Paylaş
Cuma günü Sela ile Öğle namazı arası iş yapmak yasak mı
Question
Cuma vakti çalışmak günahmı

selamunaleyküm hocam bir arkadaş ortamında muhabbet sohpet ederken bir konuya şahit oldum ama çok kararsız kaldım onun için size danışmak istedim konu şöyle hocam arkadaşımın birtanesi cuma günü sela dan sonra öğle namazından önce yani selayla cuma namazı arasındaki süre içerisinde herhangi bir iş yapmak veya çalışmak kazanılan para hepsde yasak ve çok günahmış bende neye dayanar böyle söylüyorsun dedim oda bana bunlar hakkında hadis var dedi bende size sorma gereğinde bulundum bu konu hakkında hadis varmı hocam dindeki hükmü nedir hocam teşekkürler kolay gelsin Allah razı olsun
Cuma günü cuma saatinde iş yapmak caiz mi haram mı günah mı
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِذَا نُودِيَ لِلصَّلٰوةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا اِلٰى ذِكْرِ اللّٰهِ وَذَرُوا الْبَيْعَۜ ذٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ
Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır.
Dinimizde cuma saatinde iş yapmak yasaklanmıştır fakat bu yasağın başlangıç saati ile ilgili görüş ayrılığı vardır. Sela ile ezan arası iş yapmak caizdir haram olan ezandan sonradır. Çoğunluk alimlere göre cuma ezanı okunduğu zaman kendisine cuma namazı farz olan kişilerin işi bırakıp cumaya gitmeleri farzdır alışveriş yapamazlar.
Bazı alimlere göre alışveriş yasağı cuma günü camideki iç ezan ile başladığını söylerler Bu zayıf bir görüştür
Cuma Saatinde Alışveriş Yapılabilir mi?
Cuma namazı için ezan okunduktan sonra, namaz bitinceye kadar alışveriş ve benzeri işlerle uğraşmak, Cuma namazı kılması farz olan kimseler için caiz değildir. Nitekim Yüce Allâh Cuma suresinin 9. ayetinde, “Ey İnananlar! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allâh’ı anmaya koşun; alım satımı bırakın; bilseniz bu sizin için daha iyidir.” buyurmaktadır.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Dinimizde cuma saatinde iş yapmak yasaklanmıştır fakat bu yasağın başlangıç saati ile ilgili görüş ayrılığı vardır. Sela ile ezan arası iş yapmak caizdir haram olan ezandan sonradır. Çoğunluk alimlere göre cuma ezanı okunduğu zaman kendisine cuma namazı farz olan kişilerin işi bırakıp cumaya gitmeleri farzdır alışveriş yapamazlar.