Vesveseden kurtulmanın yolları nelerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Vesveseyi analiz etmek

Vesveseden kurtulmanin yollari nelerdir

Hocam vesveseyi analiz etmek için tekrar düşünmek ve üzerinde saatlerce durmak imanımıza zarar verir mi?

“Ya şunları isteyerek düşünürsem?” gibi bir düşünce geçti aklımdan ve sonra o görüntüler geldi. Acaba isteyerek düşünmüş olabilir miyim diye çok korkuyorum.

BENZER KONULAR:

Answers ( 8 )

  1. vesveseci avatarı
    0
    2020-12-13T10:56:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vesveseyi isteyerek tekrar düşünmek

    1) Vesveseyi isteyerek tekrar düşünmek ve aklımıza getirmek imanımıza zarar verir mi?

    2) Vesveseden dolayı üzülmeyi ve tepki vermeyi bıraksak, vesvese olup olmadığını nasıl anlarız bu sefer? Çünkü hiçbir tepki kalmamış oluyor.

  2. vesveseci avatarı
    0
    2020-12-17T20:35:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vesveseyi bilerek düşünmek

    Vesvese gelmeden kendini hazırlamak için “her türlü vesvese gelebilir, korkmuyorum” deyip ardından kendi iradesiyle ve bile isteye aklına örnek olarak bir vesvese (kötü bir düşünce) getiren kişi mesul olur mu? Fakat düşününceden fazlasıyla rahatsız oluyor.

    0
    2020-12-18T09:22:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah (cc) insana irade vermiştir. Aklımızdan geçen günahlarla ilgili mesul değiliz. Eğer öyle olsa idi her insanın dağlar kadar günahı olurdu. Günahı düşünmek, ona niyet etmek, karar vermek günah olmaz; sadece yapmak, işlemek günah olur. Vesvese ayrıdır. İnsanın bilerek o günahı işlemesi ayrıdır. İkincisinde bilerek, kendi iradesi ile o günahı işlemiş olur. Ama sadece aklından geçirmesinde herhangi bir problem yoktur. Bundan da mesul ve sorumlu değildir.

    En iyi cevap
  3. Vesvese avatarı
    0
    2021-03-21T19:31:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vesvese

    Selamun aleyküm ben 7 senedir okb hastasiyim Allah hakkinda kotu düşüncelerim vardı geçmişti yine tekrarladı sonra dille söyleyenin günah olduğunu öğrenince dilimlemi soyledim söylemedim diye takinti yaptim. Bazen farkında olmadan ağzımdan çıktı.En sonda isteyerek söylemedim isteyerek söylesem Sensin Allahım diyip dill3ndirdim kendimi ikna etmek için ama kötü sözü dillendirmedim sonra pişman oldum değilsin dedim.Bu takıntılar sürekli tekrarlaniyo.Doktor ilaç verdi.Yasama isteğim kalmadı.Dinden ciktimmii diye kendimi yiyip bitiriyorum lütfen söyleyin ben bunlardan mesulmuyum bazen dayanamıyorum artık hergin gunaha giriyorum diye korkuyorum

  4. Misafir Yorumcu avatarı
    0
    2021-03-21T20:29:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhaba.

    İçiniz rahat olsun. Benzer bir rahatsızlığı ben de fazlasıyla geçirdim. Hastalık var ve doktora gidiyorsunuz, çaresini arıyorsunuz. İlacınızı düzenli kullanın. Doktor bıraktırmadan bırakmayın. Doktorun tavsiyelerini dikkate alın.

    Bu düşünceler imanlı kalbe gelir. Şeytan evin içinde değerli eşya yoksa o eve girmez.

    Düşüncelerin gerçek olmadığını kalben onaylamışsınız. Hastalık durumu geçicidir, bu da Allah’ın bir sınavıdır.

    Allah bilerek ve isteyerek yapılan günahlardan insanı sorumlu tutar.

    Sizin durumuzda böyle bir şey yok. İçiniz rahat olsun…

    ŞİFA OLSUN…

  5. vesvese avatarı
    0
    2021-08-15T14:30:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu vesvese mi bana zararı olur mu

    Merhaba hocam ben neredeyse 1yıldır vesvese ile mücadele ediyorum son zamanlarda bu vesveselerin üstündeb gelmeye başlamıştım şöyle düşünüyordum bunlar aklıma geliyor aklıma gelen şeyleri kısıtlayamam ama bunları uygulanmadığım için bu düşünceler bana zarar veremez ama bu günlerde daha büyük sorunlar yaşıyorum
    1) aklıma sürekli cinlerden bişeyler istediğim ile ilgili düşünceler geliyo ve bazen bu düşünceler kalbime de geliyo ama ben dillendirmiyorum ve düşündüğüm içib pişmanlık duyuyorum
    2) sürekli ölümden korkuyorum engel olamıyorum üstte yazdığım düşünce yüzübdeb sevdiklerime zarar geleceğini düşünüyorum
    Hocam kapı aralıklarına bakamıyorum lütfen bana yardım edin bu düşünceler batak gibi beni içine çekti de çekti ama dillendirmediğim için geçerliler mi değiller mi bilmiyorum ama çok pişmanlık duyuyorum

