İslam’a uygun çocuk yetiştirmek için nelere dikkat etmek gerekir

Question

Çocuk nasıl terbiye edilir

Ben eski eşimden ayrılalı 10 yıl oldu 12 yaşında bir oğlumuz var ben acıktım sonradan kapandım oğlum bende kalıyor onu elimden geldikçe bildiğim kadar dini bir şeyler öğretmek İslam terbiyesinde büyütmek istiyorum fakat babası çok uzak namaz bile kılmaz yaz ayları oğlumuzu 15gun alma hakkı var kanunen zamanlarda tatile denize vs götürüyor içki içiyor yanında ben bu durumda ne yapabilirim çocuk iki arada kalıyor?


İslama uygun çocuk yetiştirmek için yaptığınız mücadele ve düşünce çok iyi ama bu yeterli değildir nasıl olur bilemem ama babasıyla bir şekil bu konuyu güzelce ele almalısınız çünkü çocuğun bu şekilde iki ayrı dünyada yetişmesi ona yarardan çok zarar verir ve altta yazacağım mekaleyi okursanız size faydası olur inşaallah
Çocuk, ana baba elinde bir emanettir. Çocukların temiz kalpleri kıymetli bir cevher olup, mum gibi, her şekli alabilir. Küçük iken, hiçbir şekle girmemiştir. Temiz bir toprak gibidir. Temiz toprağa hangi tohum ekilirse, onun mahsulü alınır. Onun için Ağaç yaşken eğilir demişlerdir. Bunun gibi çocuk da neye meylettirilirse, oraya yönelir. Eğer hayrı âdet eder, öğrenirse hayır üzerine büyür. Çocuklara iman, Kur’an ve Allahü teâlânın emirleri öğretilir ve yapmaya alıştırılırsa, din ve dünya saadetine ererler. Bu saadete ana-baba ve hocaları da ortak olur. Eğer bunlar öğretilmez ve alıştırılmaz ise, bedbaht olurlar. Yapacakları her kötülüğün günahı, ana-baba ve hocasına da verilir.

Müslüman, emri altında bulunanlardan mesuldür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Hepiniz, bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi, siz de evinizde ve emriniz altında olanları Cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmezseniz, mesul olursunuz.) [Müslim]

(Çocuklarına Kur’an-ı kerim öğretenlere veya Kur’an-ı kerim hocasına gönderenlere, öğretilen Kur’anın her harfi için, on kere Kâbe-i muazzama ziyareti sevabı verilir ve kıyamette, başına devlet tâcı konur. Bütün insanlar görüp imrenir.) [S.Ebediyye]

(Çok müslüman evladı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehenneme gidecektir. Çünkü bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyf sürmek hırsına düşüp ve yalnız dünya işleri arkasında koşup, evlatlarına Müslümanlığı ve Kur’an-ı kerimi öğretmediler. Ben böyle babalardan uzağım. Onlar da benden uzaktır. Çocuklarına dinlerini öğretmeyenler Cehenneme gidecektir.) [S.Ebediyye]

Kendinin yapması haram olan şeyi çocuğa yaptıran kimse, haram işlemiş olur. Çocuklarına içki içiren, kumara alıştıran, müstehcen neşriyatı okumasına sebep olan, yalancılık, hırsızlık gibi kötü huylara alıştıran, kıbleye karşı ayak uzatmasına sebep olan kimse, günah işlemiş olur. Dinimizin temeli, imanı, farzları ve haramları öğrenmek ve öğretmektir. Allahü teâlâ, Peygamberleri bunun için göndermiştir. Gençlere bunlar öğretilmediği zaman, İslamiyet yıkılır, yok olur. Allahü teâlâ, Müslümanlara Emr-i maruf yapmayı emrediyor. Yani, benim emirlerimi, bildiriniz, öğretiniz buyuruyor. Nehy-i münker yapmayı da emrederek, yasak ettiğini bildirdiği haramların yapılmasına razı olmamamızı istiyor.

