Paylaş
Haram parayla cami yapılabilir mi
Question
Kumar Parasıyla Cami İnşa Etmek
SORU: Cami binasında ve inşasında kumar paralarını kullanmak caiz olur mu?
CEVAP: Gami bina etmek, Allah’a yakınlaşmanın ve ibadetin en efdalidir. Allah’ın şu sözü bize yeter:
Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır. (Tevbe/18)
Caminin (mescid’in) iman demek, onun binası inşası, ona lazım olan bütün levazımatı, onun tefrişi, onun temizletilmesi, bakımı ve aydınlatılması demektir. Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor:
Camileri inşa edenler, ehluİlahtırlar. Ve yine Rasûlullah şöyle buyuruyor:
Kim Allah’ın rızasını kazanmak için bir mescit bina ederse, Allah da ona cennette bir ev bina eder.
Kumar ise büyük günahlardandır. Yetmez mi ki Allah (c.c) onu içkiyle, putlarla ve fal oklarıyla denk tutarak şöyle buyurmuştur.
Ey iman edenler! Şarap kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. (Maide/90)
Kumardan gelen mallar pis ve haramdır. Allah (c.c) ondan ve onun sahibinden razı olmaz Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor:
Allah (c.c) paktır ancak pak olan şeyleri kabul eder.
Bundan dolayıdır ki, kumar malından camilere harcamak haramdır. Çünkü kumardan kazanılan mâllar pis mallardır.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
İslam hukukunda, bir caminin inşa edilmesi için kullanılan yerin ve kaynakların helal olması gerektiği kabul edilir. Haram (yasak) olan bir yer ya da malzeme ile cami inşa etmek, İslam’a göre doğru kabul edilmez. Bu bağlamda, haram parayla cami yapılması da caiz değildir.
İslam’a göre haram kazanç, örneğin faizli kazanç, hırsızlık, rüşvet ya da alkol ve kumar gibi yasaklı işlerden elde edilen gelir, kullanılmamalıdır. Camiler, toplumun ortak değerleri ve ibadet yerleri olarak kutsal kabul edilir, dolayısıyla bu tür yerlere haram olan gelirlerin girmesi doğru olmaz.
Ancak bir cami inşa ediliyorsa ve kullanılan malzemeler ya da kaynaklar haram bir şekilde elde edilmediyse, cami yapma amacı ve ibadet yerinin kutsallığı, o camiyi helal kılmaktadır. Yine de, İslam alimleri camilerin yapımında, camiye haram kazanç ve malzeme karıştırılmaması gerektiğini vurgulamışlardır.