Dinen Evlenmeden Bir Kızla Evlenmek Caizmidir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstenilen Kızı Görmek

SORU: Bizde adam kızı görmeden evlilik yapıyor. Evlilik olunca taraflar arasında istenmeyen durumlar meydana geliyor. Ya kadının güzel olmayışından, ya fiziki bir kusurunun bulunuşundan ya da yaşından dolayı boşanmalar oluyor. Bu gibi evlilikler uygun mu? Bu gibi evliliklere nasıl engel olabiliriz?

CEVAP: Körü körüne bağlanıp kötü bir sonucun meydana gelmemesi için evliliğe teşvik veya vazgeçmek hususunda, akit yapılmadan önce kız isteyenin kızı görmesi İslâm tarafından mubah görülmüştür. Rasûlullah (s.a) kız isteyenin kızı görmesi gerektiğini bildirmiştir.

Cabir b. Abdullah Rasûlullah’tan şöyle rivayet ediyor:

Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediğinde evliliğe götürecek sebepleri araştırsın ona bakmaya gücü yetiyorsa baksın.

Cabir (r.a) şöyle diyor: Ben Beni Seleme’den bir kız istedim. Beni onun evliliğine götürecek kadar gizliden takip ettim.

Bir kısım âlimler bu hadis-i şerifin kıza talib olanın kızı görmesinin kızın izni olmazsa dahi mubah olduğunu ifade ettiğini söylüyorlar.

Muğire b. Şube bir kadın istedi ve Rasûlullah’a bildirdi. Muğire’ye: ‘Ona baktın mı?’ diye sordu. O da yok dedi. Nebi “Onu gör. Görmek aranızdaki uyumu daha iyi sağlayacaktır” buyurdu.

Ebu Hureyre’nin rivayet ettiğine göre bir adam Ensar’dan bir kıza talib oldu. Rasûlullah (s.a) ona “Onu gördün mü?” diye sordu. O da yok dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle dedi: “Ona git ve onu gör. Çünkü Medinelilerin gözlerinde (küçüklük ve zayıflık) vardır.”

Bu isteyenin talip olduğu kızla yalnız başlarına kalmaları caiz anlamına gelmez. Çünkü evlilik akdinden önce bu haramdır. Nebi şöyle buyuruyor.

Allah’a ve ahiret gününe inanan kişi yanında mahremi bulunmayan bir kadınla tek başına bulunmasın. Çünkü üçüncüleri şeytandır.

Kızlarını sözlüleriyle görüştürmeyenleri kınıyoruz. Çünkü Rasûlullah bunu mubah görmüş ve tavsiye etmiştir. Bu bir çok müşkilat ve krizi de giderir. Şu kadar var ki din görüşmede istenilen kızın bir mahreminin de bulunmasını şart koşuyor; babası, amcası veya dayısı gibi.

Kız, isteyenin hoşuna giderse, onunla evlenir, yok eğer hoşuna gitmiyorsa, onu kötülemek ve ayıplamak helâl olmaz. Çünkü onun hoşlanmadığı şeyden başkası hoşlanabilir.

Sözlüsünden hoşlanıncaya kadar kadının da bakması hakkıdır. Çünkü kadın onunla hayat geçirecektir. Bu nedenle herkesten önce bu hak onundur. Çoğu kez sözlü (erkek) çirkin oluyor, kadın onunla geçinemiyor. Bundan dolayı Hz. Ömer: ‘Kızlarınızı çirkin erkeklerle evlendirmeyin!’ demiştir. Kızı, onun hoşuna gitmeyen bir kocaya varma-Sı için zorlamak caiz değildir. Fakat iki tarafta görüşmeden razı olurlarsa, bu caizdir. Netice kötü olursa iki taraf da bundan sorumludur.

Bu işin hal çaresi, dine kulak vermek, isteyenin evleneceği kızı §ormede ısrar etmesi, babaların anlayış göstermeleri, -ki Allah’ın helâl ettıği şeyi haram kılmamaları- ile olur.

Benzeri konular:

Cevapla