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (Kendinizi ve aile efradınızı Cehennem ateşinden koruyun!) [Tahrim 6]

Kur’an-ı kerimde, nefslerimizi ve aile efradımızı, yakıtı insan ve taş olan Cehennem ateşinden korumamız emredilmektedir. Elli-yüz senelik kısa bir hayat için evladımızı dünya felaketlerinden korumaya çalıştığımız gibi, ebedi felakete düçar olmaması için ahiretini de korumamız lazımdır. Bir babanın, evladını Cehennem ateşinden koruması, dünya ateşinden korumasından daha mühimdir. Cehennem ateşinden korumak da, imanı ve farzları ve haramları öğretmekle ve ibadete alıştırmakla ve kötü arkadaşlardan ve zararlı neşriyattan korumakla olur.

Bütün fenalıkların başı, kötü arkadaştır. Kötü arkadaşları, onun, küstah, yalancı, hırsız, ve saygısız olmasına sebep olabilir. Senelerce de bu kötü huylardan kurtulamaz.

Ne zaman çocukta iyi bir hareket görülürse, onu takdir etmeli, mükafatlandırmalıdır! İnsanların yanında bazen onu övmelidir. Amcası benim çocuğum böyle yaptı diyerek iyiye teşvik etmelidir. Bir kabahat işler veya kötü bir söz söylerse birkaç defa görmezden gelmeli, (onu yapma) dememeli, azarlamamalıdır. Sık sık azarlanan çocuk, cesaretlenir, gizli yaptıklarını açıktan yapmaya başlar. Yaptığı kötü işlerin zararı, kendisine tatlı dil ile anlatılmalı, ikaz edilmelidir! Yapılan iş, dine aykırı ise işin zararı, fenalığı ve neticesi anlatılarak, o kötü işe mani olmalıdır.

Baba, baba olduğunu, büyük olduğunu hissettirmelidir! Anne, çocuğu babası ile korkutmalıdır!

Her gün bir müddet oynamasına izin vermelidir ki, çocuk sıkılmasın. Sıkılmak ve üzülmekten kötü huy hasıl olur ve kalbi körleşir. Hiç kimseden para istemesine müsaade etmemeli, fazla konuşmamasını, büyüklere saygıyı öğretmelidir. İyi insanların güzel hallerini anlatıp, onlar gibi olmaya, kötü insanların kötülüklerini anlatıp, onlar gibi olmamaya dikkat etmesi öğretilmelidir.

Çocuğa her istediğini almak ve lüks içinde yaşatmak uygun değildir. Büyüyünce de her istediğini ele geçirmeye çalışır; fakat bunda muvaffak olamayınca sükutu hayale uğrar, isyankâr olur. Kendimiz helal yediğimiz gibi çocuklarımıza da helal yedirmeliyiz. Haramla beslenen çocuğun bedeni, necasetle yoğrulmuş çamur gibi olur. Böyle çocuklar da pisliğe, kötülüğe meylederler.

Çocuğa, israf etmemesini, kanaatkâr olmasını öğretmelidir. Bazen de yavan ekmek yemeye alıştırmalıdır. Kötü yerlere gitmesine mani olmalıdır! Çocuk kötülerin yanında ahlaksız, yalancı ve hayasız olur.

Baba, ne devamlı asık suratlı durmalı, ne de çocukla fazla yüz göz olmalı, konuşmasının heybetini korumalıdır. Çocuğa babasının malı ile, rütbesi ile övünmemesi tembih edilmelidir! Tevazu sahibi ve kibar olması öğretilmelidir! Başkalarından bir şey almanın zillet olduğu, veren elin alan elden üstünlüğü bildirilmelidir! Cimriliğin çirkinliği öğretilmelidir!

Başkalarının yanında edepli oturması, ayak ayak üstüne atmaması, lâubâli hareketlerden uzak durması telkin edilmelidir!

Fazla konuşmaktan çocuğu men etmelidir! Fazla konuşmanın hayasızlığa yol açtığı, çenesi düşüklüğün kötülüğü belirtilmelidir! Çocuk nasıl olsa konuşmasını öğrenecektir. Maksat, ona icap edince susmasını ve büyüklerin sözünü dinlemesini öğretmektir.

