Akikanın eti ile diğer parçaları ne yapılır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Akikanın Eti ve Diğer Aksamı:

Akikanin eti ile diger parcalari ne yapilir

Alakanın eti ile sair parçalarının hükmüne gelince: Akika bu hususta da kurban gibidir. Yani kurbanın eti nasıl kısmen yenir, kısmen dağıtılır ve hiçbir şeyi satılamıyorsa, akika da öyledir.

Ulemanın hepsi, cahiliye devrinde cari olan, çocuğun başına akikanın kanından sürmek adetinin İslâmiyet tarafından kaldırılmış olduğu görüşündedirler. Çünkü rivayet olunduğuna göre Büreydetü’l-Eslemî, «Cahiliyye devrinde herhangi birimizin bir erkek çocuk dünyaya geldiği zaman ona bir kurban keser ve çocuğun basını kurbanın kanına bulaştırırdık. İslâmiyet geldikten sonra ise, kurbanı yine keser, fakat çocuğun başını traş edip kurbanın kanı yerine ona zaferan sürerdik» demiştir. Hasan ile Katâde şâzz bir görüşte bulunup ‘Kurbanın kanına batırılan pamuk çocuğun başına sürülür’ demişlerdir.

Ulema, ‘Akikanın kemiklerini kırmak müstehabtır‘ demişlerdir. Zira cahiliyye devrinde, akikanın kemikleri kızılmasın diye onu mafsallarda parçalarlardı.

Ulema, doğumunun yedinci günü çocuğun saçını kesip saçın ağırlığı kadar gümüş tasadduk etmenin müstehab olduğunda ihtilaf edip, kimisi, müstehab olduğuna, kimisi olmadığını söylemiştir. İmam Mâlik’ten her iki kavi de rivayet olunmuştur. Fakat müstehab olduğu görüşü daha kuvvetlidir. Ibn Habib de buna katılır. Zira îmam Mâlik, «Rasûlullah (s:a.s)’ın kerimesi Hz. Fatıma, çocukları Hasan, Hüseyin, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm’ün saçlarını kesip tartmış ve ağırlığı kadar gümüş tasadduk etmiştir» diye rivayet etmektedir.

Hanefi Mezhebine Göre Kurban

İstenmeden başkasına zarar vermek kul hakkı mı

Müstehab ne demek? Kısaca

Müstehab olan itikaf

İslamda Gusül Çeşitleri

Answer ( 1 )

    0
    2022-05-19T19:34:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Akika kurbanının eti kurban bayramı kesilen kurban hükmündedir. Yani Akika kurbanının etinden hem kesen kişi, hem ailesi hem de fakirler yiyebilir. Bu konuda dinen herhangi bir engel ve sakınca bulunmamaktadır.

Cevapla