    0
    2022-12-14T07:45:36+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    vesveseden kurtulamıyorum

    merhaba hocam ben takıntı ve şüphe hastasıyım (3 yıl)normalde bundan kurtulmuştum 6 ay önce ama 4 ay önce yenden başladı 2 ay boyunca hayatım çok güzelde şüphe ve takıntılarım düzelmeye başlamıştı sonra yenden bir video yüzünden başladı. bu sözleri söylerseniz dinden çıkarsınız diye bende takıntı hastası olduğum için beynimden bunları tekrarlamaya başladı ve bana da dedirtiyordu. korkuyordum ve hergün tövbe duası ve kelime-i şehadet getiriyordum kendimi dinden çıkmış gibi hissediyordum 2 ay öncede beynim buna alışmaya başladı ve söylediklerim kendiliğinden bu sefer söyleme başlıyordu dinle alakalı Allah ‘a kötü sözler ediyordu dinle alakalı kötü kötü şeyler geliyordu ve hayla bu durumdayım kurtulamıyorum arık alıştım alışmam kötü birşey çünkü devam edicek nasıl kurtulabilirim önemsemesem de acaba gerçekden çıktım mı? diyorum çünkü alıştım beynimden geçiyor ama engelleyemiyorum ve iradem varken dedirtiyor iradesizde diyor iradem varken de diyor. sonrasında gusülle alakalı vesveselere düşmeye başladım normalde kurtulmuştum ancak onlarda başladım hayatım daha çok mahvoldu. ve en kötüsüde sanki imandan uzaklaşmışım gibi geliyor dinden soğumuşum gibi geliyor Allah cümlesini duyunca nedense içim hoş oluyor anlamadığım şeyler oluyor tiksinme desem değil iğrenme desem de değil bunu yazarken de acaba bunu yazarsam dinden çıkar mıyım? diyorum çok korkuyorum napıcağımı bilmiyorum.

  6. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Vesvese”, bir kişinin zihninde şüpheler veya belirsizlikler yaratan fısıltılar veya davetsiz düşünceler anlamına gelir. İslam’da bu fısıltıların Şeytan’dan geldiğine inanılır ve bir iman testi olarak görülür. İşte vesvese ile savaşmanın ve kurtulmanın bazı yolları:

    Allah’a sığının: Vesvese olunca şeytanın şerrinden Allah’a sığının. “Euzü billahi mineş-şeytanir-racim” (Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım) duasını okuyun.

    Allah’ı anmayı artırın: “Sübhanallah” (Allah’ı tenzih ederiz), “Elhamdülillah” (Allah’a hamdolsun) ve “La ilahe illallah” (ilah yoktur) gibi ifadeleri okuyarak zikir (Allah’ı zikir) ile meşgul edin. ama Allah). Allah’ı anmak, zihni ilahi olana odaklamaya ve olumsuz düşüncelerden kurtulmaya yardımcı olur.

    Kuran okuyun ve bilgi arayın: Kuran’ın düzenli olarak okunması ve İslam hakkında bilgi aramak, inancı güçlendirebilir ve netlik sağlayabilir. İman, Allah’a güvenme ve şüphelerin üstesinden gelme ile ilgili Kuran ayetlerini okumak özellikle faydalı olabilir.

    Dua ve duayı artırın: Allah’a dua edin ve Allah’a dua edin, O’nun hidayetini, korumasını ve vesveselerin üstesinden gelmek için yardımını isteyin. Dua kalbe huzur ve sükunet getirebilir.

    Arkadaşlığınızı iyi tutun: Kendinizi güçlü bir inanca ve olumlu bir etkiye sahip insanlarla çevreleyin. Dürüst kişilerle birlikte olmak, olumsuz düşünceleri savuşturmaya yardımcı olabilir ve şüphe anlarında destek sağlayabilir.

    Şüpheler üzerinde durmaktan kaçının: Gereksiz dikkat göstermeyin veya araya giren düşünceler veya şüpheler üzerinde durmayın. Bunun yerine olumlu eylemlere, bilgi aramaya ve Allah ile ilişkinizi güçlendirmeye odaklanın.

    Bilgili bir alime danışın: Vesvese devam ederse veya rahatsız edici bir hal alırsa, bilgili bir alimden veya özel tavsiye ve destek sağlayabilecek dini anlayışa sahip bir kişiden rehberlik istemek yararlı olabilir.

    Vesvese’nin ortak bir deneyim olduğunu ve yardım ve destek aramanın teşvik edildiğini unutmayın. Allah’a tevekkül etmek, ibadetlerle meşgul olmak ve ilim öğrenmek, vesveseleri yenmeye, güçlü ve sarsılmaz bir imanı korumaya yardımcı olabilir.

Cevapla