Doğru da olsa, çokça yemin etmesine izin vermemelidir! Vara yoğa yemin, kötü bir alışkanlıktır. Büyüklere hürmetin, yerini onlara vermenin ve herkesle iyi geçinmenin önemi anlatılmalıdır.

Çocuğu daha küçükken namaza alıştırmalıdır. Büyüyünce namaz kılması zor gelebilir. Başkasının malını çalmayı, haram yemeyi, yalan söylemeyi gözünde çirkin gösterecek şekilde anlatmalıdır! Böyle yetiştirip büluğa erince, bu edeplerin inceliklerini ona söylemelidir.

Her işi âdet olarak yapmaması, niyetle, şuurla yapmasının lüzumu anlatılmalıdır. Mesela, yemekten maksat, kulun Rabbine ibadet etmesi, insanlara, vatanına, milletine faydalı hizmetlerde bulunması, insanların saadeti için çalışması olduğu öğretilmelidir. Dünyadan maksadın, ahiret için azık toplamak olduğu, zira dünyanın kimseye kalmadığı, ölümün çabuk ve ansızın gelebileceği anlatılmalı, (Ne mutlu o kimseye ki, dünyada iken ahiret azığı elde eder, Cennete ve Allahü teâlâya kavuşur) demelidir. Küçük yaşında böyle terbiye edilirse, taş üzerine yazılan yazı gibi olur ve kolay kolay silinmez.

Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Bütün çocuklar, Müslümanlığa elverişli olarak dünyaya gelir. Daha sonra bunları, ana-babaları hristiyan, yahudi ve dinsiz yapar.) [Taberani]

Hadis-i şerifte Müslümanlığın yerleştirilmesinde ve yok edilmesinde en mühim işin, çocuklukta ve gençlikte olduğu bildirilmektedir. O halde, her müslümanın birinci vazifesi, evladına İslamiyet’i ve Kur’an-ı kerimi öğretmektir. Evlat nimetinin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için (Pedagogie), yani çocuk terbiyesi, çok kıymetli bir ilimdir.

İslam dinine karşı olanlar, bu mühim noktayı anladıkları içindir ki, (Gençliğin ele alınması birinci hedefimizdir. Çocukları dinsiz olarak yetiştirmeliyiz) diyorlar. İslamiyet’i yok etmek ve Allah’ın emirlerinin öğretilmesini ve yaptırılmasını engellemek için, (Gençlerin kafalarını yormamalıdır. Din bilgilerini büyüyünce kendileri öğrenirler) diyorlar.

Bugün, bütün hristiyan ülkelerinde, bir çocuk dünyaya gelince, buna bozuk dinlerinin icaplarını yapıyorlar. Her yaştaki insanlara, hristiyanlığı titizlikle aşılıyorlar. Müslümanların imanlarını, dinlerini çalmak ve yok etmek ve onları da, hristiyan yapmak için, İslam ülkelerine paket paket kitap, broşür ve kaset gönderiyorlar.

O halde, müslümanlar din cahillerinin hilelerine, yalanlarına aldanmamalı, çocuklarımıza sahip olmalıyız. Onlara sahip olmak da, dinimizin emirlerine uygun olarak yetiştirmekle olur. Ahlakı değiştirmek mümkün olduğu için Peygamber efendimiz, (Ahlakınızı güzelleştirin) buyurdu. Zaten din, güzel ahlak demektir. Şu halde dinin emrine uyup yasak ettiğinden kaçan, huyunu değiştirip güzel ahlaklı olur. Güzel ahlaklı olan da iki cihanda rahat olur.

En vahşi hayvan bile terbiye ile ehlileştiriliyor. Hiçbir zaman elma çekirdeğinden portakal olmaz. Fakat elma fidanını büyüterek, lüzumlu aşı ve kültürel tedbirlerle kaliteli elma veren bir ağaç olarak yetiştirmek mümkündür. Bunun gibi insan tabiatında bulunan bazı arzular yok edilemez, fakat terbiye edilebilir.


