imam nikahını kimler kıyabilir diyanet

Question

İmam Nikahı İçin Arayış

imam nikahini kimler kiyabilir diyanet

imam nikahı denilen dini nikahını kim kıyar?

Merhabalar. Sözlümle imam nikahı yaptırmak istiyoruz. Evlenmemize seneler var. İkimizde günaha bulaşmak istemiyoruz. Yakın zamanda yurtdışına taşınacağız. Dini nikah yapmak istiyoruz ama şartlar nedir imam nereden nasıl bulabiliriz bilmiyoruz. Hanefi meshebindeniz. Yetişkin bireyleriz. Resmi nikah olmadan imam nikahı yapılabiliyor mu? Yapılıyorsa herhangi bir camiye gittiğimizde kabul edilir mi?
Teşekkürler.

CEVAP:

Merhabalar,

Öncelikle imam nikahı ile ilgili sorularınızı yanıtlayayım:

İmam Nikahı Nedir?

İmam nikahı, İslam hukukuna göre evliliğin dini açıdan geçerli olması için yapılan bir akittir. Resmi nikah olmadan da yapılabilir ancak resmi nikahın da yapılması hem hukuki güvence sağlar hem de bazı durumlarda (miras, nafaka vb.) haklarınızı korur.

İmam Nikahını Kim Kıyar?

İmam nikahını kıyacak kişi, Hanefi mezhebine göre ergin, akıllı ve Müslüman bir erkek olmalıdır. Genellikle camilerde görevli imamlar bu görevi üstlenirler. Ancak nikah kıyma yetkisi olan başka bir kişi de (örneğin, dini ilimler konusunda bilgili birisi) nikahınızı kıyabilir.

İmam Nikahı İçin Şartlar Nelerdir?

Evlenecek çiftlerin ergin ve akıllı olması
Evlenecek çiftlerin Müslüman olması (eğer kadın ehli kitap ise evlenilebilir)
Kadının velisinin (babası veya erkek akrabası) izni olması (Hanefi mezhebine göre)
Nikahın iki erkek şahit huzurunda yapılması
Evlenecek çiftlerin karşılıklı rızasının olması
Mehir belirlenmesi
Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı Yapılır mı?

Evet, resmi nikah olmadan imam nikahı yapılabilir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi resmi nikahın da yapılması hukuki açıdan daha güvenli olacaktır.

Herhangi Bir Camiye Giderek İmam Nikahı Yaptırabilir miyiz?

Prensip olarak herhangi bir camiye giderek imam nikahı kıydırabilirsiniz. Ancak önceden imam ile görüşerek durumu anlatmanız ve nikah için uygun bir zaman ayarlamanız daha iyi olacaktır. Bazı camilerde nikah için belirli gün ve saatler olabilir.

Yurtdışında İmam Nikahı Nasıl Yapılır?

Yurtdışında da aynı şartlar geçerlidir. Bulunduğunuz bölgede bir cami varsa oradaki imam ile görüşebilirsiniz. Eğer cami yoksa veya imam nikahı kıyabilecek başka birini bulamıyorsanız, Türkiye’deki bir yakınınız veya güvendiğiniz bir kişi aracılığıyla bir imam ile iletişime geçerek nikahınızı kıydırabilirsiniz.

Önemli Not: İmam nikahı ciddi bir adımdır ve sonuçları vardır. Bu nedenle acele etmeden, tüm şartları ve detayları öğrenerek karar vermeniz önemlidir. İmam nikahı yaptırdıktan sonra boşanmak isterseniz, yine dini kurallara göre bir boşanma işlemi yapmanız gerekecektir.

Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur. Nikahınızın hayırlı olmasını dilerim.

BENZER KONULŞAR:

Answers ( 8 )

    1
    2022-03-23T10:12:37+03:00

    İmam nıkıhı diye bilinen dini nikahı din görevlileri ve müftüler yerine getirir resmi olarak. Zaten gayri resmi olarak, resmi nikah olmadan dini nikahın yerine gelmesi şu anda suçtur. Sizlere tavsiyem; bu kadar beklemişsiniz. Resmi nikah yerine geleceği zaman imam nikahını yerine getirin.

    En iyi cevap
    2
    2022-05-07T05:35:01+03:00

    İmam nikahi

    Hayırlı aksamlar
    İlk eşimde resmi nikahın var ve ikinci bir bayanla imam nikahı kiydirmak istiyorum
    Ama hiç bir hoca kıymuyor
    İkinci eşim ailesinden kaçıp geldi ve geri gönderemem
    İmam nikahını nasıl kiydirabilirim

      1
      2022-05-07T19:05:29+03:00

      Bu konuda sizlere en iyi yardımcı olacak kişi bulunduğunuz il veya ilçede müftülüğe gidip durumunuzu müftüye veya vaize anlatmanız sizlere onların yardımcı olmasını sağlamanızdır.

    1
    2022-06-27T11:32:00+03:00

    İmam nikahı

    merhaba
    resmi nikahım 1 ay önce yapıldı. düğünüme 2 ay var. babamın isteğiyle imam nikahı yapmak istiyoruz. bu nikah sahihmidir? çünkü günaha girmemek için yapıyoruz. birlikte geziyoruz elele tutuşuyoruz?

