Şafii mezhebine göre Vitir namazında kunut duası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafii mezhebine göre Vitir namazında kunut duası

Safi Kunut Duasi

Şafii mezhebine göre ramazan ayının 16 ncı gününden itibaren vitir namazlarının son rekatında okunan kunut duasının hükmü nedir. Okumadığı zaman sehiv secdesi gerekir mi. (Okumak ebaz sünnet midir, heyet sünnet midir)



Şafii ilmihalinde ramazan ayında 16. gününden son güne kadar vitir namazının son rekatında kunut okunmasının hükmü geçmez fakat unutulduğu zaman sehiv secdesi gerektirdiğine göre eb’az sünnettir.
Hemen Muğnil Muhtaç adlı esere bakıyorum

Vitir namazında da olsa kunut duası unutulduğunda sehiv secdesi gerekir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2022-07-29T15:56:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafii mezhebinde vitir namazında kunut duası okumak sünnettir. Sadece vitir namazında değil; ihtiyaç nispetinde her namazda kunut duaları okunabilir. Bu namazın illa vitir namazı olması şart değildir. İster farz, ister vacip, isterse nafile olsun kılınan namaz fark etmez kunut duaları ihtiyaç halinde okunabilir.

    En iyi cevap
    0
    2023-05-05T17:50:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafii mezhebine göre Vitir namazında Kunut duası okunması sünnettir. Kunut duası Vitir namazının son rekâtında okunur ve şöyle başlar:

    “Allahümme inna nesteinüke ve nesteğfirüke ve nestehdîk ve nü’minü bike ve netûbu ileyk ve netevekkelü aleyk ve nüşne ileykül-hayra küllehu neteveddâk ve nahlü ve netruku men yefcük.”

    Kunut duasının anlamı şöyledir:

    “Allah’ım, sana sığınıyoruz, senden bağışlama diliyoruz, sana hidayet istiyoruz, sana inanca, sana yöneliyoruz, sana güveniyoruz. Sana tüm hayrı arz ediyor, sana teslim edeceğiz. Bizi kurtaran ve bırakanlardan olmayacağız.”

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafii mezhebinde Kunut namazı, yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namaz olan Vitir namazı sırasında kılınan müstehab bir uygulamadır.

    Şafii mezhebine göre Kunut namazı, vitir namazının son rekatının (rak’ah) ikinci secdesinden sonra kılınır. Bu, ibadet eden kişinin dua edebileceği ve Allah’tan nimetler isteyebileceği bir zamandır.

    Kunut namazının Şafii mezhebinde kılınma şekli şöyledir:

    Vitir namazının son rekatında sûreyi (bölümü) okuduktan sonra, dua etmek için eller kaldırılabilir (kunut olarak bilinir) ve dilediği duayı okuyabilir.

    Kunut namazında yapılan dualar, kişisel dualar olabileceği gibi, Müslüman cemaati için genel dualar olabileceği gibi, kendisinin ve başkalarının iyiliği ve hidayetine yönelik özel dualar da olabilir.

    Kunut duasının Arapça yapılması müstehabdır, fakat Arapça bilmeyenler kendi dillerinde dua edebilirler.

    Kunut namazı, bireysel bir ibadet olduğu için genellikle sessizce kılınır. Ancak bazı cemaat ortamlarında imam yüksek sesle Kunut okuyabilir ve müritler duadan sonra “Amin” diyebilirler.

    Vitir’deki Kunut namazının, Vitir namazının zorunlu bir parçası değil, tavsiye edilen bir uygulama olduğuna dikkat etmek önemlidir. Kunut namazını kılmayan kimsenin vitir namazı sahihtir.

    Uygulamalar farklı bölgeler ve topluluklar arasında farklılık gösterebileceğinden, Şafii mezhebine göre Kunut namazının kılınışındaki belirli ayrıntılar ve farklılıklar için bilgili bir alim veya güvenilir bir İslami rehberlik kaynağına danışılması önerilir.

Cevapla