Tefvizi talak ne demek?

Question

Tefvizi talak nedir? kısaca anlamı ve hükmü

Nikah sırasında kadına boşama hakkının verilmesi “tefviz-i talak”

Tefvizi talak ne demek

İslâm hukukundaki hakim klasik telakki­ye göre koca, karısını boşarken belli bir sebep ve kayda tabi değildir. Diğer taraf­tan, evlilik akdi esnasında kadın, kendisine de boşama hakkının tanınmasını istemiş ve bu kabul edilmişse veya koca karısına daha sonra böyle bir hak tanımışsa (tefviz-i ta­lak), kadın da boşama hakkına sahip olabi­lir. Bu hakka sahip kadının da boşama için herhangi bir sebep göstermesi zorunlu değildir. Kadına başlangıçta böyle bir hak tanınmamış olsa bile, belli haklı ve geçerli sebeplerin varlığı halinde kadının mahke­meye müracaat edip boşanmayı talep edebileceği, hakimin de iddiayı yerinde bulması halinde evlilik birliğine son verebi­leceği (tefrik) hükmü benimsenmiştir.

Ancak, Hanefî ve Şafiî hukuk ekolleri, kadı­na boşanmayı talep hakkı veren sebeplen çok sınırlı tutarken, Mâlikî ve Hanbelî hu­kuk ekolleri, kocanın cinsi iktidarsızlığı ve hastalığı yanı sıra karısının geçimini temin edememesi, gaipliği ve karısını terketmesi, geçimsizliği ve fena muamelesi gibi du­rumları da ayrılığı talep için haklı ve geçerli sebep saymış ve bu durumlarda kadının mahkemeden ayrılık isteyebileceğini belirtmişlerdir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-10-25T14:46:13+03:00

    Tevfiz-i Talak ne zaman istenir?

     

    Eşim alkol bağımlısı.ailem bilmiyordu ve babam öğrenince aralarında tartıştılar.Eşim aileme bir daha göndermeyeceğini söyledi ben de buna hakkı olmadığını söyleyip ailemi görmeye gittim.Geldiğimde alkollüydü ve artık benim karım değilsin diyerek beni boşadı.Daha önce de 1 kez boşamıştı.1 ay sonra ben aybaşı halindeyken bana ayrılmayalım diyerek döndü ama ben nikah kıymamız gerektiğini düşünerek müftülüğe gitmek istedim gitmiyor bugün cami hocasını getirip nikah kıyalım dedi.Boşadığında aybaşım bitmişti temizdim ve cinsel birleşme olmadan boşadı.Bir ay sonra ben aybaşıyken bana döndü.Şimdi tekrar nikah gerekli mi.Nikahta son kalan talak hakkını ben isteyebilir miyim.Nikaha gerek yoksa da son talak hakkını alabilir miyim bu durumda şahit gerekli mi talakını bana verirken.Bir de anneme gitmeye izin vermesi şartını koşabilir miyim

      1
      2021-10-25T15:25:37+03:00

      Kadının talak hakkını isteyebilmesi için nikah akdi gerçekleşeceği zamandır. Yine de mahkemeye gidip bu hakkınızı alabilirsiniz İslam hukukuna göre geçerli bir mazeretiniz var ise. İki defa talak gitmiş ise tekrardan nikah akdine gerek yoktur. Üçüncü defa boşarsa yani son talağı da verirse dinen siz boş olmuşsunuzdur.

  1. Tefvizi talak” İslam hukukunda kadına boşama yetkisinin kocadan alınıp kadına verilmesi anlamına gelir. Daha detaylı açıklayayım:

    Genel Talak Yetkisi: Normalde boşama yetkisi erkeğe aittir; yani erkek eşini boşayabilir. Kadın, boşanmayı talep etmek isterse ancak belirli şartlarda bunu yapabilir (ör. fısk, şiddet, nafaka verilmemesi gibi hâllerde mahkeme yoluyla).

    Tefvizi Talak (veya Tefvîz-i Talak):

    Eşler arasında yapılan bir sözleşme veya anlaşma ile koca, boşama yetkisini eşine devredebilir.

    Böylece kadın, kendi iradesiyle boşama hakkına sahip olur.

    Örneğin nikah akdi sırasında veya sonradan yazılı olarak “Bu nikah süresince talak yetkisi sana verilmiştir” denilebilir.

    Özelliği:

    Bu yetki kadına verildiğinde, kadın artık kendi isteğiyle boşanabilir.

    Ancak yetkinin kapsamı koca tarafından sınırlandırılabilir (örneğin sadece belli durumlarda kullanılmak üzere verilebilir).

    Kısaca, tefvizi talak, kocanın boşama yetkisini kadına devretmesidir. Böylece kadın da kendi isteğiyle eşini boşayabilir.

Cevapla