Berat Kandil’inde ne olmuştur

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

BERAT KANDİLİ

Berat Kandilinde ne olmustur

BERAAT GECESİ NEDİR NE OLUR

Berat: Borçtan, suç  ve cezadan kurtulmak, bağışlanmak manalarına gelmektedir Bu gece günahlardan arınmaya, Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmaya vesile olan mübarak gecelerden biridir.Bu gecede günahlarından pişmanlık duyup,tövbe eden mü’minler Yüce  Allah’ın af ve mağfiretine mazhar olurlar.. Rahmet Peygamberi Hz Muhammed (S.A.V)Bir Hadisi  Şeriflerinde:”Yüce Allahın bu gecede dünya semasına rahmeti ile tecelli edeceğini ve tövbe edenlerin tövbesini kabul edeceğini, rızık isteyenlere rızık vereceğini, şifa isteyenlere şifa vereceğini, başka isteği olan herkese istediğini vereceğini beyan ediyor.”(ibni Mace)

 

Bağışlaması sonsuz olan Yüce Allah’ın bizlere ihsan ettiği  bu mübarek geceyi fırsat bilip, dua, niyaz ve ibadetle geçirmeli,bu ilahi berattan yararlanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.Nitekim  Hz Aişe (r.a) annemizin bildirdiğine göre  Peygamber  Efendimiz (s.a.v) Şaban ayında, özelliklede berat gecesinin yaklaştığı  günlerde,çokça nafile oruç tutar,berat gecesini ibadetle geçirir ve şöyle dua edermiş:(“Allah’ım azabından affına,gazabından rızana sığınırım,senden yine sana sığınırım.Sen her şeyden yücesin, seni layık olduğun kadar methü sena edemiyorum.Sen ancak yüce zatını  övdüğün gibisin.”(Aynı eser)

 

Allah kullarını bağışlamak için bir takım bahaneler halk ekmektedir. Kadir gecesi, Cuma  gecesi,  bayram geceleri  ve berat gecesi bu genel affın yapıldığı  gecelerdir.Berat gecesini idrak eden müminler,bu geceyi fırsat ve ganimet  telakki ederek kendilerine çeki düzen vermeli,özüne dönmeli ,günahlarından tövbe  edip bol bol  ibadet ,dua ve niyazda bulunmalıdır.Bağışlaması sonsuz olan Yüce Mevla nın Kitabı Keriminde buyurduğu: ”Deki ; Ey kendi   nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allahın rahmetinden ümit kesmeyin!Çünkü Allah  (c.c) bütün günahları bağışlar.Şüphesiz ki O,çok bağışlayan ve çok esirgeyendir.”(39/169) İlahi müjdesine ümitle bağlanarak gönlünü  Allaha açmalıdır.

 

Berat gecesi vesilesi ile anne ve babalarımızın ellerini öpüp hal ve hatırlarını sormak suretiyle hayır dualarını almaya, bizden uzakta iseler telefon açarak gönüllerini almaya özen gösterelim. Zira Anne ve babanın bağışlamadığı bir kimseyi Allahın da affetmeyeceğini unutmayalım. Kardeşlerimizin, komşularımızın, dost ve akrabalarımızın hatırlarını sorup gönüllerini almaya özen gösterelim. Dargın olduğumuz kimseler varsa onlarla barışmanın yollarını arayalım. Üç günden fazla dargın durmanın müminlere helal olmadığını unutmayalım.

Bu vesile ile Berat kandilinizi tebrik ediyor,bu gecenin günahlardan arınmamıza, sıkıntılara maruz kalan müminlerin kurtuluşuna,dua ve ibadetlerimizin kabulüne vesile olmasını Cenabı Allahtan niyaz ediyor,  Bir ayet meali ile bitiriyorum: ”Ha Mim.Apaçık olan kitaba andolsun ki, Biz  O (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik.Kuşkusuz biz uyarıcıyız .Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir.

