Adet Kanının Renkleri

Question

Hayız Kanın Renkleri: Regl döneminde kanın rengi

Adet Kaninin Renkleri

Adet kanamasının rengi nasıl olmalı

(İslam Fıkhında 4 mezhebe göre adet kanları ve hükümleri)

Adet günlerinde görülen hayız kanı fakihlerin ittifakı ile( siyah, kırmızı, sarı veya siyah ile beyaz arasında bulanık bir renkte olur. Hayızdan sonra görülen san ve bulanık akıntı, hayız kanı değildir. Hayız kanının kesilmesi ancak halis beyaz rengin görülmesiyle bilinir. Bu da şöyle olur: Kadın temiz bir bez veya bir pamuk parçasını fercine, kanın eserinden her hangi bir şey kalıp kalmadığını anlamak için sokar ve onu inceleyerek durumunu öğrenir. Hanefilerin görüşüne göre hayız kanının renkleri altıdır: Siyahlık, kırmızılık, sarılık, bulanıklık, yeşilimtıraldık ve toprak rengi. Hayız süresi içerisinde bu çeşit kanlardan her hangi birini gören kadın bunun hayız kanı olduğuna hükmeder. Ta ki, halis beyaz renk görene kadar. Bu ise ay başının bitimi esnasında bir çeşit sümüğe benzer akıntının gelmesi veya kadının kendi durumunu yoklamak için fercine sok-muş olduğu pamuğun beyaz olarak çıkması demektir. Pamuk her hangi bir renge bulaşmaksızın beyaz olarak çıktığı zaman, o takdirde kadın da temizlenmiş demektir.

adet kanının renkleri ve ayırıcı nitelikleri

Yeşilimtıraklık da bir çeşit bulanıklık demektir. Bu renk kanının rengini bozan bozuk bir gıda sebebiyle ay başı olan kadında görülür. Nitekim yeis yaşına gelmiş kadında yeşilimuraklıktan başka bir renk görmez. Şafiiler, ay başı kanlarını kuvvetine göre sıralayarak şöyle demişlerdir. Ay başı kanının rengi beştir. Bunların en güçlü olanları siyah, sonra kırmızı, sonra kızıl (Hanefilerdeki toprak rengi), sonra san, sonra da bulanık renktir. Ay başı kanının sıfatı ise dörttür. Bunların en kavi olanı katı ve pis kokan, sonra sadece pis kokan, sonra yalnızca katı olan, sonra da katı olmayan, pis de kokmayan kandır. Adet günleri içerisinde görülen böyle kanların ay başı kanı olduklarının delili, bu renklerin Kur’an-ı Kerim’in: “Sana hayız hâlinde çıkan kandan soru soruyorlar.” (Bakana, 222) mealindeki nas ile sünnette varit olmuş bir takım haberlerin şumulüne girmesidir. Bu haberlerden birisi Hz. Aişe’nin şu rivayetidir: “Kadınlar kendisine ferclerine soktukları ay başı kanından bulaşmış sarılık veya bulanıklık bulunan pamuk ve bez parçalarını gönderir, o da onlara, alçı gibi açık beyaz görünceye kadar acele etmemeli haberini gönderirmiş.” Bununla ay başından te-mizlenmeyi kastederdi. Ay başından sonra görülen sarılık ve bulanıklığın adet kanı olmadığının delili ise, Ümmü Atiyye’den gelen şu rivayettir: “Bizler temizlik halinden sonraki sarılık ve bulanıklığı bir hiç hükmünde kabul ederdik.”

Dini açıdan “adet kanının renkleri nasıldır” sorusuna cevap bulmaya çalıştık

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    1
    2021-10-05T15:02:50+03:00

    Adet günlerinde görülen hayız kanı fakihlerin ittifakı ile( siyah, kırmızı, sarı veya siyah ile beyaz arasında bulanık bir renkte olur. Hayızdan sonra görülen san ve bulanık akıntı, hayız kanı değildir. Hayız kanının kesilmesi ancak halis beyaz rengin görülmesiyle bilinir. Şafiiler, ay başı kanlarını kuvvetine göre sıralayarak şöyle demişlerdir. Ay başı kanının rengi beştir. Bunların en güçlü olanları siyah, sonra kırmızı, sonra kızıl (Hanefilerdeki toprak rengi), sonra san, sonra da bulanık renktir.

    En iyi cevap
    0
    2022-05-11T18:11:15+03:00

    Adet haftam normalde düzenli fakat şubattan sonra biraz aksıyor.Adet haftamda (kan gelmediğinde) yeşil,sarı ya da beyaz akıntı oluyor.Kan görmediğim zaman bu renklerde akıntı olursa namaz kılabilir miyim?Bir de gusül abdesti alındıktan sonra bozulana kadar namaz abdesti almadan namaz kılabilir miyim?

    Bir de gusül abdesti alındıktan sonra bozulana kadar namaz abdesti almadan namaz kılabilir miyim?

      0
      2022-05-11T19:05:02+03:00

      Gusül abdesti alan bir kimse, gusül esnasında veya gusülden sonra abdest bozucu durumlardan biri meydana gelmediği müddetçe o aldığı gusül abdesti ile namaz kılabilir, Kur’an-ı Kerim’e dokunabilir, Kabe-i Muazzama’yı tavaf edebilir, tilavet secdesi yapabilir. Çünkü gusül esnasında ve gusül tamamlandıktan sonra abdest bozucu bir durum meydana gelmediği için kişinin hem gusül abdesti hem de normal namaz abdesti vardır.

      Gusül esnasında kişiden idrar veya yel çıkması durumu gusle engel değildir. Fakat namaz abdestini bozar. Örneğin cünüp bir kimse cünüplükten temizlenmek için gusül abdesti alırken gusül esnasında idrar veya yel çıkarsa gusle devam eder, gusül tamamlandıktan sonra cünüplükten temizlenmiş olur. Bu durumda gusül abdesti vardır. Fakat idrar veya da yel çıkardığı için namaz abdesti bozulmuş olur. Normal namaz abdesti bozulduğu için namaz kılamaz, Kuran-ı Kerim’e dokunamaz, Kabe-i Muazzama’yı tavaf edemez ve tilavet secdesi yapamaz. Bunlardan herhangi birini yapabilmesi için yeniden namaz abdesti alması gerekir.

Cevapla