2.Iyilik güzellik, hayırlı amel, Allah rızası birçok uygun iş.
3.İyilik, güzellik, hayırlı amel, Allah rızasına uygun iş.
Hasenen bu anlamlarına gelmektedir
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Hasene Nedir? Hasene Hakkında Kısa bilgi
Güven, sıhhat, mal, servet, zenginlik, bolluk, fetih, zafer, ganimet, makam… gibi insanın hoşuna giden her türlü maddî ve manevî iyiliklere ve nimetlere denir. Seyyie’nin zıddıdır. Çoğulu “hasenât”tır. Hasene kelimesi Kur’ân’da 30 âyette geçmiş ve tevhid “Allah’ı birlemek, ona eş ve ortak koşmamak” (Neml, 27/89), zafer ve ganimet (Âl-i İmrân, 3/120), bolluk (A’râf, 7/130), sıhhat ve saâdet (Râ’d, 13/6), maddî ve ma’nevî nimet (Bakara, 2/201; Nisâ, 4/78-79) güzel söz, iyilik ve iyi davranış (Fussilet, 41/34) hayırlı, iyi ve faydalı amel-iş (En’âm, 6/160), iyi ve güzel (Nahl, 16/125; Ahzâb, 33/21), îman ve sâlih ameller (Hûd, 11/114) anlamlarında kullanılmıştır.
Îmân, namaz, oruç, hac, zekat, sadaka, hayır, insanlara yardım, iyilik, güzel söz; yenilen, giyilen, içilen, kullanılan, insana faydası olan her türlü nimetler, güzellikler ve imkânlar, cennet ve nimetleri, Allah’ın rahmeti, mağfireti, lütfu, sevgisi ve rızası hasene kavramına dahildir. Hasene çok anlamlı kavramlardan biridir.
Sözlükte Kısaca Hasene Terimi
Answers ( 4 )
Hasene kelimesinin lügatta bulunan anlamı; iyilik güzellik, hayırlı amel, Allah rızası olarak tanımlanan bir kelimedir. Hasene kelimesi Seyyie kelimesinin zıddıdır ve aynı zamanda hasene kelimesi Kur’an-ı Kerim’de otuz farklı ayette geçmektedir.
Îmân, namaz, oruç, hac, zekat, sadaka, hayır, insanlara yardım, iyilik, güzel söz; yenilen, giyilen, içilen, kullanılan, insana faydası olan her türlü nimetler, güzellikler ve imkânlar, cennet ve nimetleri, Allah’ın rahmeti, mağfireti, lütfu, sevgisi ve rızası hasene kavramına dahildir.
HASENE KAVRAMI
Hasene, sözlükte güzel olmak anlamına gelen, hüsn kökünden türemiş bir sıfat olan hasen kelimesinin müennes şeklidir. Hasene, insanın ruhuna, bedenine ya da içinde bulunduğu duruma mutluluk getiren etkenler için kullanılan bir kelimedir.
Fahreddin er-Razi, dilcilerin haseneyi, tabiat ve aklın güzel bulduğu şey diye tanımladıklarını belirtir. Seyyie de hasenenin karşıtıdır. Bu kavramlar her türlü iyilik ve güzellik, kötülük ve çirkinliği ifade eden müşterek lafızlardır.
Ragıp el-İsfahani, bu lafızlarla ifade edilen iyilik veya kötülüğün akıl, din veya insanın doğuştan sahip olduğu zevk-i selim ile belirleneceğini ifade etmiştir.
İbnü’l-Cevzi, Kur’an’da güzelliğinde eksiklik bulunmayan şeylerin yanı sıra, iyiliği kötülüğüne oranla daha fazla olan şeylere hasene, bunların zıddına da seyyie denildiğini ve bu iki tabirin tevhid-şirk, zaferhezimet, bolluk-kıtlık, afiyet-bela, iyi söz-kötü söz, iyi iş-kötü iş manalarında kullanıldığını kaydetmiştir
‘Husn’; güzel, değerli, seçkin ve kendisine rağbet edilen, ilgi gösterilen her şeye denmektedir. Aynı kökten gelen ‘hasene’; kişinin ulaştığı her türlü sevindirici nimettir. İyi ve güzel olan şeylere de ‘hasene’ denilmektedir. Bu bakımdan hüsn duygu, duyu ve nefs işidir. ‘Husn’ ve bu kökten türeyen hasene, hasen, husnâ, ihsân, ahsen, muhsin gibi kelimeler Kur’an’da sıkça geçmektedir.
İnsan, organlarının birbirine oranı, yaratılışındaki ve görünüşündeki düzgünlük, yüzündeki özellikler ve tabiatındaki daha başka niteliklere dair kendisine, bilhassa bakışına hoş gelen şeylere güzel der. Hasene kelimesi, insan ve toplumun durumunu, olayları ve hareketleri değerlendirecek bir kapsama da sahiptir. Sözgelimi mutluluk, adalet, iyilik, güzel davranış, öğrenim, terbiye, öğüt türünden şeyler hüsn olarak algılanmaktadır.
Hasene kelimesi Kur’an-ı kerim’de 28 ayette tekil, üç ayette çoğul (hasenat) şekli ile geçmektedir. Bu ayetlerde, hadislerde ve İslami literatürde hasenenin kullanımına baktığımızda üç farklı durumla karşılaşılmaktadır.
a) Mutlak olarak iyi ve güzel, fiil, davranış veya halleri ifade etmek üzere kullanılır. Yapılan iş eğer iyilik ise Allah ecrini katlar, ayrıca kendinden büyük mükafat verir. Aynı şekilde Allah’ın huzuruna bir iyilikle gelen bunun karşılığını on misli ile alacaktır. Bu ayetlerde hasene, herhangi bir davranış belirtilmeksizin mutlak olarak yapılan iyilikleri kapsamaktadır. Taberi’nin En’am suresi ile ilgili olarak rivayet ettiği bir hadiste, ashaptan Ebu Zerr’in “Ya Rasulallah “LA İLAHE İLLALLAH” sözü hasenattan mıdır?” sorusuna karşılık Hz Peygamber’in “hem de en üstünü” şeklinde cevap vermesi, hasenenin Kelime-i Tevhidi de içine alan geniş kapsamlı bir kavram olduğunu göstermektedir.
b) Bazı ayetlerde hasene ve seyyie’nin bir fiil, davranış veya halin niteliği olarak kullanıldığı görülür.
c) Üçüncü kullanılış şekli ise insanın bedeni, ruhi ihtiyaçları ve talepleri ile uyuşan, dolayısıyla hedeflenen imkan ve fırsatları, ulaşılmak istenen nimet, mükafat, iyi ve mutlu akıbet gibi gayeleri ifade eder.