Paylaş
Tertip sahibi kişi vitir namazının kazasını istediği zaman kılabilir mi
Question
Kaza namazı konusunda tertip sahibi vitir
Şafii , maliki ve hanbeli mezheplerinde vitir sünnet olduğu için kaçırılan vitir kaza edilmez.
Tertip sahibi olan bir kişi bir farz namazını veya Ebu Hanîfe’ye göre vacip olan vitir namazını özürsüz olarak veya hayız ve nifas dışında bir özürle vaktinde kılmamış olsa, bu namazı ilk vakit namazından önce kaza etmesi gerekir. Çünkü gerek kaza namazları arasında ve gerek bunlarla vakit namazları arasında sırayı gözetmek şarttır.
Answers ( 2 )
Hanefi mezhebinin dışındaki mezhepler yani Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre vitir namazı sünnet namazlardandır. Dolayısıyla kılınmadığı zaman vitir namazını kaza etme zorunluluğu yoktur. Hanefi mezhebine göre vitir namazı vacip namazlardandır. Kılınmaeığı zaman kişi sorumlu olmaktadır ve kazasını yerine getirmelidir. Tertip sahibi olan bir kişi bir farz namazını veya Ebu Hanîfe’ye göre vacip olan vitir namazını özürsüz olarak veya hayız ve nifas dışında bir özürle vaktinde kılmamış olsa, bu namazı ilk vakit namazından önce kaza etmesi gerekir.
Evet, vitir namazı, bir farz değil, nafile bir namaz olduğu için kazası da yapılabilir. Vitir namazı, akşam namazının ardından kılınması tavsiye edilen bir nafile namazdır. Eğer kişi bir sebepten dolayı vitir namazını kılmamışsa, bu namazın kazasını dilediği zaman kılabilir. Kazasını, akşam namazından sonra, gecenin ilerleyen saatlerinde veya diğer bir vakitte kılmak mümkündür.
Bazı alimler, vitir namazının kazasını kılmanın en uygun zamanının gece yarısı olduğunu söyleseler de, vitir namazının kazasını istediğiniz herhangi bir zamanda kılmanızda bir sakınca yoktur.