    1
    2022-10-23T18:20:35+03:00

    Dini evlilik

    Ben cok uzun zamandir bir problemle yasiyorum. Ben evlenmis ayrilmis bir cocuk sahibiyim. Allahimi kitabimi biliyorum fakat cogu seyleri uygulamiyorum ancak elhamdullillah musluman oldugum icin elimden geldigi kadariyla Allahin kildigi kurallara gore yasamaya calisiyorum. Benim suan 8 aylik bir ciktigim ateist bir adam var ve bu kisiyle bildigim halde gunah isliyorum (zina). Ben bu kisiyle evlenmek istiyorum ancak internette okudugum zaman ben ateistle evlendigim zaman kafir olacagimi soyleniyor. Lakin ben asla Allaha inancimi inkar etmiyorum ve hala dinimi yasamaya devam etmeye devam edicem. Bu erkek buna karsi saygili ve kesinlikle karismiyor nasil dinimi yasadigimi. Ben kafir olduguma inanmiyorum kalbimle Allaha cc ye inandigim icin. Ben ne yapmaliyim? Artik cok zor durumda oldugumu farkindayim ama bu gorustugum kisi basta bana, ve ogluma cok iyi davraniyor. Iyi bir babalik yapiyor ve benimle ciddi anlamda omrunun sonuna kadar devam etmeyi istiyor. Allaha inanmadigini soyluyor ve asla inanmayacagini soyluyor. Bizim islam dinini ogrenmeye acik biri bize empati kurabilmesi icin. Ben ne yapmaliyim? Neolur Allah rizasi icin yardimci olunuz.

      1
      2022-11-03T15:12:11+03:00

      Müslüman birisi ateist birisi ile evlenemez. Bu kişi istediği kadar dininizi yaşamanız konusunda size karışmasın bu kural dinen bu şekildedir.

    1
    2023-05-10T13:37:17+03:00

    Düğüne 3gün kala nikah ve imam nikahı kıymak uygunmudur

    Benim nişanım oldu fakat nişanlımın durumu yoktu hemen evlilik yapmaya ablası yeni evlendiği için 9 ay sonraya tarih aldık ve düğüne 3ay kalada millet laf çıkarıyor diye birde dini yönden gezip dolaşıyoruz diye zina olmasın diye dini ve resmi nikah kıydık iki ailenin de haberi rızası vardı benim akrabalarımda diyorki sen evli değilsin işte evden daha çıkmadın haram o eşin değil dediler üzüldüm bu duruma onun için sormak istedim biz yanlış mı yaptık

    0
    2023-06-12T19:40:09+03:00

    Hocam eşimle imam nikahını ben kıydım şahitlerimiz yoktu ama ailelerimizin haberi vardı kabul olur mu

  1. Nikahı kıyacak kişinin islam hukukunu bilen biri olması, Kızın babasının izni ve iki tarafı tanıyan adil şahitler bulunmadığı sürece nikah geçersizdir.

    Siz zinaya kılıf uydurmuşsunuz

  2. Merhabalar,

    İmam nikahı, dini nikah olarak da bilinir ve İslam’da evliliği meşrulaştıran bir tören olarak kabul edilir. Hanefi mezhebine mensup olduğunuzu belirtmişsiniz, bu mezhepte dini nikahın şartları ve kıyılmasıyla ilgili bazı bilgiler şu şekildedir:

    Şartlar ve Gereklilikler:
    Evliliğe Rıza: İmam nikahı için her iki tarafın da evliliği kabul ettiğini beyan etmesi gerekmektedir.
    Şahitler: Nikahın geçerli olması için en az iki Müslüman erkek veya bir erkek ve iki Müslüman kadın şahit gereklidir.
    Mehir: Mehir, erkeğin kadına evlilik esnasında veya daha sonra vermesi gereken bir tür maddi güvence veya hediyedir. Nikah sırasında miktarı belirlenir.
    Evlilik Akdi: Nikahı kıyacak kişinin, genellikle bir imam, tarafların evliliği kabul ettiğini beyan etmesi ve şahitlerin de bu beyanı onaylaması gerekmektedir.
    İmam Nikahını Kim Kıyar?
    İmam nikahını genellikle bir camide görevli olan imam kıyar. Ancak, herhangi bir dini bilgisi yeterli olan, güvenilir ve bu konularda bilgi sahibi bir Müslüman erkek de bu görevi üstlenebilir. Resmi olarak imam olması şart değildir, ancak dini konularda bilgili ve güvenilir biri olması önemlidir.

    Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı:
    Türkiye’de resmi nikah olmadan imam nikahı kıyılması yasaktır. Ancak bazı ülkelerde bu yasalar farklı olabilir. Eğer yurtdışına taşınacaksanız, taşınacağınız ülkenin bu konudaki yasal düzenlemelerini öğrenmenizde fayda var. Türkiye’de resmi nikah yapmadan imam nikahı yapmak kanunen yasak olduğundan bu konuda dikkatli olmalısınız.

    İmam Nereden Bulunur?
    Yerel Cami: En kolay yöntem, yerel bir camiye giderek oradaki imamla görüşmek ve niyetinizi belirtmektir. İmamlar genellikle bu tür konularda yardımcı olurlar.
    Dini Dernek ve Vakıflar: Çeşitli dini dernekler ve vakıflar da bu konuda yardımcı olabilir. Bulunduğunuz bölgedeki dini topluluklarla iletişime geçebilirsiniz.
    Çevre ve Tanıdıklar: Aile büyükleriniz veya tanıdıklarınız aracılığıyla da güvenilir bir imam veya dini nikah kıyabilecek biri bulunabilir.
    Sonuç:
    Eğer Türkiye’de iseniz, resmi nikah olmadan dini nikah yapmanız yasal olarak mümkün değildir ve herhangi bir camide bu taleple gittiğinizde kabul edilmeyebilir. Yurtdışına taşınmadan önce veya taşındığınızda, bulunduğunuz yerin yasal düzenlemelerine uygun hareket etmek önemlidir. Nikah işlemlerinizin dini açıdan doğru bir şekilde yapılabilmesi için ise yerel dini otoritelerle iletişime geçmenizde fayda var.

    Evliliğinizin her iki dünya için de hayırlı olmasını dilerim.

Cevapla