Yakın akrabasından bir şey çalanın eli kesilir mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Akrabasından eşya çalanın eli kesilir mi?

Bu hususta Cessâs şöyle der: “Mevzûmuz olan âyet, yakın akraba sından birşey çalan kimsenin elinin kesilmeyeceğine delâlet eder. Zira Allah Teâlâ âyette yakın akrabaların birbirinin evine izinsiz olarak gir melerini ve yemek yemelerini mubah kılmıştır. El kesilmesine sebeb olan hırsızlık ise saklanıldığı yerden birşeyi gizlice almaktır. Âyetteki evlere girme ve mallarından yeme müsaadesi ise açıkça gösteriyor ki çalınan mal onlardan gizli birşey değildir.”

Buna göre sâdık dostunun malını çalanın da elinin kesilemeyeceği düşünülebilir. Çünkü mevzûmuz olan âyet, sâdık dostların malından izinsiz olarak yemeyi de mubah kılmaktadır. Fakat durum böyle değil dir. Bir kimse dostunun malını çalıyorsa onun dostu değil demektir. Dış görünüşte dost sayılsa bile aslında dost olmadığı için yaptığı hırsızlığa karşılık elinin kesilmesi şer’î bir hükümdür.

Yakın akrabanın evinden yapılan hırsızlıkta, helâliyet şüphesi olduğu için el kesme cezâsı uygulanamaz. Ancak hırsıza ta’zîr cezâsı uygulanır. En doğrusunu Allah (cc.) bilir.

Bu âyetin hükmü izin isteme âyeti ile nesh edilmiş midir?

Bazı müfessirlere göre mevzûmuz olan âyetin hükmü, “Ey imân edenler! Kendi (ev ve) odalarınızdan başka (evlere ve) odalara sahip leriyle alışkanlık peydâ etmeden ve selâm da vermeden girmeyin.” (Nür: 27) âyetiyle nesh edilmiştir. Ayrıca Resûlullah (s.a.v.) da “Müslüman kardeşinin malı ancak onun rızası ile helâl olur.” buyurmuştur.

Sahih olan görüşe göre ise bu âyetin hükmü nesh edilmemiştir. Müfessirlerin cumhûrunun görüşü budur. Bunu Cessâs ve Râzî de belirtmişlerdir. Cessâs, Nûr Sûresi’ndeki âyette mevzumuz olan âyeti nesh edici birşey olmadığını söylemiştir. Mevzûmuz olan âyette zikredilen husus, özürlü kişiler ve yakın akrabalar içindir. “Ey imân edenler! Kendi (ev ve) odalarınızdan başka…” âyeti ise özürlü kimselerle yakın akrabalar dışındaki kimselere hitâb etmektedir.

Engine Resûlullah’ın (s.a.v.) hadîsine gelince, bu hadis de âyette isim ve vasıfları geçen yakın akrabaların dışındaki kimselere mahsustur. Allah (cc.) en iyisini bilendir.

BENZER KONULAR:

Cevapla