İftar ne demektir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İftar Nedir Kısaca

Iftar Nedir Iftar Ne Demek kisaca anlami

İftar Ne Demek kısaca anlamı

İftar, ramazan ayında oruç tutan Müslümanların gün sonunda akşam vaktinin girmesinden sonra yenilen yemeğe denir. İftar, Müslümanların ramazan ayı boyunca neşeli ve mutlu bir şekilde yemek yedikleri bir ortam sağlar. Bu sebeple tüm ülkemizde iftar zamanı geldiğinde tatlı bir teleş başlar. En güzel yemekler yapılır ve sofra donatılır. Zaten ramazan ayı denildiğinde de ilk akla gelen iftar sofrası olur. Ramazan ayının olmazsa olmazıdır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    1
    2021-10-13T20:16:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İftar kelimesi dini bir kavramdır. İftarın Müslümanlar için ayrı bir önemi ve değeri bulunmaktadır. İftar, ramazan ayında oruç tutan Müslümanların gün sonunda akşam vaktinin girmesinden sonra yenilen yemeğe denir. İftar, Müslümanların ramazan ayı boyunca neşeli ve mutlu bir şekilde yemek yedikleri bir ortam sağlar.

    En iyi cevap
    1
    2022-04-11T00:23:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İftar

    Peygamber (a.s) ashabına, “gece şu taraftan (doğu tarafından) yönelip, gündüz şu taraftan (batıdan) dönüp gittiği, güneş de battığı zaman, oruçlu orucunu bozmuştur. (orucunu bozma vakti girmiştir.)”  Diyerek iftar vaktinin zamanını ashabının anlayacağı şekilde haber vermiştir.

    Hz. Peygamber iftar vakti girince iftarını açmakta acele eder ve herkese de bu şekilde yapmalarını tavsiye ederdi. Bu konuda, Allah’ın en sevdiği kulların, oruçlarını en önce açanlar olduğunu söyleyen Hz. Peygamber, müslümanların iftar etmede acele davrandıkları sürece hayırla beraber olacaklarını bildirmiştir. Peygamber (a.s) ayrıca iftarda acele etmenin peygamberlerin sünneti olduğunu haber vererek bu konunun önemine vurgu yapmıştır. Ashab da peygamber (a.s)‟ın tavsiyelerine uymuş ve gerçekten de iftarda acele etme konusunda insanların en dikkat edenleri olmuşlardır.

    Peygamber (a.s) bazı zamanlarda ashabına, iftar zamanının sevincinden bahsederdi. Oruçlunun iki sevinç anı olduğunu, bunlardan birinin iftar açarken, diğerinin de rabbine kavuştuğu zaman orucunun mükâfatından dolayı yaşayacağı sevinç olduğunu ifade ederdi.

    Ayrıca Allah’ın her iftar vakti cehennem‟e girmesi kesinleşmiş kullarını cehennemden azat ettiğini ve bunun her gece tekrarlandığını haber verirdi. Peygamber (a.s) iftar vakti yapılan duaların makbul olduğunu, geri çevrilmeyeceğini de söylerdi.

    Hz. Peygamber duası geri çevrilmeyecek 3 zümreyi sayarken oruçlunun iftar vaktindeki duasını da bunlar arasında saymıştır. İftar vakti yapılan duaların Allah (cc) tarafından semaya yükseltilip, gökyüzünün kapılarının açıldığını ve Allah’ın kuluna, bir süre sonra da olsa, kendisine mutlaka yardım edeceğine dair yemin ettiğini haber verirdi. Bu sebeple peygamber (a.s) sık sık dua eder, ramazan ayında ise dualarını artırır, özellikle iftar vakti makbul olduğu için dualarını sıklaştırırdı.

    O ayrıca hem yemek yemeden önce, hem de yiyip doyduktan sonra şükür amacıyla çeşitli dualar yapardı. Bazen “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açtım.237 bizden kabul et, çünkü sen ziyade işiten, hakkıyla bilensin”  şeklinde dua eder; bazen de “Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana tevekkül ettim, senin rızkın ile iftar ettim. Ramazan ayı orucuna niyet ettim. Önceden işlediğim ve sonradan işlediğim günahlarımı bağışla.”Derdi.

Cevapla