Allah razı olsun hocam çok güzel aciklamissiniz lakin eski eşimle konuşmuyorum konuşsam da bir şey değişmez yapabileceğim tek şey onun için Allah tan hidayet dilemek o zaman evladima da faydası olur sanırım benim durumum zor biraz ikinci bir evlilikte yaptım oğlum şimdiki esimle de anlaşamıyor kendi ailemin evinde kalıyoruz onlarda dinen zayıf çocuk için şuan inanın tek başıma mücadele veriyorum ama dediğiniz gibi yetmiyor bilmediğim çok şey var bildiklerimi verebiliyorum sadece dua edin oğlum için ve bütün ummedi Muhammed’in evlatlarına Allah razı olsun

BENZER KONULAR:

    Dini Soru Cevap

    Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

    Takip Et

    Answer ( 1 )

      1
      2024-07-08T19:22:31+03:00

      İslam’a uygun çocuk yetiştirmek önemli ve dikkat gerektiren bir süreçtir. İşte bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar:

      Temel İlkeler

      1. İman Eğitimi:
        • Çocuğunuza Allah’ın varlığı ve birliğini, peygamberlerin hayatını ve İslam’ın temel inanç esaslarını öğretin.
        • İmanın güzelliklerini anlatın ve imanlı bir yaşam sürmenin önemini vurgulayın.
      2. Kur’an Eğitimi:
        • Çocuğunuzun Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenmesini sağlayın.
        • Ayetlerin anlamlarını ve mesajlarını açıklayın.
      3. İbadet Eğitimi:
        • Namaz, oruç, zekat gibi temel ibadetleri öğretin.
        • Namaz kılmayı sevdirin ve birlikte namaz kılmaya teşvik edin.
      4. Ahlak Eğitimi:
        • Doğru, dürüst, adil ve merhametli olmayı öğretin.
        • Yalan söylemenin, hırsızlık yapmanın ve diğer kötü davranışların zararlarını anlatın.

      Uygulamalar

      1. Örnek Olmak:
        • Çocuklar, anne ve babalarını örnek alırlar. Bu yüzden siz de dini vecibelerinizi yerine getirerek örnek olun.
      2. Sabır ve Şefkat:
        • Çocuğunuzun hatalarını sabırla karşılayın ve doğru yolu gösterin.
        • Şefkatli olun ve sevgi dolu bir ortam sağlayın.
      3. Dua ve Zikir:
        • Çocuğunuza dua etmeyi ve zikir yapmayı öğretin.
        • Sabah ve akşam dualarını ezberletin.

      Çocuğunuzun Babasıyla İlişkisi

      1. Pozitif İletişim:
        • Eski eşinizle çocuğunuzun dini eğitimi konusunda pozitif ve yapıcı bir iletişim kurmaya çalışın.
        • Eski eşinizin dini hassasiyetlere uzak olduğunu göz önünde bulundurarak, çocuğunuzu dini konularda daha fazla bilinçlendirmeye çalışın.
      2. Tatillerde Dikkat:
        • Eski eşinizle birlikte olduğu zamanlarda çocuğunuzun alkol ve diğer olumsuz alışkanlıklardan etkilenmemesi için dikkatli olun.
        • Çocuğunuza bu tür durumların neden uygun olmadığını açıklayın.

      Pratik Adımlar

      1. Eğitim Materyalleri:
        • Çocuğunuzun seviyesine uygun dini kitaplar, çizgi filmler ve eğitim setleri kullanın.
      2. Cemaat ve Topluluk:
        • Çocuğunuzu cami etkinliklerine ve İslami programlara götürerek dini bir toplulukla tanıştırın.
        • Dini sohbetlere ve çocuk programlarına katılmasını sağlayın.
      3. İyi Arkadaşlar:
        • Çocuğunuzun arkadaş çevresine dikkat edin ve iyi arkadaşlar edinmesini teşvik edin.
      4. Dua:
        • Allah’tan yardım dileyin ve çocuğunuz için hidayet ve sabır duası edin.

      Sonuç

      Çocuğunuzun İslami değerlere uygun bir şekilde yetişmesi için sabır ve sebat gereklidir. Siz doğru adımları attıkça, Allah’ın yardımıyla çocuğunuz da doğru yolu bulacaktır. Dualarınızın kabul olması dileğiyle, Allah yardımcınız olsun.

      En iyi cevap

    Cevapla