Bebeğin idrarı necis midir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bebeğin İdrarı hükmü

Bebegin idrari necis midir

SORU: Bebeklik döneminde olan çocuğun idrarının necis (pis) olmadığı söyleniyor. Bebeğin, üzerine bevlettiği giysiyi tamamen yıkamak gerekir mi? Yoksa idrarlı yere su serpmek temizlik için yeterli midir?

CEVAP: Bilindiği üzere pis olan herşey necis-necasettir. Bunlardan biri de idrardır.

İslam fıkhında insanın dışkısının ve idrarının necis olduğunda hemen hemen görüş birliği vardır.

Çocuk emziren kadının bedenine veya giysisine bebeğin idrar yahut dışkısından, -emzirenin titizlikle kaçınmasına rağmen- sıçrayan şeyler affedilmiştir. Bununla beraber emziren kadının namaz için ayrı bir giysi bulundurması mendubtur.

Şafiî mezhebinde çocuğun idrarı necis sayılmıştır. Temizlenme şekli ise şöyledir: Akacak şekilde bol olmasa da idrar isabet eden yere su serpilmesi gerekir. Çocuk iki yaşın altında ise ve sütten başka bir gıda almıyorsa -bu anne sütü olabileceği gibi hayvan sütü de olabilir-böyle bir çocuğun idrarı hafif necasettir. Bir hadiste “Kız çocuğun idrarı yıkanır. Erkek çocuğun idrarı su serperek temizlenir” buyurulmuş-tur. (Buharî)

Çocuk iki yaşından fazla ise, sütten başka bir gıda almıyor da olsa idrarı yıkanarak temizlenir. Yıkama işinde önce pisliğin kendisi giderilir. Elbisenin yıkanan yeri sıkılır veya kurutulur. Yanhzca idrann bulaştığı yer temizlenir. İdrar bulaşmayan yeri yıkamak gerekmez.

Ed-Dîn’ul Hâlis isimli kitapta özetle şöyle denmektedir:

Şâfîî, Ahmed b. Hanbel, İshak, Sevrî ve Dâvud-u Zâhirî’ye göre süt dışında bir gıda almayan erkek bebeğin idrannı temizlemek için su serpmek yeterlidir. Kız bebeğin idrarını temizlenmesi için ise mutlaka su ile yıkamak gerekir. İsterse bu bebek sadece süt ile besleniyor olsun. Bu hükmün delili şudur:

Muhsan kızı Ümmü Kays’ın anlattığına göre, kendisi daha yemek yemeye başlamamış oğlunu Hz. Peygamber’e götürmüştü. Rasûlullah çocuğu kucağına oturttu. Çocuk Hz. Peygamber’in elbise*sine bevletti. Bunun üzerine Hz. Peygamber bir miktar su istedi ve çocuğun idrar yaptığı yere suyu serpti, orayı yıkamadı. (Ebu Dâvud)

Hz. Ali’nin “Süt emen oğlan çocuğunun idrarı su serperek, kız çocuğununki yıkayarak temizlenir” dediği rivayet edilmiştir.

Hanefî ve Mâlikî mezheplerine göre çocuğun kız veya oğlan olması arasında bir fark yoktur. Çocuğun idrarı mutlaka yıkamak suretiyle temizlenir.

Süt emme çağındaki oğlan çocuğunun idrarının su serpmekle temizlenmesi bir ruhsattır. İnsan ihtiyaç duyunca buna başvurur. Zira bu hususta en faziletlisi necaset gidene kadar yıkamaktır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-08T18:55:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bebeğin idrar ve kusmuğu necis midir?

    Hanefîlere göre bebeğin ağız dolusu kusmuk ve idrarı necistir. Elbise ya da vücuda idrar bulaştığında, sıvı olduğundan el ayası kadar bir genişlikten fazlasının temizlenmesi gerekir. Sıvı necasette el ayası kadarına ise müsaade edilmiştir.

    Kusmuk sıvı ise o da idrarın hükmüne tâbidir. Katı ise 3 gramına müsamaha ile bakılmış, 3 gramdan fazlasının temizlenmesi şart görülmüştür. Temizlenmediği takdirde namaza mâni olur.

    Hanefîlerin bu konudaki delili, idrar ve kusmuk hakkında gelen hadislerin umumîlik ifade etmesidir. Mesela idrar hakkında Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “İdrardan sakının, çünkü kabir azabının çoğu ondandır.”[1] buyurmuştur. Burada çocuğun idrarı istisna edilmemiştir. Ağız dolusu gelmeyen kusmuk ise hafif necaset kabul edilmiştir çünkü bu, onun mideden gelmediğinin göstergesidir.


    [1] Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, 9/345 (26365).

    En iyi cevap

Cevapla