Kafir ve Mürted, Müslüman olduktan sonra gusül alması şart mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mürted olan ve Küfre düşen gusül alması şart mıdır?

Kafir ve Murtet Musluman olduktan sonra gusul almasi sart mi

KÂFİR İSLAM’A GİRDİĞİNDE GUSLETMESİ GEREKİR Mİ?

Bilindiği gibi, küfür mânevi bir murdarlıktır ki insan ruhunu kirletmekte, kalbini karartmaktadır. O bakımdan inkârcıların Harem sınırına sokulması yasaklanmıştır.

İslâm bu kiri temizleyen, kişinin ruhunu ve kalbini ağartan tek yol ve tek çaredir. Onun için kâfir İslâm’a girince, kelime-i şehadetle birlikte gusle dince içindeki o manevi kirlerle birlikte dışındaki kirleri de temizlemiş olur.

عن قيس بن عاصم أنه أسلم فأمره النبي صلى الله عليه وسلم أن يغتسل بماء

وستر.» رواه الخمسة إلا ابن ماجه

Kays b. Asım’dan yapılan rivayete göre, adı geçen Islâm’a girince, Rasu lullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ona su ve sidir ile yıkanmasını emretmiştir.”

Ebu Hureyre (radıyallahu anho’dan yapılan rivayette, demiştir ki: Sumame İslâm’a girince, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

“Onu falan oğullarının hâitina götür de yıkanmasını söyleyin.”

Hadis-i Şerifle İlgili Mezheplerin İctihat Ve Yorumları

Hanefiler’e göre: Müstehab olan gusülden biri de, İslâm’a giren kâfi rin yıkanmasıdır. Nitekim Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), gelip İslâm’a girmek isteyenlere gusletmelerini emretmiştir. Emrin en aşağı derecesi, nedb ve istihbabdır.
Bu hüküm, o İslâm’a girdiğinde cünüp olduğu bilinmediği takdirde böyledir. Cünüp bir halde gelip Islâm’a girdiği biliniyorsa, o takdirde ne yapa lir? Meşayih (fıkıh ilminde söz sahibi âlimler) bu hususta farklı görüş ortaya koymuştur: Kimine göre, cünüp olduğu için gusletmesi gerekmez. Çünkü kâfirler, kurbiyeti gerektiren şer’i hükümlerle muhatap değillerdir. Gusül ise niyet getirmek suretiyle yakınlık ifade eder. Bu da kâfir için lüzumlu değildir. Diğer bir kısmı ise, cünüp bir halde İslâm’a girmişse, bundan dolayı gusletmesi gerekir, demiştir.”

Fetäväys Hindiyye’de ise bu konu şöyle açıklanmıştır: “Guslün çeşitleri dokuzdur: Üçü farzdır. Onlara, cenabetten, hayz ve nifastan dolayı gusletmek farzdır. Biri vacibdir, o da ölüyü yıkamaktır. Nitekim Serahsî’nin el-Muhit ‘inde de bu husus belirtilmiştir. Aynca kâfir cünüp olduktan hemen sonra İslâm’a girerse, zahir-i rivayette gusletmesi vacib olur. Kâfire kadının ayhali kanı kesiklikten sonra Isláma girerse, bundan dolayı gusletmesi gerekmez.

İbn Nüceym, Kenzü’d-Dakayık şerhinde, cünüp olarak İslâm’a giren kâfirin gusletmesi vacibdir diyenlerin görüşünü tercih etmiş ve bunun daha sahih olduğunu belirtmiştir.”

Şafiiler’e göre: Imam Şafii diyor ki: Müşrik Islâm’a girince, gusletmesini ve traş olmasını müstehab sayarım. Böyle yapmaz da, cünüp de değilse, sadece abdest alması kâfi gelir ve bu abdestle namaz kılar.

Mâlikîler’e göre: Kâfir İslâm’a girdiği zaman, ister yeni İslâm’a girmiş olsun, ister mürtedlikten dönerek girsin; ister İslâm’a girmeden önce yıkan mış olsun, ister yıkanmamış olsun, küfürdeki günlerinde kendisinden guslü gerektiren bir sebep vücut bulsun bulmasın, gusletmesi vacibdir.” Hristi yan olan eşini cenabetten dolayı gusletmeye zorlayamaz. Ancak ayhalinden temizlenince gusletmesi için icbar eder.”

İmam Sevrî’nin de mezhebi budur. Sözü edilen hususta Mâliki mezhe bi ile aynı görüştedir.

