Paylaş
Mubâh ne demek? Kısaca
Question
Mübah Nedir?
Mubah Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “açıklanan, açığa konan, salıverilen, helal kılınan” gibi anlamlara gelen mubâh, dinî bir kavram olarak, dinen mükellefin yapıp yapmamakta serbest bırakıldığı fiillerdir. Mükellefin bu fiilleri yapması veya terk etmesi halinde, övgü veya kınamayı, sevap veya günahı gerektirmez. Yemek, içmek, uyumak böyle fiillerdendir. Helal, caiz gibi kavramlar da genelde aynı manayı ifade etmek için kullanılır. Bazı usulcüler, Şâri’in yapılmasına izin verdiği fiiller şeklinde tarif etmiştir.
Bir fiilin mubah olduğu, o şeyin mubah veya helâl olduğunun bildirilmesiyle (Bakara, 2/187; Mâide, 5/5), işlenmesi halinde bir günah ve bir sakınca bulunmadığının ifade edilmesiyle (Bakara, 2/173; Nur, 24/60, 61) veya herhangi bir yasaktan sonra gelen emirle (Cum’a, 62/10) anlaşılabilir. Ayrıca bir konuda hiçbir dini yasaklama ve kısıtlamanın bulunmaması da o şeyin mubahlığının delilidir. Fıkıhta, “eşyada aslolan ibahadır” küllî kaidesi bunu ifade etmektedir.
Mubahın işlenmesinde veya terk edilmesinde bir mükâfat veya ceza bulunmamakla birlikte, mubah olan şeylerin iyi niyetle ve ibadet kastıyla işlenmesi halinde işleyen ecir kazanır. Meselâ, ibadete hazırlanmak amacıyla yemek, içmek böyledir. Ayrıca tamamen terk etmek suretiyle, zarara sebebiyet vermesi halinde ise günah kazanır. Vücut zayıf düşünceye kadar yememek içmemek böyledir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answer ( 1 )
Mubah kelimesi fıkıh ilmi ile alakalı bir kavramdır. Mesela vah kelimesinin lügatta bulunan anlamı; açıklanan, açığa konan, salıverilen, helal kılınan anlamlarına gelmektedir. Dini ıstılahta mübah ise; dinen mükellefin yapıp yapmamakta serbest bırakıldığı fiillerdir.