Hurma ile iftar açmak sünnet midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HURMAYLA ORUÇ AÇMANIN SÜNNET OLUŞU

hurma ile oruc acmak iftar etmek

Hz. Muhammed Efendimizin orucunu hurma ile açmasının hikmeti nedir?

وعن سلمان بن عامر الضبي رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: »إذا أفطر أحدكم فليفطر على تمر، فإن لم يجد فليفطر على ماء، فإنه

طهور.» رواه الخمسة، وصححه ابن خزيمة، وابن حبان، والحاكم. 643-

 

Selman b. Amir ez-Zabiy radıyallahu anhın naklettiğine göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Sizden biri orucunu açacağı zaman hurmayla açsın. Eğer hurma bulamazsa

suyla açsın. Çünkü su temizleyicidir. ”

Hadisten Çıkarılan Hükümler:

1- Hadis açık bir şekilde hurmayla oruç açmanın, yani yemeğe baş lamadan önce hurma yemenin, eğer hurma yoksa su içmenin müstehap olduğunu göstermektedir ki bu husus ittifakla kabul edilmiştir. Enes ra dıyallahu anhin naklettiği bir hadiste şu ifade geçmektedir: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurmayla orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurmayla oruç açardı. Eğer kuru hurma da yoksa birkaç yudum su içerdi. ”

Orucun bu şekilde açılmasındaki hikmeti çağdaş tıp şöyle açıklamak tadır: Hurmada, çok hızlı bir şekilde kana karışan tabiî şeker (fruktoz) mevcuttur. Bu da bedenin ihtiyaç duyduğu gıdayı ona hızla sağlar ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca hurma, erkek için gereken bütün gıdayı ihtiva eden bir meyvedir. Eğer varsa yaş hurmanın kuru hurmaya tercih edilmesinin sebe bi, mideye daha elverişli olmasıdır. Eğer hurma yoksa kolay hazmedilmesi ve bedenin kaybettiği gücü yeniden sağlaması dolayısıyla çeşitli tatlılar da hurma yerine geçebilir. Tabii, burada hafif tatlıların yenmesi tavsiye edilir. Çünkü bu amaca uygun düşen hafif tatlılardır. Suya gelince, hadis suyun temizleyici olduğunu söylemektedir. Buna göre, başka bir şey yemeye baş lamadan önce su içmek mideyi yemeğe hazırlar.

2- Selman hadisi iftar ile akşam namazının nasıl bir sıralamaya tabi olacağına değinmemiştir. Enes hadisinin belirttiğine göre akşam namazı iftardan sonra kılınır. Daha önce de Buharî ve Müslim’de geçen şu hadi si zikretmiştik: “Akşam yemeği getirilip namaz için kâmet okunduğu zaman önce akşam yemeğini yiyin.” (237 numaralı hadis) Bu sıralama ittifakla kabul edilmiş bir husustur. Ancak bu durum akşam namazının aci len kılınması sünnetini ihlal etmez. Çünkü söz konusu edilen iftar, birkaç hurmayla açılan hafif bir öğündür.

3- İftar âdabını tamamlamak üzere burada oruç açarken okunacak zikir ve duaları zikredeceğiz:

Ebu Hureyre radıyallahu anhin naklettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Şu üç kimsenin duası reddedilmez: İftar eden oruçlu, adil hükümdar ve zulme uğrayanın duası; Allah onu bulutların üzerine yükseltir…” İbni Mace’de geçen rivayet ise şöyledir: “Şüphesiz ki oruçlunun orucunu açarken yaptığı dua reddedilmez. ” O halde dilediğin duayı ve sahabeden nakledilen şu duaları yap:

Abdullah b. Ömer radıyallahu anhümâ orucunu açarken şöyle dua ederdi: “Allah’ım, senden her şeyi kuşatmış olan engin rahmetine sığı narak günahlarımı bağışlamanı isterim.”

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ise iftar edeceği zaman şöyle dua ederdi: “Allah’ım, senin için oruç tuttum ve senin verdiğin rizikla orucumu açtım.”

Hâkim de geçen rivayet ise şöyledir: “Susuzluk gitti, damarlar islan. di ve ecir sabit oldu inşallah. ” Bütün bunlar, öğretmek üzere verdiğiniz örneklerdir. Dua kapısı çok geniş olup sen duaların kabul olunduğu vakitle ri ganimet bilip o anlarda dua etmeye bak.

Buluğul Meram

Peygamberimiz Orucu Neye Benzetmiştir?

Basiret açma duası

Cevapla