İslamda Çocuk Düşürmenin Hükmü

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çocuk Düşürmek

Cocuk Dusurmek

SORU: Çocuk düşürmek, aynen adam öldürmek gibi midir? Dinen bunun hükmü ve keffareti nedir?

CEVAP: İslâm fakihleri şöyle diyor: Cenine ruh verildikten sonra -ki bu da hamilelikten itibaren dört ay içinde olur onu düşürmek, bir cinayet, bir suç ve haramdır. Cenine ruh girdikten sonra onu düşürmenin cezası tam diyettir. Cenin ölü olarak düşürülürse cezası diyetten az olur.

Yukardaki hüküm eğer bir zaruret söz konusu olmazsa uygulanır. Yok eğer çocuğun kalması, gitmesinden çok zarar verirse, o zaman zararın küçüğüne razı olunur. Eğer çocuğun anne karnında kalması annenin ölümüne sebep olacaksa, o zaman anne cenin için feda edilmez.

Ama ruhun cenine girmeden önceki haline (dört ay önce) gelince, fakihîer bunda ihtilaf etmişlerdir. Kimisine göre onu aldırmak caiz, kimine göre de haram veya mekruhtur. Çünkü bizzat spermada hayat vardır.

Bu iki görüşü şöyle uzlaştırmak mümkündür. Çocuk düşürmeye meşru sebep yoksa onu aldırmak haramdır. Eğer bir sebep varsa o zaman caizdir.

Ruh verilmesinden önce çocuk aldırmayı caiz kılan sebebler, kadının çok doğurumakla zayıf düşeceği, sütünün kesileceği, önceki çocuğa zarar geleceği gibi korkulardır.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-12T22:54:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, evlilik dışı cinsel ilişki olan zina suçunu ve buna bağlı olarak meydana gelen bir gebeliği ciddi bir şekilde kınamaktadır. İslam’da evlilik dışı cinsel ilişki (zina), ahlaki, dini ve toplumsal açıdan kabul edilemez bir davranış olarak görülür.

    İslam hukukuna göre, bir kişinin evlilik dışı ilişkiden kaynaklanan bir çocuğun doğumu durumunda, bu durum zina suçunu değiştirmez veya meşrulaştırmaz. Çocuğun dünyaya gelmesi, zinanın bir sonucu olsa bile, çocuğun kendi ahlaki ve dini hakları vardır ve İslam’da ona sevgiyle ve iyi bir şekilde davranılması öğütlenir.

    Zina yapan bir kişi, bu günahı işledikten sonra tövbe edip Allah’tan af dileyebilir. Tövbe etmek, samimi bir pişmanlık duymak, günahı terk etmek ve bir daha tekrarlamamak önemlidir. İslam dini, tövbe eden bir kişinin geçmiş günahlarının affedileceğini ve temizlenileceğini öğretir.

    Çocuğun doğumuyla birlikte, çocuğun soybağı ve diğer hukuki konular da dikkate alınmalıdır. İslam hukukunda, çocuğun doğru soybağı tespiti ve yasal statüsü için birtakım adımlar ve prosedürler vardır.

    Her durumda, İslam dini evlilik dışı ilişkiyi ve çocuk düşürmeyi ciddi bir şekilde kınamaktadır. İslam ahlakı, evlilik kurumunu koruma, aile değerlerini güçlendirme ve toplumun ahlaki düzenini koruma üzerine kuruludur. Bu nedenle, evlilik dışı cinsel ilişki ve çocuk düşürme konularında İslam dini tarafından teşvik edilen bir durum yoktur.

    En iyi cevap

Cevapla