Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Fitre ve zekat verme hakkında

Question

Fitre ve zekat

Esselamün Aleyküm. Benim sorum fitre ve zekat verme hakkında. Eşimin kız kardeşi var. Evli 4 çocuk sahibi. Eşi eviyle fazla ilgilenmiyor. Durumları fazla iyi değil. Ancak önceden birikmiş altınları var ne kadar olduğunu bilmiyorum. Ayrıca bu altınlarda uzun zamandır başkasında borç olarak duruyor. Şimdi ben bu aileye fitre ve zekat verebilir miyim? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Eşimle bu konuda sürekli tartışma halindeyim. Saygılarımla.

Cevap:

 Zekat verilecek kişilerin ihtiyaç sahibi olması lazım. Asli ihtiyaç dışında 80 gr altını olan kişiler dinen fakir sayılmaz hatta bu kişiler zekat vermekle mükelleftir. Asli ihtiyaç dışında 80 gr altını olmayıp ihtiyaç sahiyse zekat veya fitrelerinizi verebilirsiniz.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-18T13:30:30+03:00

    Fitre ve zekat, İslam’ın önemli ibadetlerinden olup, toplumdaki yardıma muhtaç kişilere destek olmayı amaçlar.

    Zekat: Zekat, yıllık mal varlığının belirli bir kısmının, ihtiyaç sahiplerine verilmesidir. Zekat, bir Müslümanın yıllık mal varlığından %2,5’luk bir oranı (nisap miktarı üzerinden) sadaka olarak vermesi gereken bir ibadettir. Zekat, fakir, miskin, borçlu, yolda kalmış gibi sekiz kategorideki kişilere verilebilir. Zekatın amacı, malda bulunan fazlalığı fakirlere dağıtarak, toplumsal adaleti sağlamaktır.

    Fitre: Fitre, Ramazan ayında, oruç tutan her Müslümanın, ihtiyaç sahiplerine vermekle yükümlü olduğu küçük bir sadakadır. Fitre, genellikle kişinin günlük gıda ihtiyaçlarına denk bir miktarda belirlenir ve bu miktar Ramazan ayı boyunca fakirlere dağıtılmak üzere verilmesi gereken bir yardımdır. Fitre, Ramazan ayında, oruç tutamayanlar da dahil olmak üzere herkesin vermesi gereken bir ibadettir.

    Her iki ibadet de, bireylerin mali sorumluluklarını yerine getirmeleri, toplumdaki eşitsizlikleri azaltmaları ve maddi sıkıntı çekenlere yardımcı olmaları adına önemlidir.

Cevapla