Bidat Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bid’at Ne Demek? Kısa bilgi

Örneksiz bir şey yapmak, yepyeni bir iş ortaya koymak, umumî kanaata aykırı davranışta bulunmak ve daha evvel benzeri olmayan bir şeyi icat etmek gibi anlamlara gelir. Sonradan ihdas edilen her türlü yeniliklere bid’at denilmesi caiz olmakla birlikte, bu kavramın zamanla dinî konularda fazlalık veya noksanlık olarak telakki edilen davranışlar için kullanılmasının teâmül haline geldiği görülmektedir.

Istılah bakımından bid’at; dinin aslından olmayan ve şer’î delillere istinad etmeden sünnete aykırı olarak icad edilen şeylerdir. Başka bir ifadeyle; dinî emirlerin ikmalinden sonra, Hz. Muhammed’in sünnetine, Kur’ân’ın sarîh hükümlerine, ashab, tabiin ve müctehitlerin genel görüşlerine tamamen aykırı olarak ortaya çıkan hal, davranış ve işler demektir. Bu iki tanımdan da anlaşıldığı gibi, sonradan ortaya çıkan bir olay veya davranışın bid’at olabilmesi için dinin muhtevasına zıt olması gerekir.

Yaygın olan kanaata göre; bid’atların asıl doğuş sebebi, toplumlardaki kültür değişmeleridir. Bid’atların doğuşuna ve yaygınlaşmasına sebep olan hususlar şunlardır: 1- Bid’atın, bilinçli olarak üretilmesi, 2- cehalet, 3- kültür etkileşimi, 4- İslâm öncesinden kalan gelenek ve görenekler, 5- eski dinlerden kalan alışkanlıklar, 6- çok sevap kazanmak veya dinî vecibeleri fazlasıyla ifa etmek düşüncesi.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

 

Answers ( 2 )

  1. bidatçı avatarı
    1
    2020-12-06T20:05:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslâm dini, Allah katında en son ve en mükemmel dindir. İslâm’a inanıp teslim olan, Yüce Yaratıcısının emirlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışan Müslüman ibadet ve itikadında aynı derecede mükemmel olmaya çalışmalıdır. Müslüman, Allah ve Resûlüne inanmış, dünyada yaptıklarından dolayı sorumlu olduğunu bilen, bu inanç içinde tutum ve davranışlarını bir disiplin altına almış, inanç ve ameli bir bütünlük arz eden kimsedir.

    Ancak, Kur’an ve Sünnet’in önerdiği mü’min olmak için gerekli olan bu vasıflar, her zaman Hz. Muhammed (s.a.v) döneminin tazeliğinde olamamıştır. Zaman içinde İslâm coğrafyasının genişlemesi sonucu, Müslümanların sahip oldukları saf ve tertemiz olan inanç ve amel dünyaları, çeşitli inanç ve uygulamalarla farklı şekillerde tezahür etmeye başlamıştır. İslam’ın ruhuna ters düşen bu farklılaşmalara genel olarak Bidat ismi verilir.

    Bid’ad; İslam’a sonradan sokulan, İslam’da yeri olmayan ve İslam’a ters düşen dini mahiyet ve amaçlı adetlerdir. Hurafe; uğurlu yada uğursuzluğu olduğuna inanılan, akla ve gerçeğe aykırı düşen batıl inanışlardır. Cenab-ı Allah şu ayet-i kerime ile bu tür inanışları kesin olarak yasaklamıştır;
    “Ey iman edenler! içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”

    Toplumumuzda maalesef zaman zaman bidat ve hurafelere rastlanmaktadır. Örneğin; Kutsal sanılan yerlere bir dilek için çaput bağlamak, türbelerde mum yakmak, nazara karşı kurşun dökmek, iki bayram arasında nikah yapmamak, baykuş ötmesini uğursuz saymak, türbelere adak adamak, yürümeyen çocuğun ayağına ip bağlayıp cami etrafında döndürmek gibi akla ve bilime ters düşen bidat ve hurafelere inanılmaktadır.

    0
    2020-12-06T20:08:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bidat, Arapçada icat etmek örneği olmaksızın yapıp ortaya koymak inşa etmek anlamlarına gelen “b-d-a” kökünden Türeyen bir at Daha önce benzeri bulunmayıp sonradan ortaya çıkan şey anlamına gelir.

    Dine sonradan sokulan şeylere de Bidat denir

    En iyi cevap

Cevapla