Kim ezan okunurken konuşursa imansız gitmesinden korkulur

Question

Ezan okunurken konuşunca iman gider mi

Ezan okunurken konusanin imanindan suphe ederim hadisi

SORU: Selamün aleyküm hocalarım. Ezan okunurken konuşmamaya çalışıyorum ama dün kardeşim soru sordu bende cevap verdim ezan okunurken konuşunca iman gider mi ben öyle bir şey var diye duydum ne olur cevap veren benim imanım gitti mi konuştuğum için

CEVAP:

Ezanı dinleme hakkındaki hadis: (Hadis olduğunu var sayarak cevap yazalım)

Hadisin arapça metni:

من يتكلم أثناء الأذان أشك في إيمانه

Hadisin anlamı:

Ezan okunurken konuşanın imanından şüphe ederim

Açıklaması:

Ezan okunurken dinleme ile ilgili hadis terhip ve tergip (sakındırma ve teşvik) hadislerindendir.
Ezan okunurken ezana saygı duyulsun, ezan okunması sırasında başka işlerle meşgul olunmasın diye tavsiye babında bir hadistir Bu bir hüküm hadisi değildir yani ezanı dinlemeyen kişinin imanı gitmez sadece ezan dinleme adabına uymamış olur.
Dinimiz İslam’a göre farz olan bir şey dahil tembellikten dolayı yapılmadığı zaman iman gitmediğine göre sünnet olan bir şeyi terk etmek ile asla iman gitmez.

HOCA

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

  1. “Ezan okunurken konuşanın imanından şüphe ederim” sözü hadis midir?

    Yukarıda sorunun altında eklenen sözde hadisin bir Aslı yoktur Bu halk arasında hadis olarak biliniyor fakat hadis kaynaklarında bulamadık.

    Ezanı dinleme adabı ile ilgili bu gibi sözler ezanı dinlemek ezanı tekrarlamak ezan adabına uyumak için söylenmiştir.

    Ezan Allah’ın dininin şiarıdır. İslam dininin ayarlarına saygı duymak Allah’a saygı duymaktır ezan okunurken onu dinlemeli tekrarlamalı ve namaza hazırlık yapılmalıdır.

    Ezan okununca dinlemek ezanı dinlemeyenin imanının gitmesinden şüphe edilmesi doğru bir söz değildir çünkü islam’da farzları bile iman edenlerin imanı gitmez dolayısıyla ezanı dinlemek sünnet olduğuna göre sünnet olan bir şeyi terk etmek sadece mekruhtur günah değildir asla imana zarar vermez.

     

    En iyi cevap
    0
    2025-03-25T22:23:33+03:00

    Ezan okunurken konuşmak, İslam inancında hoş karşılanmaz ve genellikle günah olarak kabul edilir. Çünkü ezan, Allah’ın çağrısıdır ve müminlerin dikkatlerini Allah’a vermesi gerektiği bir zaman dilimidir. Ezanın okunduğu sırada konuşmak, bu saygıyı ihlal etmek anlamına gelebilir. Bazı alimler, ezan okunurken konuşmanın imanı zedeleyebileceğinden veya kişinin sevabını kaybetmesine yol açabileceğinden endişe ederler. Ancak, bu konuda kesin bir hüküm vermek yerine, ezanın anlamına uygun bir şekilde saygı gösterilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.

    Ezan sırasında bir şey konuşmak, o anın manevi önemine dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu, imanla ilgili bir endişe yaratabilir çünkü ezan, namaza davettir ve buna saygısızlık, kişinin manevi değerlerini zedeleyebilir.

    0
    2025-05-05T21:01:38+03:00

    “Ezan okunurken konuşanın imanından şüphe ederim” şeklindeki hadis, aslında doğru bir şekilde rivayet edilmemiştir. Bu tür bir ifade, sahih hadis kitaplarında yer almamaktadır. Ancak, benzer bir anlam taşıyan ve ezan sırasında konuşmanın hoş karşılanmadığına dair bazı rivayetler bulunmaktadır.

    Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ezan okunurken konuşmamayı tavsiye etmiştir. Bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
    “Ezanı duyduğunuzda konuşmayı bırakın, ezanı dinleyin.” (Buhari ve Müslim)

    Bu hadis, ezan okunurken bir Müslümanın dikkatinin ezanda olması gerektiğine ve bunun, Allah’a ve namaza saygı göstermek için önemli olduğuna işaret eder. Dolayısıyla, “imanından şüphe ederim” gibi bir ifade, herhangi bir sahih hadisle doğrulanmamaktadır. Ancak, ezan okunurken konuşmanın yanlış olduğu ve buna saygı gösterilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Cevapla