Paylaş
Kişi işlediği tüm sevapları kaybedebilir mi ?
Question
Selâmün aleyküm. Diyelim ki bir kişi hayatı boyunca bir sürü sevap işledi ve ardından yaptığı bir hatadan veya günahtan ötürü kişinin tüm sevaplarının silinme gibi bir ihtimal var mıdır ? Eğer varsa ne gibi bir hatayla silinme ihtimali var ?
Bir müslüman hayatı boyunca yaptığı tüm iyilikleri kaybetme ihtimali var maalesef
İki iki nedenden ötürü saatler kaybedilir küfre girmek dinden çıkmak diğeri de Allah’a ve resulüne büyük saygısızlık yapmak
dinden çıkan tövbe etmezse bütün yaptığı iyilikler silinir diğer konuda Hucurat suresi ikinci ayette bakabilirsiniz hatta ilk 5 ayetinin tefsirini okuyunuz
Kimin üzerinde kardeşine karşı ırz veya başka bir şey sebebiyle hak varsa, dinar ve dirhemin bulunmadığı kıyamet (ve hesaplaşmanın olacağı) gün gelmezden önce daha burada iken helalleşsin. Aksi takdirde o gün, salih bir ameli varsa, o zulmü nisbetinde kendinden alınır. Eğer hasenatı yoksa, arkadaşının günahından alınır, kendisine yüklenir.” [Buhârî, Mezalim 10, Rikak 48; Tirmizî, Kıyamet 2, (2421)]
Kul hakkı Ahirete kadar telafi edilmez veya helallik alınmaz ise (Mal ile ilgiliyse vermek gerekir) Zulmü nispetinde sevaplardan yiyor
Yani kula karşı yapılan zulüm özür dilenmezse veya geri ödenmezse ahirette karşımıza çıkar
Zulümden nedir ?
Zulüm haklıya hakkını vermemektir hakkı olana hak sahibine hakkını vermemektir, haksız yere eziyet çektirmektir.
A
Sahibi olmadığın mala zarar vermek, izinsiz kullanmak.Bir insanın gıybetini etmek ona iftira etmek, başka insana sövmek vücut hareketleriyle veya sözlerle dalga geçmek, halkın ortak kullanım hakkı olan mala zarar vermek…
Bunun gibi durumlarda haksız yere eziyet vermek kul hakkı oluşturur.
“Ümmetimden müflis olan o kimsedir ki: Kıyamet günü namazı, orucu ve zekatı olduğu halde gelir. Ancak birine küfretmiş, diğerinin kanını dökmüş, bir diğerinin de malını yemiştir. Hasenatı, buna, öbürüne, diğerine dağıtılır. Üzerindeki borçlar bitmeden hasenatı tükenmişse öbürlerinin günahlarından alınır, üzerine yüklenir ve böylece ateşe atılır.”(Müslim, Birr 59; Tirmizî, Kıyâmet 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 303, 334, 371)
Answer ( 1 )
Evet, bir kişi işlediği tüm sevapları kaybedebilir. İslam inancına göre, bir kişi işlediği sevapları kaybedebilecek bazı durumlarla karşılaşabilir. Bunlar arasında:
Şirk (Allah’a ortak koşma): Eğer bir kişi, Allah’a ortak koşarsa, yani şirke düşerse, bütün sevapları geçersiz hale gelir. Bu, kişinin yaptığı hayırlı işlerin Allah katında hiçbir değeri kalmaz.
Nifak (ikilik) ve büyük günahlar: Kişi, sürekli büyük günahlar işler ve tövbe etmezse, bu da sevapların kaybolmasına yol açabilir. Ancak, Allah’ın affediciliği ve merhameti büyük olduğundan, tövbe ederek bu günahlar affedilebilir.
Riya (gösteriş) ve kibir: İbadetlerde gösteriş yapmak (riya) ve kibir, kişinin sevaplarını geçersiz kılabilir. Çünkü yapılan ibadetlerin Allah için samimi bir şekilde yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Haksızlık ve kul hakları: Başkalarına haksızlık yapmak, kul haklarını ihlal etmek sevapları kaybettirebilir. Ancak, bu durumda kişi, mağdur olan kişiye hakkını ödemediği sürece sevaplar geri alınabilir.
İslamda, sevapların kaybedilmesi söz konusu olsa da, kişinin samimi olarak tövbe etmesi ve Allah’a yönelmesi durumunda, Allah’ın merhametiyle tekrar sevap kazanması mümkündür.