Borç verirken değer kaybını almak caiz mi

Question

Hayırlı günler bundan 4 sene once bi arkadasima borc para vermistim Tl uzerinden o zaman maaşımin yaklaşık olarak yüzde 20sini borc verdim suan ayni miktar maaşımın yüzde 6sına tekamül ediyo bu durumda ne yapmalıyim ayni miktari mi almaliyim


Türk lirasıni borç veren herkesin maddi açıdan değer kaybı olur . Bu güne kadar TL nin değer kazandığını görmedim duymadım.

Gönlünüz razı ise değerinden çok fazlasını Allah tarafından karşılanır
Gönlünüz razı değilse ahirette hakkınızı taş tamam alacaksınız.

Dünyada dinen fazlalık alamazsınız maalesef
10 TL verip 11 TL almaya faiz denir bulaşmayın
Allah katında hakliylen haksız duruma düşersiniz

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-27T02:09:50+03:00

    Borç verirken değer kaybı almak, faiz uygulamakla ilişkilendirilebilecek bir durumdur ve İslam hukukuna (fıkıh) göre faiz almak haramdır. Faiz, bir borç vereni, borçluya ödeme yaptığı süre boyunca ekstra bir bedel talep etmesi anlamına gelir ve bu, İslam’da yasaklanmıştır.

    Eğer değer kaybı derken, borç verilen para miktarının zaman içinde alım gücündeki düşüşü (enflasyon etkisi gibi) kast ediliyorsa, bu konuda İslam alimleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı alimler, borcun para birimi olarak verilmesi durumunda, enflasyon kaynaklı değer kaybının talep edilmesini caiz görmeyebilir, çünkü bu durum faizle benzer bir sonuç doğurabilir.

    Ancak, her durumda borç verme işlemi açık ve anlaşılır şekilde yapılmalı, faiz unsuru içerip içermediği konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu tür meselelerde, yerel dini otoritelerden veya İslam hukukuna dayalı bir rehberlik almak faydalı olabilir.

Cevapla