Paylaş
Halk arasında kader ve kaza ile ilgili ata sözu ve deyimlerden örnekle yazınız
Question
Halk arasında kader ve kaza ile ilgili atasözü ve deyimlerden örnekler
Deyim nedir : önceki büyük adamların deneyimi sonucunda insanlara bir uyarıdır
Ata sözü nedir :büyük tanınmış üstadların deneyimi sonucunda yapmiş ve söylemiş oldukları sözdür
İş olacağına varır : mesela bir isi olacagina bırakmamak lazım biz bunun icin çaba harcamalıyız tevekül etmeliyiz sonra Allah
a karsı dua etmeliyiz
Vermeyen mabut ne yapsın mahmud : Allahu taala bir insana vermek ister ama onun çalısması sonucu onun almasını ıster bir kulunu buna sebeb kılar bu hikayede vermeyınce mabut ne yapsın mabut daha detaylı bır sekilde anlatılmaktadır orada allah padişahı vesile kılar ama kulun yanlışları sonucu onu elde edemezen hikayenin sonunda kaderindekini alıyor yine
Her işte bir hayır vardır : eğer bir insanın basina bir musibet gelirse buna sabretmelidir o işin sonunda vardır bir hayır neden allah bana vermiyor deme, allah senin için ne hayırlıdır onu sana verir ama kul biraz SABIRLI olmalıdır
Cana gelecek mala gelsin : burada kazanın onüne geçilmek istenmiştir o yüzden dolayı basımıza bır kaza veya bir yangın gelecekse cana geleceğıne mala gelsin deriz
Kader ve kaza ile ilgili atasözü ve deyimlerden örnekler:
Atasözleri:
- Her işte bir hayır vardır: Bu atasözü, bir insanın başına gelen olumsuzlukların arkasında mutlaka bir hayır olduğunu ifade eder. Bir musibetle karşılaşıldığında sabırlı olunması gerektiğini ve Allah’ın her durumda kullarının iyiliğini düşündüğünü anlatır.
- İş olacağına varır: İnsan ne kadar plan yaparsa yapsın, sonuçta kaderin gerektirdiği olur. Ancak bu atasözü, kişinin her şeyi kadere bırakmaması gerektiğini, çaba gösterip tevekkül etmesi gerektiğini de ima eder.
- Cana gelecek mala gelsin: Başımıza bir kaza, felaket veya kayıp geldiğinde, bu kaybın canımıza değil de malımıza gelmesinin daha iyi olacağını anlatır. Burada kaza ve kaderin karşısında sabırlı olmanın ve kaybın canı değil malı etkilemesinin daha tercih edilebilir olduğu düşüncesi vardır.
Deyimler:
- Vermeyen mabut ne yapsın Mahmut: Bu deyim, Allah’ın (mabudun) bir kişiye nimet vermek istemesi için o kişinin de çaba göstermesi gerektiğini ifade eder. Allah, insanlara rızkı bahşeder, ancak kulun da çalışarak o rızka ulaşması gerekir. Çalışmayan bir kişi, nimeti hak edemez.
Bu atasözleri ve deyimler, kader ve kazanın hayatın bir parçası olduğunu, ancak kişinin çaba göstermesi, sabırlı olması ve Allah’a güvenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Kader utansın
Kaderimde vardı
Kader ayırdi
Yanlış Kader anlayışına anlatan en güzel atasözü bebeğim Kaderimde var sözüdür
Kaderin kaderin ne olduğunu bilen birisi Bu sözü kullanmaz
Kaderle ilgili söylenen bazı tehlikeli sözler;
-Kader Utansın!
-Böyle Kadere lanet olsun!
-Kaderi kötüymüş!
-Kaderin oyunu!
-Kardersizim!
-Kaderim kader değilmiş!
-Alnına kara yazı yazılmış!
Türkçe’de kullanmış olduğumuz kader ve kaza hakkındaki atasözü ve deyimlerle alakalı örnekler vermek gerekir ise;
“Cana geleceğine, mala gelsin” sözünü çok kullanırız. Bu sözden maksat; başımıza bir afet geldiği zaman canımıza bir zarar gelmediği için şükretmek mahiyetinde kullanılan bir sözdür.
Yanlış olan bir deyim kullanırız çoğu zaman; “Kader utansın” diye. Bu söz yanlış bir sözdür. Bizler kaderimize rıza göstermeliyiz halbuki.
Kesinlikle! İşte insanlar arasında yaygın olarak kullanılan kader ve kazalarla ilgili birkaç atasözü ve deyim:
Bu atasözleri ve deyimler, kaderin varlığına olan inancı ve hayatın genellikle beklenmedik olay ve sonuçlarla dolu olduğunun kabulünü yansıtır. Bazı şeylerin insan kontrolünün ötesinde olduğu ve en iyi şekilde hayat yolculuğunun bir parçası olarak kabul edildiği veya kucaklandığı fikrini iletmek için kullanılan ifadelerdir.