Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurban ibadeti

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Diyanet

Cevap:

Kurban Arapça’da gerek maddî gerekse mânevî her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlam yelpazesine sahip olan kurbân kelimesi dinî terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2022-09-26T08:16:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kurban ibadeti; Allah’ın emrine boyun eğdiğimizin, malımızı Allah rızası için feda edebileceğimizin açık ifadesidir. Kurban ibadeti; Allah sevgisini bütün sevgilerin üstünde tuttuğumuzun, hak yolunda fedakârlığımızın bir göstergesidir. Kurban kesen veya vekalet yoluyla kestiren müminler,”Rabbin için kurban kes.”(1) emrini yerine getirmiş, Allah’a teslimiyetini göstermiş, kulluk bilincini tazelemiş, Peygamberimizin sünnetine uymuş ve çok sevap kazanmış olur. Peygamberimiz aleyhisselam, “Kurbanlık hayvanın yünlerinin her kılına on hasene sevap verilir.”(2), “Kurban, kıyamet günü boynuzları ve tüyleri ile birlikte gelir. Kesilen kurban, kanı yere düşmeden Allah katındaki yerine ulaşır.”(3) buyurarak kurban ibadetinin sevabının çokluğunu ve önemini dile getirmiştir.

    1-Kevser Suresi, 1 2-İbn Mace,Edahi,3 3-Tirmizi, Edahi, 1

     

    En iyi cevap

Cevapla