İftar Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İftar Ne Demek?
İftar Hakkında Kısa bilgi

Iftar Nedir Kisaca

Dinî bir kavram olarak iftar, orucu açmak, oruçluya orucunu açtırmak, başlanmış orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak anlamlarına gelmektedir. Genel olarak iftar oruca aykırı davranışta bulunma manasına gelmekle birlikte, yaygın olarak, oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması için kullanılmaktadır.

İslâm’ın beş esasından birisi olan oruç; imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek, içmek ve karı-koca ilişkilerinden uzak durmaktır. İftar vakti ise, “Sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” âyetinde de (Bakara, 2/187) belirtildiği gibi akşamdır. Herhangi meşru bir mazeret bulunmaksızın, iftar vaktinden önce orucun bozulması helâl değildir; bozan kişi günah işlemiş olur. Ancak hastalık, düşkünlük, ihtiyarlık, zorlama, yolculuk gibi durumlarda orucun bozulmasına izin verilmiştir.

Hz. Peygamber, iftar vakti girdikten sonra, oruçlunun iftarda acele etmesini ve oruçlarını hurma veya tatlı bir şeyle, ya da su ile açmalarını tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 45; Müslim, Sıyam, 48; Ebû Dâvûd, Savm, 21). Oruç açılırken dua etmek sünnettir. Hz. Peygamber, iftar esnasında yapılan duaların kabul edileceğini müjdelemiş ve kendisi de, “Allâh’ım! Senin rızân için oruç tuttuk, Senin verdiğin rızıkla orucumuzu açtık, bizden kabul buyur; çünkü Sen her şeyi işiten ve bilensin” şeklinde dua etmişlerdir (İbn Mâce, Sıyâm, 48; Dârekutnî, II/185).

İftar konusunda Hz. Peygamber’in sünnetinden hareketle, İslâm toplumlarının kültürel birikim ve farklılıklarından kaynaklanan çeşitli âdet ve gelenekler oluşmuştur. Rasûlullah’ın “oruçluya iftar ettiren kimse, onun alacağı kadar sevap kazanır; oruçlunun sevabında da bir eksilme olmaz” hadisinden (İbn Mâce, Sıyâm, 45) hareketle, halkımız arasında iftar konusunda çok güzel gelenekler gelişmiştir. (Diyanet)


İftar Ne Zaman Açılır

İftar, akşam vaktinin girmesiyle birlikte orucun bittiği zamanı ifade etmektedir. Güneşin batıp iftar vaktinin girmesi ile oruç tamamlanmış olur ve oruçla ilgili yasaklar sona erer. Takvimlerdeki ve imsakiyelerdeki akşam vakti aynı zamanda iftar vaktini göstermektedir. Resulullah (s.a.v.) iftarın geciktirilmeden yapılmasını teşvik etmiştir.

Answers ( 2 )

    1
    2021-02-16T14:29:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İftar: Kelime olarak yarılmak, parçalamak, açmak manalarına gelir. Bu kelime, iftar ederken ağzını açtığından dolayı oruçlu hakkında da kullanılmıştır

    Istılahta ise, tutulan orucun, onu bozarak herhangi bir şeyle sona erdirilmesidir

    En iyi cevap
    1
    2023-03-23T23:49:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İFTAR NEDİR

    Oruç açmak anlamı kısaca, iftar sözcüğünün anlamı, iftar anlamı kısaca

    İftar, ramazan aylarında akşam ezanının okunduğu vakte denk gelir. İslamiyet’e göre her Müslümanın ramazan ayında oruç tutması farzdır. Bu sebeple her yıl ramazan ayı geldiğinde tüm Müslüman ülkelerde ramazan sevinci yaşanır. Her Müslümanın sorumluluğunda olan oruç bu ay vesilesi ile tutulur. Sahur denilen imsak vakti girdiğinde herkes yemek yemeyi bırakır ve oruç başlar. Ancak iftar vakti için akşam ezanı okuduğunda ise oruçlarını açabilirler.

Cevapla