
Abla kardeşini emzirebilir mi?
Sorum şöyle:
Annesi ölmüş veya annesi sütten kesilmiş yeni doğmuş bir bebeği öz ablası emzire bilir mi? Bununla ilgili ayet var mıdır?
CEVAP:
Abla bebek olan erkek ve kız kardeşini emzirebilir caizdir.
hem kardeşi hem oğlu olur.
İslam alimleri, kardeşler arasında süt emzirmesinin caiz olduğunu belirtmişlerdir. Bu görüşe göre, bir kadın, doğal olarak kendi erkek kardeşini emzirebilir. Bu durum, sütün kardeşlik bağını güçlendireceği ve süt kardeş ilişkisi kurulmasına yardımcı olacağı düşüncesiyle desteklenmektedir.
Evet, ablanın erkek veya kız kardeşini emzirmesi İslam’a göre caizdir. Annesi ölmüş veya sütten kesilmiş bir bebeği, öz ablası emzirebilir. Bu durumda bebek, hem biyolojik kardeşi hem de süt oğlu veya süt kızı olur.
Kur’an-ı Kerim’de doğrudan bu konuyla ilgili bir ayet yoktur, ancak İslam alimleri bu konuda hüküm vermişlerdir. Emzirme ile ilgili genel bir hüküm olarak, süt emzirme sonucu süt akrabalığı oluşur ve bu da bazı hukuki sonuçlar doğurur, örneğin süt kardeşler arasında evlenme yasağı gibi. Bu durumda ablanın, erkek veya kız kardeşini emzirmesi caiz olup, süt kardeşliği ilişkisi kurulmuş olur. Bu durum, kardeşler arasındaki bağı güçlendirebilir ve manevi bir bağ oluşturabilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 13 )
Dinimiz İslam’da süt emzirme konusunda ablanın kız kardeşini ve erkek kardeşini bebekken emzirmesi konusunda engel koymamıştır bir abla kardeşini emzirebilir.
Bu durumda abla kardeşinin hem ablası hem de süt annesi olur.
Bu oluşan süt kısımlarından dolayı emzirdiği kardeşi ile ablasından doğacak olan veya dolmuş olan çocuklar süt kardeşleri olur öz kardeş gibiler.
abla kendi kardeşini emzirebilir yapancı kadının emzirmesinden daha iyi dinimizde ablanın kardeşini emzirmesinde hiç bir engel bir durum yoktur.
Kardeşini emzirmek caiz mi? Kısaca bilgi
Aklımıza şu soru gelir Abla süt anne olurmu? Kardeşini emziren abla emzirdiği kardeşinin hem ablası hemde süt annesi olur. Normal bir anne ile ilişkiler nasıl ise, onu emziren süt ablası ilede ilişkiler aynıdır. Abla ile kız kardeşinin çocuklarının bir birileri ile evlenmesi yasaktır. Evlenemezler. Bunun nedeni ablanın çocukları kız kardeşinin kardeşleri gibidir.
Selamün aleyküm hocam.
Ablanın kendi kardeşini emzirebildigini gösteren ayet yada hadis var mıdır varsa yazabilir misiniz ? Allah razı olsun
İzzet kardeşim ablabın kendi kardeşini emzirmesinde ayet ve hadislerde engel bir durum yoktur.
Emzirme; bir kadının sütünün emilmesine veya sağmakla bebeğe verilmesine denir.
Bir kadının doğurduğu öz evladından başka bir bebeğe kendi sütünden emzirmesi caizdir.Emzirme İslam’dan önce de vardı ve uygulanır. İslamiyet ve bunu kabul edip meşru kıldı çünkü zaman zaman buna ihtiyaç olmaktadır. Mesela Bir bebeğin annesinin ölmesi veya annesinde bulunan hastalık yüzünden bebeğe süt vermenin zararlı olması gibi durumlarda başka bir kadın onu emzirebilir.
Allah teala talak suresinin 39. ayetinde, Eğer güçlükle karşılaşırsanız çocuğu başka bir kadın emzirsin. buyurmuştur .
Bir kadın kendine yabancı veya akraba olan bir bebeğe süt emzirirse, o bebek süt oğlu ve sütün sahibi olan kadının kocası da o çocuğun süt babası olur. Süt anneye ve süt baba aynı öz anne ve öz baba gibi olurlar .
Bir kız kardeş erkek veya kız kardeşini emzirebildiğini bilmiyordum. Bu bilgi için Allah razı olsun. Böyle bilgi hazinesi ve güvenilir sitelerin olması müslümanların faydalanması için çok önemli.
Eğer gerçekten zaruri bir durum söz konusu ise ( anne ölmüş veyahut sütü kesilmiş ise ablası kardeşini emzirebilir, bu dinen caiz olan bir durumdur.
Müslüman bir kadının kimi emzireceği konusunda dinimizde bir sınırlama söz konusu değildir, kadın dilediği bebeği emzirebilir, bu ablanın küçük bebek kardeşini emzirmesi bile olsa.
Kadının Küçük Erkek Kardeşini Emzirmesi Caiz Midir?
Kadın, Küçük Erkek Kardeşini Emzirmesi Caizdir, Dini Bir Sakıncası Yoktur
Ablam bebekken bir defa beni emzirmiş şimdi ablamın oğlu benim kızım ile evlenmek istiyor caizmidir
Ablanız sizin aynı zamanda süt annenizdir.
Sizin süt annenizin çocukları olan yeğenleriniz öz kardeşleriniz gibidir dolayısıyla sizin kızınız dayısıyla evlenemez.
Bu konu, İslam hukukunda emzirme (rıza) ve süt hısımlığı kavramlarıyla ilgilidir. Annesi ölen veya annesi sütten kesilen bir bebeği, öz ablasının emzirmesi durumu fıkhi olarak caiz kabul edilir. Ancak bu durumun bazı dini ve sosyal sonuçları vardır. Emzirme, İslam hukukuna göre süt hısımlığı (süt akrabalığı) oluşturur. Bu da emziren ablanın, bebeğin süt annesi olduğu ve aralarında belirli dinî hükümlerin devreye girdiği anlamına gelir.
Kur’an-ı Kerim, süt hısımlığının oluşturduğu akrabalık ilişkisine değinir. Bu durumla ilgili olarak Nisa Suresi’nin 23. ayetinde, evlenilmesi haram olan yakınlar arasında “sizi emziren süt anneleriniz ve süt kız kardeşleriniz” ifadesi yer almaktadır:
“Sizlere analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren süt analarınız, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup himayenizde bulunan üvey kızlarınız -ki eğer anneleriyle zifafa girmemişseniz, (onlarla evlenmenizde) size bir günah yoktur-, sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birlikte nikahlamak haram kılındı.” (Nisa Suresi, 4/23)
Bu ayetten hareketle, süt hısımlığı kavramının dinî hükümler üzerinde etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Öz ablanın bebeği emzirmesi durumunda, bebek emziren ablanın süt çocuğu olacak ve aralarında süt hısımlığı ilişkisi oluşacaktır. Bu hısımlık, evlenme engelleri açısından biyolojik akrabalık gibi değerlendirilir.
Dolayısıyla, annenin sütü yeterli olmadığı veya annenin başka bir sebepten ötürü bebeği emziremediği durumlarda, ablanın bebeği emzirmesi caizdir ve hatta bu durum çocuğun sağlığı ve yaşaması için gerekli görülürse teşvik edilir. Ancak bu emzirme sonucunda süt hısımlığı meydana geleceği ve bununla ilgili dinî hükümler oluşacağı unutulmamalıdır. Yani, emziren abla artık bebeğin hem biyolojik ablası hem de süt annesi olacak ve bu durum ilerideki akrabalık ilişkilerini belirleyecektir.
Özetle, annenin yokluğunda veya süt veremediği durumlarda ablanın erkek veya kız kardeşini emzirmesi dinen caizdir. Ancak bu emzirme neticesinde süt hısımlığı oluşacağı için, ileride oluşacak dinî ve toplumsal ilişkilerde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.