Selamun Aleyküm, imsak vaktinde su içmek kefaret gerektirir mi ?
Cevap:
İmsak vaktinde derken eğer vakit girdikten sonra su içerseniz orucunuz bozulur buna da kefaret gerekir.
Benzeri konular:
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Answer ( 1 )
İmsak vaktinde su içmek, oruç ibadetinin temel kurallarına aykırıdır. İmsak vakti, orucun başladığı zamandır ve bu saatten sonra oruç tutan kişinin yemek veya içecek alması, orucu bozar. Oruç, sabah namazı vaktinin girmesiyle başlar ve akşam ezanı ile sona erer.
Ancak, imsakta su içmek bilerek yapılmışsa, oruç geçersiz olur. Bu durumda kefaret gerekip gerekmediği, oruç bozulduktan sonra yapılacak davranışa bağlıdır. Eğer kişi bilerek ve isteyerek orucunu bozarsa, oruç süresini tamamlaması gerekecektir. Kefaret, orucu kasıtlı olarak bozan kişiye, bir sonraki gün 60 gün oruç tutması veya 60 fakire iftar yemeği vermesi şeklinde uygulanabilir. Ancak bu durumun geçerli olabilmesi için kişinin bilerek orucunu bozmuş olması gerekir.
Eğer imsakta su içme durumu bir hata veya unutkanlık sonucu olduysa, oruç yine geçerli kabul edilir ve kefaret gerekmez. Orucunu tamamlamak ve gün sonunda akşam ezanı ile iftarı beklemek yeterli olur.