İslamda evlilikte cinsellik yoksa boşanmak caiz midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslamda evlilikte cinsellik yoksa ne olur?

Islamda evlilikte cinsellik yoksa bosanmak caiz midir

CİNSELLİĞİN OLMAYIŞI BOŞAMA SEBEBİ MİDİR?

Bu evliliği nasıl sürdürebilirim? Ya da bitirmeli miyim?  Hocam ben 1.5 yıldır evliyim. Evlendikten 1 ay sonra kocamda cinsel isteksizlik ortaya çıkmaya başladı ve hala devam ediyor. Çok defa konuştum cevap olarak işteyken yoruluyorum dedi. Ben yaklaşmayı denesem de olmuyor ve çok yoruldum. Ne önerirsiniz?

Kısaca sorum: Kadının kocasıyla veya kocanın karısıyla cinsel ilişkiye girmemesi boşanma sebebi midir?

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İSLAMDA CİNSEL İKTİDARSIZLIK BOŞANMA SEBEBİDİR

    Dinimizde cinsellik olmaması keyfi ise uyarılır, hasta(iktidarsızlık) ise tedavi için bir yıl süre verilir tedavi olmaz veya olma imkanı yoksa boşanmak caizdir günah değildir.

    Cinsellik iktidarslık değilse genelde eşlerin bazı nedenlerden dolayı birbirinden soğumasından kaynaklanır, karı ve koca bu durumu gidermek için sebebpleri konuşmalı ve sebepleri ortadan kaldırmalıdır.

    —————

    Boşama kararına dayanak olabilecek hastalıklar temelde iki grupta ele alınabilir:

    Cinsel birleşmeyi engelleyen veya beraber yaşamayı zararlı/meşakkatli hale getiren hastalıklar. Erkek için iktidarsızlık, tenasül uzvunun bulunmaması, cinsiyetin belirsiz olması (hünsâ), kadın için cinsel uzvunda cinsel birleşmeye engel ve devamlı bir kusurun bulunması gibi cinsel birleşmeyi engelleyen hastalıkların kazai boşanma sebebi olduğu konusunda görüş birliği vardır. Akıl hastalığı, cüzzam gibi beraber yaşamayı meşakkatli hale getiren hastalıklar ise, Hanefiler’den İmam Muhammed ve diğer mezhep âlimleri tarafından boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir. Öte yandan körlük, sağırlık, topallık gibi fizikî engeller kazai boşanma sebebi olarak görülmemiştir. Kısırlık ise bazı âlimler tarafından boşanma sebebi olarak görülürken bazıları tarafından görülmemiştir.

    İslam âlimlerinin zikrettiği hastalık türlerine bakıldığında neslin devamını ve karşılıklı sevgiyi ve saygıyı engelleyen, karşı tarafta nefret uyandıran ve beraber yaşamayı katlanılamaz kılan hastalık ve kusurların öne çıktığı ve bu çerçevede sınırlı sayıda hastalığın sayıldığı görülür. Zikredilen nitelikleri taşıyan her türlü hastalık ve kusur, boşanma talebine dayanak kılınabilir. Öte yandan evlilik anında bilinen veya öğrenildikten sonra razı olunan hastalık veya kusurdan dolayı boşanma talebi geçersizdir. Bir hastalık veya kusur sebebiyle boşanma talebi geldiğinde hâkim hastalık iyi olabilecek gibiyse boşanmayı bir yıl tecil eder, iyi olma ümidi yoksa derhal evliliğe son verir. Hastalık ve kusur sebebiyle gerçekleşen tefrik, bir bâin boşama hükmündedir; İmam Şâfiî böyle bir ayrılığı fesih olarak değerlendirmektedir.

     

    En iyi cevap
  2. Soru avatarı
    1
    2022-02-04T08:08:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Boşanma konusu

    Eşine 2 yıl boyunca yaklaşmayan kişi boşanmış sayılır mı

    0
    2023-05-13T17:13:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Eşine değil iki yıl on yıl yaklaşması dahi kişi talak sözlerini söylemediği müddetçe boşanma olmaz.

Cevapla