Farıs isminin anlamı ve hikayesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Faris ne demek Arapça yazılışı

فارس

FÂRIS: Farsça. 1- İran. 2-Iranli. 3-Binici, atlı. 4-Ferasetli. 5- Herhangi bir konuda yetkili olan.

Selmân-ı Fârisî (r.a.): Selmân-ı Fârisi İran’ın İsfehan şehrinde doğ muş önceleri mecusi iken bir kilisenin yanından geçerken içeri girip Hristiyanlığı mecusiliğe tercih etmişti. Mecusilerin işkencelerinden kurtulmak için şam taraflarına kaçıp bazı rahiplerin hizmetine gir mişti. Bir rahibin, Hicaz’da İbrahim aleyhisselâm milletini ihya ede cek bir peygamberin geleceği müjdesini vermesiyle içine bir sevgi düşmüştü. Yanında bulunduğu rahibin kütüphanesinde rahibin hiç eline almadığı İncil’i onun yokluğunda alip okudu. Orada Hazret-i Muhammed (s.a.v.)’in alâmetlerinin yazılı olduğunu görmüştü. Babasının adınin Abdullah, yetim ve Mekke’den çıkıp Medine’ye hicret edeceği, sadaka kabul etmeyip hediye kabul edeceği gibi benzeri alâmetleri okumuştu. Oradan ayrılan Selmân, elden ele sa tilarak ta Medine’ye kadar gelmişti. Resûlullah Medine’ye girerken karşılaştılar. Okuduğu ve başkalarından duyduğu alâmetleri O’nda gördü. Hemen Islâm’a girdi.

Selman, Resûlullah’a ve Islâm’a sadakatla bağlılıği sebebiyle asha bin seçkinleri arasında yer aldı. Bizzat Resûlullah (s.a.v.) tarafından: – Selmân bizdendir. Ehl-i Beyt’tendir. Buyurularak Ehl-i Beyt talihli leri arasında yerini aldı..

Selmân, asrının bütün ilimlerine âşina idi. Bütün ilimleri bilirdi. Hazret-i Ali’den sual edildiği zaman Hazret-i Ali (k.v.) şöyle demiş tir:

– Selman, geçmiş ve geleceğe ait ilimleri öğrenmiş bitmez, tükenmez bir denizdir. Ve Ehl-i Beyt-i Resûl’dendir.

Selman İslâm’a girinceye kadar geçen o macera dolu hayatını, yolculuklarını ve sıkıntılarını Peygamberimize atlatınca Peygamberimiz bunları ashab-ı kirámın da dinlemelerini emir buyurmuştur. Resûl-ü Kibriya Efendimiz bir hadislerinde şöyle haber buyurmuş lardır:

– “Cennet üç kişiyi aşk ve şevkle beklemektedir: 1- Aliyyül Mürteza.

2- Ammar bin Yâsir.

3- Selmân-1 Fârisî.

BENZER KONULAR:

Cevapla