Sahur Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sahur Ne Demek?

Sahur Nedir
Sahur Hakkında Kısa bilgi

Oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemeğe sahur denir. Sahur oruca dayanma gücü verdiğinden, sahura kalkmak müstehaptır. Hz. Peygamber, “Sahur yiyiniz; çünkü sahurda bereket vardır.” buyurmuştur (Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyam, 9). İftarda acele etmek, sahuru geciktirmek sünnettir. Ayrıca sahur vakti, duaların makbul olduğu vakitlerden biridir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Answers ( 2 )

    0
    2021-02-16T14:28:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sahur: Bu kelimenin sülasisi olan “sehare” sahur vaktinde yemek, erken uyanmak manalarına gelir. “Tesahhare” babından olunca; Ramazan ayında sahur yemeği yemek manasına gelir. “es-Seharu” ile bunun cem’i olan “Eshar” ve “sühur” ise, gecenin sonu ile fecrin başlangıcı arasındaki vakittir.

    “Ve bi’l-esharihüm yestağfirûn; seherde onlar istiğfar ederlerdi (2)” ayetinde bu mana melhuzdur. “es-Sehuru” ise, seher vaktinde yenilen, içilen şeylere verilen isimdir (3). Şu hadiste de bu mana kastedilmiştir: “Tesahharû feinne fi’s-sühûri bereketün; sahura kalkın, zira sahur yemeğinde bereket vardır

    En iyi cevap
    0
    2021-02-27T14:59:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sahur, dinî bir terim olarak oruç tutacak olanların, oruca hazırlık amacıyla imsak vaktinden önce yedikleri yemeği ifade eder. Hz. Peygamber (s.a.v.) “Sahur yemeği yiyin. Çünkü sahurda bereket vardır.” buyurarak sahur yemeğinin yenilmesini teşvik etmiştir.

    0
    2022-04-11T00:09:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sahur ne demek?

    Peygamber (a.s) hilali gözetleyip ramazan ayının girdiğinden emin olduktan sonra oruç tutabilmek için, fecir doğmadan (tan yeri ağarmadan) evvel yemek yer ve yenilmesini tavsiye ederdi. O, sahurunu ölçülü ve yeterli bir tarzda yapar, daima dengeyi muhafaza ederdi. Özellikle sahur yemeğinin tehirini tercih eder, ashabına da bunun daha iyi olacağını tavsiye ederdi.

    Tam bir gün boyunca aç ve susuz kalacak vücudun yeterli gıda ile takviye edilmesinin zaruretine inanan hz. Peygamber, bu konudaki hassas davranışı ile başkalarına örnek olmuş ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda da uyarılarda bulunmuştur.

    Oruç tutmak isteyenlerin sahurda bir şeyler yemelerini belirten hz. Peygamber, sahur yemeğinde bereket olduğunu ve sahurun gündüz orucuna kuvvet kazandırdığını haber verirdi.

    Peygamber (a.s), sahurun önemini ifade etmek amacıyla sahurun, peygamberlerin ahlakından olduğunu haber vermiş,  müslümanlarla ehl-i kitabın orucu arasındaki farkın sahur yemeği olduğunu bildirmiştir.

    Peygamber (a.s)‟ın sahurla ilgili tavsiyelerine kulak veren sahabe de ailece sahur yemeği yerdi. Hatta sahabeden sehl b. Sa‟d‟ın ailesiyle birlikte sahur yemeği yerken, Hz. Peygamber ile namaz kılabilmek için yemeği acele acele yediğini ifade etmesi bu durumu göstermektedir.

    Hz. Peygamber ramazan ayında sahabeden bazısını sahur yemeğine davet eder ve sahur yemeğini “mübarek yemek” olarak tanımlardı.

    Zeyd b. Sâbit bir defasında rasulullah ile sahur yemeği yediğini, daha sonra da namaz kıldıklarını, yemekle sahurun bitimi arasında da 50 ayet okuyacak kadar zaman geçtiğini haber vermiştir.

Cevapla