Hanbeliler’e göre: Hanbeli imamları bu meselede Kays b. Asim (radi yallahu anh) hadisiyle çıkarım yapıp buradaki emrin vücubu gerektiğini belirt mişlerdir. Nitekim yapılan rivâyete göre, Sa’d b. Muâz ve Useyd b. Hudayr; Mus’âb b. Umeyr ile Es’âd b. Zürare (radıyallahu anh)’dan İslâm’a girmek iste diklerini, girdikleri zaman ne yapmaları gerektiğini sorduklarında onlar şu cevabı vermişti: “Guslederiz, hak olan şehadeti söyleriz..”

Kâfir cünüp olduktan sonra İslâm’a girerse, küfür halindeyken yıkanmış olsun olmasın, cenabetten dolayı kendisine gusül gerekmez. Bu, İslâm’a girmekten dolayı guslü vacib kabul edenlere göredir; aynı zamanda Ebû Hanife’nin görüşüdür. İmam Şâfii ise, her iki halde de gusleder, demiştir. Ebûbekir de bu görüşü seçmiştir. Çünkü teklifin yokluğu guslün vücubunu engellemez. Çocuk ve deli hakkında olduğu gibi… Çocuk ergen olunca, gusleder. Deli iyileşince gusletmesi gerekli olur.

Hanbeliler’in bu husustaki delili, erkek ve kadınlardan hayli kişi gelip İslâm’a girdiğinde, hiçbirine cünüp olduklarını hatırlatarak gusletmelerini söylediğinin işitilmediğidir, yani Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) hiç birine böyle bir emir vermemiştir.

İslam’a giren kimsenin suya sidir karıştırıp yıkanması müstehabdır. Öyle ki, İslâm’a girdiği için gusletmesi vacib, gusül suyuna sidir karıştırma sa müstehabdır. Aynı zamanda traş olması da müstehab sayılmıştır. Çünkü Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in İslâm’a giren bir kişiye, “kendinden küfrün kıllarını giderip at” diye buyurduğu bilinmektedir.

Hadis-i Şerifden Çıkarılan Hükümler

1. Kâfirin İslâm’a girince gusletmesi, bazı müctehidlere göre müstehab, bazısına göre vâcibdir.

2. Cünüp olduktan sonra İslâm’a giren kâfirin gusletmesi, yine bazı müctehidlere göre vâcib, bazısına göre vâcib değildir.

3. Kâfir İslâm’a girince gusledeceği suya sidir veya ona benzer güzel kokusu olan bir madde karıştırıp yıkanması müstehabdır.

Kaynak: Ahkam hadisleri

BENZER KONULAR:

Küfre düşen gusül alması gerekir mi

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-15T12:59:36+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Güncel bir fetva veya hukuki görüş verme yeteneğim olmadığını hatırlatmak isterim. Ancak genel olarak İslam’ın temel prensiplerine dayanarak cevap verebilirim.

    İslam dini, bir kişinin Müslüman olabilmesi için İslam’ı kabul etmesini gerektirir. İslam’ı kabul eden bir kişiye “Müslüman” denir. Kafir veya mürted olarak adlandırılan bir kişi, Müslüman olmayan veya İslam’dan çıkan bir kişidir.

    Gusül, cinsel ilişki, cinsel organların birbirine temas etmesi, meni veya cinsel ilişki sırasında orgazm olma gibi durumlarda vücudun temizlenmesi için yapılan bir ritüeldir. Gusül, İslam’da bazı durumlar için farz (zorunlu) olabilir. Örneğin, cinsel ilişki sonrası gusül almak farz olarak kabul edilir.

    Müslüman olmayan bir kişi Müslüman olduğunda, genellikle İslam’ın temel öğretilerini ve ibadetlerini öğrenmek ve uygulamak için çaba gösterir. Gusül ise İslam’ın bir ibadeti olarak kabul edilir ve vücudun temizlenmesini sağlar. Bu nedenle, bir kişi Müslüman olduğunda ve İslam’ın ibadetlerini yerine getirmek istediğinde, gusül almak da önerilen veya tavsiye edilen bir eylem olabilir. Ancak bu konuda detaylı bir fetva almak veya İslam hukukunu daha iyi anlamak için ilgili bir İslam alimi veya dini otoriteye danışmak önemlidir.

    Sonuç olarak, bir kişinin Müslüman olduktan sonra gusül alması gerekip gerekmediği konusunda net bir yanıt vermek zordur. Bu konuda İslam alimlerinin görüşlerini veya hukuki yorumlarını incelemek daha uygun olacaktır.

    En iyi cevap

Cevapla