1-Duhan Süresi 1-2-3

Benzer Konular:

Answers ( 1 )

    1
    2020-12-25T10:28:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu geceyi değerlendirmenin en temel şartı; hayatın karmaşasından biraz olsun kendimizi kurtarıp kulluğumuzu sorgulamaktır. Ne ile meşgulüm, hangi uğurda yaşıyorum, niyetlerim ve amellerim beni nereye götürüyor diye kendimize sormaktır. İç dünyamıza dönmek, geçmişimizin muhasebesini yapmak, tefekkür etmektir. Rabbimize itaatkâr bir kul ve iyi bir insan olmaya söz vermektir. Nefsimizin esaretinden kurtulmak, hata ve günahlarımızdan pişmanlık duymaktır. İşte o zaman bu gece bizim için gerçek manada bir fırsata dönüşecek ve kurtuluş beratımız olacaktır.

     

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    BERAT KANDİLİ

    Hayatımızın her devresinde çeşitli dönüm noktaları vardır. Bunlar; belirli milli günler, kandiller ve bayramlardır. Bunlardan biri de, “Berât Kandili” dir.

    Berât, Arapça “Berâet” kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Sözlükte “Kişinin yükümlülükten kurtulması” veya “Yükümlülüğün bulunmaması” anlamındadır. Mana olarak ise; “Allah’ın affı ve bağışlaması; günah borç ve cezadan kurtulmak” anlamlarına gelmektedir.

    Berât’ın özünde günahlardan arınma, Yüce Allah’ın rahmet ve bağışına ulaşma vardır. Allah’ın af ve merhametinin bu gece de bol olacağı müjdelenmesi sebebiyle, bu gece, bütün İslam âleminde “Berat Kandili” olarak kutlanılmaktadır. Berat Kandili, hicri aylardan Şaban ayının onbeşinci gecesidir.

    Çok mühim işler bu gecede programlanır; bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür. İlahi rahmet ve mağfiret bu gecede doruk noktasına ulaşır. Peygamberimiz (s.a.s) Efendimize, ümmetine şefaat hakkının bu gecede verileceği bildirilmiştir.(1)

    Berât gecesini asıl önemli kılan husus bazı İslam âlimlerine göre Kur’an-ı Kerim’in bütün olarak dünya semasına bu gecede indirilmiş olmasıdır. Hutbemin başında okuduğum Duhan suresinin ilk üç ayet-i celilesinde Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır: “Apaçık olan kitaba and olsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz (insanları) uyarmaktayız.

    Peygamberimiz Efendimiz (s.a.s.)  de bir hadis-i şeriflerinde; “Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından şafak vaktine kadar dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve “Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim? Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim? Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!… başka isteği olan yok mu, istediğini vereyim!” diye buyurmuştur .(2)

    Berat Kandili’ni idrak edeceğimiz şaban ayının 15. gecesinde insan olarak yaratılmamız, insanın da beşer-şaşar olması, sevap işleme özelliğinin yanında, günah işleme istidâdının da bulunması sebebiyle, işlediğimiz günahlara pişmanlık duyarak tövbe etmeliyiz. Rabbimizin rahmetinden asla ümidimizi kesmemeliyiz. Çünkü Yüce Allah (c.c.) bir ayet-i kerimesinde buyuruyor ki: “(Ey Muhammed!) De ki, ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.(3)

    İman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizle muhasebe, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için, bu geceyi fırsat bilelim.

    HuBir hadis-i şerif meâli ile bitiriyorum; “Şüphesiz Allah, Şaban ayının onbeşinci gecesi (kullarına rahmetle) nazar eder.(4)

    ——————————————

    1 İbrahim Canan, Hadis Ansiklopedisi, C.3, S.288

    2 İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191 (1,444), H.No:1388

    3 Zümer, 53

    4 İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191 (1,445), H.No:1390

Cevapla