Kaç Çeşit Gusül Abdesti Vardır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Guslün Çeşitleri: Farz, Sünnet ve  olan gusüller

Gusul dini hukum acisindan farz sunnet ve mendup olmak uzere uc ceside ayrilir

Gusül dini hüküm açısından farz, sünnet ve mendup olmak üzere üç çeşide ayrılır:

A-Farz olan gusüller:

Cünüplük hâlinden veya hayız-nifas kanının kesilmesinden sonra yıkanması, Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Ay hâli hâlin sona erince gusül yap.”

B-Sünnet olan gusüller:

Ali (r.a.)’e, gusül abdesti almanın faziletli olduğu günler soruldu. O da: “Cuma günü, 1466 Arafe günü, (hacıların Hac ve umre için ihrama girerken ve arafe günü Arafat’ta vakfe için yıkanmaları, Ramazan ve Kurban Bayramı günlerindeki alınan gusül” diye cevap verdi.

C-Mendub veya müstehab olan gusüller:

1) Cünüplük veya hayız-nifas gibi bir durumu olmadan, yeni Müs- lüman olan kimsenin yıkanması. “Kays b. Asım (r.a.)’den rivâyetle: “Müslüman olmak için Rasûlüllah (s.a.v.)’e geldim, su ve sabun ile yı- kanmamı emretti.”

2) Baygınlık geçirenin ayıldıktan sonra yıkanması, Aişe (r.anha)’dan rivâyetle: “Rasûlüllah (s.a.v.) iyice ağırlaştı. Müteakiben: “İnsanlar namaz kıldı mı?’ diye sordu. Biz: “Hayır, ya Rasûlallah! Onlar Seni bekli- yorlar” dedik. Bunun üzerine Nebî (s.a.v.): “Benim için leğene su koyun” buyurdu. Âişe (r.anha) dedi ki: “Dediğini yaptık, oturup yıkandı.
Sonra kalkmaya davranırken bayıldı. Sonra ayıldı ve Rasûlüllah (s.a.v.):

“İnsanlar namaz kıldılar mı?’ diye (tekrar) sordu. Biz (de): “Hayır, ya Rasûlallah! Onlar Seni bekliyorlar” dedik. Nebî (s.a.v.): “Benim için le- gene su koyun” buyurdu. Dediğini yaptık, oturup yıkandı.”

3) Cenâze yıkayanın yıkanması, “Rasûlüllah (s.a.v.) cenâze yıkadıktan sonra guslederdi.”

4) Kan aldıranın yıkanması. “Rasûlüllah (s.a.v.) kan aldırdıktan sonra guslederdi.”

DAHA GENİŞ BİLGİLER: ⇓⇓⇓

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2023-05-10T14:03:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdest

    AbdestHocam affınıza sığınarak birkaç soru soracağım.
    Şimdiden teşekkür ederim.
    1_ İç çamaşırımı birkaç defa yıkamama rağmen bazı meni lekelerinin çıkmadığını gördüm. Bu meni necis midir? Eğer necis ise bu necaseti yaş necaset mi yoksa kuru necaset mi olarak değerlendirmemiz gerekir ?
    2_ İç çamaşırının farklı yerlerinde mezi lekeleri olursa -tüm lekelerin toplamı el ayasını geçmiyorsa- bu namaza mani midir?
    3_ Mezi geldiği zaman hemen abdest almak gerekir mi? Yoksa namaz kılınacağı zaman abdest alınsa da olur mu?

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    1. Cenabe Guslü: Bu tür gusül, cinsel ilişki, boşalma veya cinsel akıntıdan sonra yapılır. Hem erkeklerin hem de kadınların, ibadete başlamadan veya namaz durumuna girmeden önce ritüel olarak temizlenmek için gusül abdesti almaları zorunludur.

    Cenâbıt gusül abdesti almanın adımları şunlardır:

    • Niyet: Arınmak için gusül almaya niyet etmek.
    • Avret Yerlerini Yıkayın: İşe avret yerlerini iyice yıkayarak başlayın.
    • Abdest al (Abdest al): Yüzü, elleri, kolları yıkamak, başı mesh etmek ve ayakları yıkamak da dahil olmak üzere namaz kılar gibi tam bir abdest alın.
    • Tüm vücuda su dökün: Suyun vücudun her yerine ulaşmasını sağlayın ve tam bir arınmayı sağlayın.
    • İsraftan Kaçınmak: Gusül abdesti alırken su kullanımına dikkat edilmeli ve israftan kaçınılmalıdır.
    1. Hayz Guslü: Kadınlara özgü olan bu gusül çeşidi, hayız veya nifas tamamlandıktan sonra yapılır. Kadınların namaz, Kur’an-ı Kerim’e dokunma gibi ibadetlere başlamadan önce hayız guslü almaları gerekir.

    Hayz guslü gerçekleştirmenin adımları, cenâb guslüne benzer. Tek fark, kadınların gusülden önce adet kanının veya doğum sonrası akıntıların tamamen kesildiğinden emin olmalarıdır.

    1. Mayyit Guslü: Bu tür gusül, ölü bir Müslümanın cenazesinden önce yapılır. Bu toplumsal bir zorunluluktur (farz kifaye), yani bir topluluk içinde yeterli sayıda birey onu yerine getirirse diğerleri muaf tutulur.

    Gusl-mayyit, cenaze töreniyle ilgili öngörülen İslami ritüeller ve geleneklere göre, ölen kişinin vücudunu belirli bir şekilde yıkayarak yapılır. Bu gusül tipik olarak, ritüeli gerçekleştirme konusunda bilgili deneyimli kişiler veya profesyoneller tarafından yapılır.

    Guslün İslam’da ritüel bir arınma eylemi olduğunu ve prosedürlerinin kültürel uygulamalara ve daha geniş İslami çerçeve içindeki kişisel yorumlara bağlı olarak biraz değişebileceğini not etmek önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla