Hayırlı sabahlar aile içinde biriyle küsüm ve onunla her barıştığımızda ben ve yuvam zarar görüyor huzurumuz kaçıyor böyle biriyle artık barışmak görüşmek istemiyorum küs kalmam caiz mi.
Dinimizde Müslümanlarla küsmek caiz değildir fakat küstüğümüz kişi bize zarar veriyorsa küsmeden sadece selam vererek uzak durmalıyız
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Zarar gördüğümüz kişiyle konuşmamak, İslam’da kişisel bir tercih olsa da, genel olarak tavsiye edilmez. İslam, insanlar arasındaki ilişkilerin barış ve uzlaşı temelinde olmasını öğütler. Birine zarar gördüğümüzde, bu durumu hoşgörü, sabır ve adaletle ele almak daha faziletli bir davranış olarak kabul edilir.
Eğer bir kişi, başka bir kişiden zarar görmüşse, önce zararının ne olduğunu, bu durumu nasıl çözebileceğini düşünmelidir. İslam, insanların arasında adaleti ve barışı teşvik eder. Bir kişiye zarar vermek, haksızlık yapmak haramdır, ancak zarar gören kişi de öfke, kırgınlık ya da intikam alma duygularıyla hareket etmemeli, kalbindeki kötü duyguları atarak hakkını helal etme yoluna gitmelidir. Eğer bir kişi konuşmama kararı almışsa, bu karar yalnızca kötü niyet ve kin taşımadan alınmalı, kalp temiz tutulmalıdır.
Zarar görülen kişi, eğer kendini savunma ya da konuşmama hakkını kullanacaksa, bunu nefsi öfkeyle değil, mantıklı ve sabırlı bir şekilde yapmalıdır. Bir kimse karşısındaki kişiye karşı konuşmamak ve görüşmemek için duygusal ve kinci bir yaklaşım sergilerse, bu, İslam’ın öğretileriyle uyumsuz olabilir.
Sonuçta, başkalarıyla olan ilişkilerde daima affetmek, barışa ve uzlaşıya yönelmek, kişisel huzur ve manevi gelişim açısından daha faydalı kabul edilir.