Altın Zekatı nasıl hesaplanır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Altın Zekatı nasıl hesaplanır?

Altin zekati

Merhaba 167 gram altınım var ailemle yaşıyorum. Başka mal varlığım gelirim yok. Ev almak için biriktiriyorum. Bana zekat düşer mi? Düşerse kız kardeşe zekat verebilir miyim? Kardeşim çalışıyor Birikimi yok taksite girdi evlenecek ailem çeyiz masrafı nı karşılayacak durumda mı bilgim yok sizce kime vermeliyim

Cevap:

Eğer altımızın üzerinden bir yıl geçmişse size zekat düşer. Siz kız kardeşinize bakmakla yükümlü değilsiniz. Zekatınızı kız kardeşinize verebilirsiniz. kız kardeşinize vereceğiniz zekatınız size iki sevap getirir birincisi zekat ibadetini yerine getirmiş olursunuz ikincisi akrabayı gözettiğiniz için sevap kazanmış olursunuz.

Zekat, belirli bir nisaba ulaşan mal varlığından her yıl fakirlere verilen paydır. Zekatın farz olabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar şunlardır:

Müslüman olmak
Akıllı olmak
Hür olmak
Nisaba ulaşmak
Bir yıl üzerinden malın mülkiyetinin devam etmesi
Nisap, zekatın farz olması için gereken asgari mal varlığı miktarıdır. Nisap her yıl değişir ve altın üzerinden hesaplanır. 2024 yılı için nisap 80,18 gramdır.

167 gram altına sahip olduğunuz için zekat nisabına ulaşıyorsunuz. Zekatınız, 167 gramdaki altının 1/40’ı kadardır. Bu da 4,18 gram altına denk gelir.

Zekatınızı kime verebileceğiniz konusunda ise şu seçenekleriniz var:

Fakirler
Yoksullar
Borçlular
Yolda kalmışlar
Allah yolunda cihat edenler
köleler (günümüzde kölelik olmadığı için bu şart geçerli değildir)
Kardeşiniz çalışıyor ve birikimi yok ise fakir veya yoksul sayılabilir. Bu durumda zekatınızı ona verebilirsiniz.

Ancak, kardeşinizin evlenmek için taksite girmesi ve çeyiz masraflarının karşılanması gibi ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu ihtiyaçlar zekat miktarı kadar veya daha fazla ise, zekatınızı kardeşinize vermeniz daha uygun olabilir.

Aileniz çeyiz masraflarını karşılayacak durumda değilse, zekatınızı kardeşinize vermeniz ve bu parayı çeyiz masrafları için kullanması daha doğru olabilir.

Zekatınızı kime vereceğinize karar vermeden önce, aileniz ve kardeşinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız ve ona göre bir karar vermeniz önemlidir.

Ayrıca, zekatınızı vermeden önce bir din alimine danışmanız da faydalı olacaktır.

Benzer Konular:

Answers ( 4 )

  1. Soru avatarı
    1
    2022-02-17T07:58:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Altını bozdurduktan sonra zekât verilir mi?

    Evde duran altınları bozdurdum günün dolmamıştı zekât verilir mi

      1
      2022-02-17T08:07:48+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Nisap miktarı altına sahip olan bir kimse bu altının üzerinden bir yıl geçtikten sonra bunun zekâtını vermek zorundadır. Üzerinden henüz bir yıl geçmeden altını bozduran kimsenin zekat verip vermeyeceği şöyle belirli olur; bozdurduğu altını harcamış ise ve altın nisap miktarının altına düşmüş ise bu kimse bu altınların zekatını vermez. Fakat altınları bozdurup harcamadan birikim amacı ile elinde tutuyor ise bu kişi toplam malı (altınlar ile parası) hesaplanıp nisap miktarının üzerinde ise bu kimse zekat vermelidir.

    1
    2022-02-17T08:10:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Altın zekatı şöyle hesaplanır; eğer kişide nisap miktarından fazla altın var ise (80 gram altın) ve bu altının üzerinden bir yıl geçmiş ise bu altının zekatı verilmek zorundadır. Altının zekat oranı %2.5’tur. Yani bir kimsenin 100 gram altını var ise ve bu altının da üzerinden bir yıl geçmiş ise kişi bu altının %2.5 oranını zekat olarak vermelidir.

    En iyi cevap
  2. Soru avatarı
    1
    2022-04-05T22:29:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    23 adet Ata liranın zekatı ne kadar olur?

    1
    2024-03-14T13:52:26+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    23 adet ata lira kendi arasında hesaplanıp her bir ata lira ne kadar yapıyor ise bunu 23 ile çarparak bulabilirsiniz. Çıkan sonuç 80 gram altından fazla ise ve bunun üzerinden de bir yıl geçmiş ise bu altının %2.5 oranında zekatı verilmesi gerekmektedir.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Alltın zekatı nasıl hesaplanır

    Altın zekatı

    Üzerinden 1 yıl geçen 100 Gr altın var..

    Geçen hafta 200 gram altın daha aldım..

    Kaç gram altının zekâtını vermem gerekiyor ?

    Cevap:

    300 gram altının zekatını vermelisiniz. Sonradan kazanılanlar nisap miktarı mala eklenir.

    Altın zekatı hesaplamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

    Sahip olduğunuz altın miktarını belirleyin: Altın zekatı, sahip olduğunuz altının miktarına göre hesaplanır. Gram cinsinden veya ağırlık birimine göre altının toplam miktarını belirlemelisiniz.

    Altının ayarını belirleyin: Altın zekatı hesaplarken, altının ayarını da dikkate almanız gerekmektedir. Altının ayarı, saf altın miktarını gösterir. Örneğin, 24 ayar altın tamamen saf altındır.

    Altın fiyatını belirleyin: Zekat hesaplamasında altının güncel piyasa fiyatını kullanmanız önemlidir. Güncel altın fiyatlarını takip ederek, altının gram fiyatını öğrenebilirsiniz.

    Altın zekatı oranını belirleyin: Altın zekatı, sahip olduğunuz altının değerine göre belirli bir yüzdesi olarak ödenir. Genellikle altın zekatı oranı %2,5’tir, yani altının değerinin %2,5’i kadar zekat verilir.

    Hesaplama yapın: Altın zekatını hesaplamak için sahip olduğunuz altın miktarını güncel altın fiyatıyla çarparak altının değerini bulun. Ardından, altının değerinin %2,5’ini hesaplayarak zekat miktarını belirleyin.

    Örneğin, 50 gram 22 ayar altına sahipseniz ve güncel altın fiyatı 500 TL olsun. Hesaplama şu şekilde yapılabilir: (50 gram x 500 TL) x 0,025 = 625 TL (zekat miktarı).

    Bu hesaplama yöntemi genel bir rehber niteliğindedir. Daha kesin hesaplamalar ve yerel uygulamalar hakkında bilgi almak için dini otoritelerle veya din görevlileriyle iletişime geçmeniz önerilir.

    Benzer Konular:

Cevapla