Paylaş
Tuvalete ekmek parçası düşmesi
Question
Necis olan ekmek parçası

Merhabalar, küçük çocuğum kustuktan sonra banyoda temizlerken yanlışlıkla kustuğu ekmek parçası klozetin içine düşmüş bende o anlık bilip bilmeden sifonu çektim çok içime dert oldu keşke bir şekilde alsaydım o kustuğu ekmek parçasını klozetin içinden çok vicdan azabı çekiyorum günaha mı girdim lütfen beni aydınlatın çok içime dert oldu
Cevap:
Kusmuk necistir. dolayısıyla ekmekte Necis oldu. necis olduğundan dolayı onu almanıza gerek yoktur. Bunda size bir günah yoktur Allah’ın izniyle.
Öncelikle, yaşadığın durumun seni bu kadar üzdüğünü ve vicdan azabı çektiğini görmek gerçekten anlaşılır bir duygu. Bu konuda içini rahatlatmak için elimden geleni yapacağım.
Sorunda belirttiğin gibi, küçük çocuğun kustuktan sonra ekmek parçası klozetin içine düşmüş ve sen de o anlık refleksle sifonu çekmişsin. İslam’da temizlik ve necaset (pislik) konuları önemli olsa da, bu tür durumlarda niyet ve kasıt çok büyük bir rol oynar. Şimdi adım adım bakalım:
Kusmuk ve Necaset: Evet, kusmuk İslam’da necis (pis) kabul edilir. Dolayısıyla, ekmek parçası kusmuk ile temas ettiği anda zaten necis hale gelmiştir. Necis olan bir şeyi temizleme zorunluluğu, eğer o şey kullanılacaksa (örneğin yiyecek olarak) geçerlidir. Ancak bu durumda ekmek parçası artık yenilecek bir durumda değildi ve klozete düşmüştü.
Sifonu Çekmen: Sifonu çekmekle, necis olan bir şeyi ortamdan uzaklaştırmış oldun. Bu, temizlik açısından aslında uygun bir davranış. İslam’da necasetin temizlenmesi teşvik edilir ve sen de bilmeden de olsa bu necaseti suyla uzaklaştırmışsın. Burada kasıtlı bir saygısızlık ya da yanlış bir niyet yok.
Vicdan Azabı ve Günah Meselesi: Günah, genellikle bilinçli bir şekilde Allah’ın emirlerine aykırı davranmakla ilişkilidir. Senin durumunda ise tamamen kazara, bir anlık panikle ve çocuğunu temizleme telaşıyla hareket etmişsin. Keşke alsaydım diye düşünmen, aslında senin ne kadar hassas ve dikkatli bir insan olduğunu gösteriyor. Ama burada günaha girdiğini söyleyebilecek bir durum yok, çünkü ne ekmeğe karşı bir saygısızlık yapma niyetin vardı ne de bilerek böyle bir şey yaptın.
İçini Rahatlatmak İçin: Eğer bu olay hala içini kemiriyorsa, Allah’a içinden geldiği gibi dua edebilirsin. Mesela, “Allah’ım, bilmeden yaptığım bir hata varsa beni affet, niyetim asla yanlış değildi” diyebilirsin. Bu, hem vicdanını rahatlatır hem de samimiyetini gösterir. Ayrıca, dilersen sadaka verebilir ya da bir iyilik yapabilirsin; bu tür şeyler iç huzurunu artırmak için güzel bir yol olabilir.
Sonuç olarak, bu olayda Allah’ın izniyle bir günah yok. Sen bir anne olarak çocuğunu temizlemeye çalışırken elinde olmayan bir durumla karşılaştın ve doğal bir tepki verdin. Vicdanın rahatsız olması, senin merhametli ve duyarlı biri olduğunu gösteriyor, ama kendini suçlamana gerek yok. Eğer başka bir sorunun olursa ya da daha fazla konuşmak istersen, buradayım! İçini ferah tut, her şey yolunda.
Benzer konular:
Answers ( 2 )
Yemekten arta kalan ekmek ve yemek kırıntılarını çöpe atmak tuvalete dökmek caiz değildir günahtır nimete saygısızlıktır fakat bunun yerine mümkünse hayvanlara yedirmek ya da Toprak üzerine bahçeye dökmek kuşlar yesin diye dama koymak daha uygundur
Tuvalette yanlışlıkla ekmek yedim
Selamın aleyküm ben yanlışlıkla tuvalette ekmek yedim ama farkedince hemen tuvaletten çıktım günah olurmu eğer olduysa ne yapmam gerek
Tuvalette yemek içmek mekruhtur