Daha hayırlı sözü

Question

Kuranda ve hadislerde geçen daha hayırlıdır sözlerinin anlamı nedir

Sizden biriniz, başına iğne ile dürtülmesi kendisi için helal olmayan bir kadına dokunmaktan daha hayırlıdır.”
Burda daha hayırlıdır sözü ne demek? İkisi de hayırlı ama iğne ile olan daha hayırlı mı demek (haram şey nasıl hatırlı olsun,?
yoksa hayırlı olan tek iğnenin batması mı?


Yani burda hayırlı denilmiyor dimi harama dokunmayı?

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-24T18:30:50+03:00

    Kur’an ve hadislerde geçen “daha hayırlıdır” ifadeleri, genellikle dünyadaki dünyevi değerlerden daha yüksek ve kalıcı olan manevi, ahlaki veya dini değerlerin üstünlüğüne işaret eder. Bu ifadeler, insanların dünya hayatında daha çok değer verdikleri ve peşinden koştukları şeylerden ziyade, ahiret için daha faydalı olan şeylere yönelmelerini teşvik eder.

    Kur’an’da geçen anlamı: Kur’an-ı Kerim’de “daha hayırlıdır” ifadesi, genellikle dünya ile ilgili olan bir şeyin geçici ve sınırlı faydalarına karşılık, ahirete yönelik olan ve kalıcı olan şeylerin daha üstün olduğunu ifade eder. Örneğin, mal ve mülk gibi dünya nimetleri yerine, Allah’a itaat, güzel ahlak ve salih ameller gibi manevi değerlerin çok daha üstün olduğu vurgulanır.

    Hadislerde geçen anlamı: Peygamber Efendimiz (s.a.v) de hadislerinde, bazen dünya nimetlerinin cazibelerine aldanmanın insanı yanıltabileceğini ve asıl hayır ve kazancın ahirete yönelik olan davranışlarda olduğunu belirtmiştir. Bu tür ifadeler, müminlerin dünyadaki geçici zevkler yerine, kalıcı mutluluğu ve gerçek hayırı ahirette aramaları gerektiği yönünde bir öğüttür.

    Örneğin, bir hadis-i şerifte şöyle denir:
    “Dünya, bir ağacın gölgesidir; o gölgenin altında duran kimse, kısa bir süre duracak ve sonra gölgenin altı kaybolacaktır.” (Buhari)

    Bu tür öğütler, dünyaya olan bağlılığın geçici olduğunu, asıl olanın ise ahiretteki durumumuz olduğunu anlatır. Bu bakış açısı, insanları dünya ile ilgili geçici arzu ve isteklerden ziyade, ahiret için çalışmaya yönlendirir.

    Özetle, “daha hayırlıdır” ifadeleri, insanlara ahiretteki kazancın ve manevi değerlerin, dünyadaki dünyevi faydalardan daha üstün ve kalıcı olduğunu hatırlatır.

Cevapla