Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Düğünde takılan altınların Zekatı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Düğünde takılan altınların Zekatı

Dugunde takilan altinlarin Zekati

Düğünde takılan altınlarımdan dolayı senelik 3500 TL zekat vermem gerekiyor. Ancak eşim aylık 3500 tl alıyor. Aylık versem 300 TL denk geliyor her ay o kadar ödeyemem. Kendi gelirim yok. Ne yapmalıyım.

Cevap:

Altının zekatı para değeri ile olmaz ki; altının gramı ile alakalıdır altının zekatı. Yani 100 gram altını olan birisinin gerekli şartlar sağlandıktan sonra 2.5 gram zekat vermesi gerekiyor. 2.5 lira altının para değeri bugün 5 lira ise; 10 gün sonra 10 lira olur. Yani demem o ki ne kadar altın var ise o altının %2.5 oranı zekattır. Gerekir ise altını bozdurup kaç gram altın var ise onun zekâtının verilmesi gerekmektedir. Bu kural Hanefi mezhebine göredir.

Şafii mezhebine göre ziynet eşyaları zekâta tabi değildir.

Eğer bir kişi “Yetim doyuracağım” şeklinde bir niyetle bir söz verirse, bu İslam’da adak olarak kabul edilebilir. Adak, bir niyet veya söz ile Allah’a bir taahhütte bulunmaktır. Adaklar, ibadet amacıyla yapılan bir sözdür ve yerine getirilmesi Allah’a adanmış bir görevdir.

Bu durumda, “Yetim doyuracağım” şeklinde bir niyetle yapılan söz, bir adak olarak kabul edilebilir. Kişi, bu adak niyetiyle yetimleri doyurmayı, onlara yardım etmeyi veya onların ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt eder.

Adak, yerine getirilmesi gerekli olan bir taahhüttür ve adak edilen söz veya niyet yerine getirilmezse keffaret ödenmesi gerekebilir. Bu nedenle, adakta bulunan bir kişi, adak ettiği sözü yerine getirmek için üzerine düşeni yapmalı ve yetimlere yardım etmelidir.

Yerine getirilmesi gereken adaklar konusunda daha kesin bilgi almak için yerel dinî otoriteler veya İslam hukukçularıyla danışmanız önemlidir. Onlar size adakların nasıl yapılması gerektiği ve yerine getirilmesi gereken sorumluluklar hakkında daha doğru bilgi verebilirler.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Düğünde takılan altınlar, İslam hukukuna göre zekat gerektirmez. Zekat, belirli bir miktarda birikime veya sahip olunan servete uygulanan bir sadaka türüdür. Düğünde takılan altınlar genellikle bir hediye olarak verilen ve takı olarak kullanılan bir değerdir.

    Altın takılar, kişisel süs eşyaları olarak değerlendirilir ve zekat kapsamına girmezler. Bununla birlikte, kişinin sahip olduğu altınların nisap miktarını aşması durumunda zekat vermek gerekir. Ancak, düğünde takılan altınlar genellikle bu miktarı aşmayacak kadar küçük miktarlarda olur.

    Dolayısıyla, düğünde takılan altınlar için ayrıca zekat verme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bunlar, hediyeler ve süs eşyaları olarak kabul edilir ve zekat hesaplamalarına dahil edilmezler.

    Yine de, zekatla ilgili detaylar ve hesaplamalar karmaşık olabilir. Bu nedenle, zekat konusunda daha fazla bilgi edinmek ve hesaplamaları doğru yapmak için yerel dinî otoritelerden veya İslam hukukçularından yardım almanız önemlidir. Onlar, size zekat verme konusunda rehberlik edebilir ve hesaplamalarınızı doğru şekilde yapmanıza yardımcı olabilir.

    En iyi cevap

Cevapla