Kerremallahu vecheh

Question

KERREMALLAHU VECHEH

Kerremallahu veche Arapca yazilisi

Kerremallahu veche Arapça yazılışı: کرم الله وجهه

Hz. Ali hakkında kullanılan bir dua ve saygı sözüdür

Hz. Peygamber’in sohbetinde bulunmuş, tevhit mücadelesinde ona destek olmuş olan sahabeyi hayırla anmak, onlara saygı göstermek İslamî geleneğin önemli bir parçasıdır. Özellikle Sünni müslümanlar Hz. Peygamber’in vefatından sonra İslam toplumunun başına geçen ve her biri cennetle müjdelenmiş olan ilk dört halifeye ayrı bir önem atfetmişler, bunlar için Ebû Bekir es-Siddik, Ömer el-Fârûk, Osman Zünnûreyn ve Ali el-Murtaza şeklinde övgü niteliğinde ayırıcı vasıflar kullanmışlardır. Bunun yanında hangi sahâbî olursa olsun adı geçtiğinde “radıyallahu anh” (Allah ondan razı olsun) şeklindeki saygı cümlesinin eklenmesi de yine Sünni müslümanlar arasında genellikle uyulan bir gelenek olmuştur.

Sünnî müslümanların bu anlayışına karşın, ashabın sadece çok az bir kısmını hürmete layık gören Şiiler’in İmâmiyye kolu ise özellikle Hz. Ali’yi ve masum (günahtan korunmuş) olarak gördükleri diğer imamları yüceltmede aşırıya gitmişler, onlar için genellikle peygamberlerden biri anıldığında söylenen “aleyhisselam” (Allah’ın selamı üzerinden eksik olmasın) cümlesini kullanagelmişlerdir. Hz. Ali için kullanılan saygı cümlelerinden biri de ilk kaynaklarda görülmeyen, muhtemelen Şiiler’ce ortaya atılan “kerremallahu vecheh” ifadesidir. Mamafih “Allah yüzünü ak etsin/ağartsın” anlamına gelen bu cümle daha sonra İslam geleneğinde yaygınlık kazanmıştır. Bazı müellifler bu ifadeye “fi’l-cenne” (cennette) ibaresini ekleyerek cümlenin içeriğini cennet hayatına tahsis etmişlerdir.

Kerremallahu vecheh cümlesinin kullanılışı yaygınlaştıktan sonra hangi sebeplerle Hz. Ali’ye yöneltildiği konusunda bazı yorumlar yapılmış ve onun putlara tapmadan müslüman olması, ilk müslüman oluşu, Hz. Peygamber’in akrabası ve çok yakını olması gibi sebepler ileri sürülmüştür. Mamafih Hz. Peygamber’in nübüvvetine bütün insanlar içinde ilkin Hz. Hatice’nin ve yetişkin erkekler içinde ilk olarak Hz. Ebû Bekir’in iman etmiş olması, dini/manevi açıdan üstünlüğün ancak takvâya göre olup (bk. el-Hucurât 49/13) Hz. Peygamber’e nesep açısından yakınlığın bununla alakasının olmaması, bu açıklamaların tatminkâr ve geçerli olmadığını göstermektedir. Bunun gibi, Hz. Ali’nin yüzüne bakmanın bir nevi ibadet sayılacağı yolundaki anlayış da hem İslam’ın tevhit ilkesine bağlı ibadet anlayışı hem de konuyla ilgisi açısından isabetli görünmemektedir. Kaynak Temel İslam ansiklopedisi

BENZER KONULAR:

SİTELERİMİZ:

dinisorusor.com

islamisorusor.com

mumsema.com.tr

Kerremallahu veche ne demektir

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    2
    2022-01-28T21:34:33+03:00

    Hz. Ali çocukluğundan itibaren ve iman ettiği ilk günden beri putlara tapmamış, onları kerih ve çirkin görmüş biridir. Bu nedenle İsmi zikredilirken kendisine hürmeten “Allah yüzünü, yönünü, tarafını keremli ve şerefli kılsın anlamına gelecek “Kerremallâhü Veche” ifadesi kullanılmaktadır.

    Bu manada bu hürmet ifadesi bu özelliği taşıyan diğer sahabiler içinde kullanılabilir.

    En iyi cevap
    1
    2022-01-28T22:51:36+03:00

    Hz. Ali, Peygamberimizin amcası Ebu Tâlib’in oğludur.Hicret­ten yirmi üç yıl önce doğmuş ve Bi’setin ikinci günü imân etmiş, hiç putlara tapmamıştır. Bunun için mübarek ismi söylendiğinde, Kerremallâhü Veche denir.

Cevapla