birine haksızlık ettiklerinde af dilemeyi reddederler.

    Bölücülük ve ihtilaf yaratma: Münafık, Müslümanlar arasında nifak yayma ve ayrılık yaratma işlerine girişebilir. Anlaşmazlık yaratmaya, birliği baltalamaya ve topluluğa zarar vermeye çalışabilirler.

    Materyalist Odak: Münafıklar genellikle dünyevi arzularla hareket ederler ve maddi mal ve servete aşırı düşkündürler. Kendi kişisel kazançlarına öncelik verirler ve hayır işlerinde bulunmaya veya ihtiyacı olanlara yardım etmeye isteksiz olabilirler.

    Başkalarındaki ikiyüzlülüğü tanımlamanın, yargılama veya kınama amacıyla değil, daha çok kendini yansıtma ve kişisel gelişim için olduğunu not etmek önemlidir. Müslümanlar sürekli olarak samimiyet, öz hesap verebilirlik ve eylemlerini inançlarıyla uyumlu hale getirmek için çaba göstermeye teşvik edilir.

    En iyi cevap

Cevapla