Şafii mezhebine göre süt kardeşliği nasıl gerçekleşir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Evlendikten sonra süt kardeşi olduğunu öğrenmek

Süt kardeşliği evliliğe engel midir şafi mezhebine göre şartları nelerdir

Bismillahirahmanirahim Allah ın ismiyle başlıyorum Allah’ın selamı üzerinize üzerimize olsun benim ismim yıldız 1975 doğumluyum amcamın oğluyla 5aylık evliyim eşimle beraber aynı anneden süt emmemişiz babaannem beni emzirmiş eşim babaannemden süt içmemiş eşim süt içtiğim am camın çocuğu değil onun dört büyüğünün çocuğu birinci ağızdan olan şahitler vefat etmiş babam hayatta değil annem hayatta değil babaannem dedem vefat etmişler evin içinde şahitlik yapabilecek bir halam var oda 10 yaşındayımış eşimin babası yani amcam şahidim diyor ben onun şahitliğinde inanmıyorum net bir bilgi vermiyor 4 tane şahit lazım beş kere doyasıya emdiğime öyle şahitlerde yok olsada doyasıya emdiğimi Allah Teâlâ dan başka kimse bilmez ben eşimden 15 yaş büyük olduğum için yaşımı boyumu problem ediyorlar ben nerde fetva bulduysam kabul etmediler eşimle aramızda bir problem yok bıraksalar mutlu olacaz ama şimdi eşimle ayrı yaşıyoruz ailede tek birey kalmışım amcacalarım beni öldürmek istiyor akrabalar tarafından hertürlü sözlü hakarete maruz kaldım huzurum yok muşuda yaşadığı şehride terk et diyorlar ben önce Allah a sonrada şafi ilmihalinde bana verilen fetvaya bide sizden gelecek olan fetvayı yazılı olarak rica ediyorum dün aradım hoca abiyle konuştum fetvamı yazılı olarak istiyorum Allah rızası için yardım babam annem hayatta değiller beni harcamaya çalışıyorlar imam nikahı da resmi nikahı da yapmışız esselamu aleyküm Allah a emanet


Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun

Baba annenizden süt emmiş iseniz amcalarınız sizin kardeşleriniz sayılır amca çocuklarınız sizin yeğenlerinizdir.
Baba annesinden süt emen bir kız amca çocukları ile evlenemez.

Şafii mezhebine göre süt kardeşliği gerçekleşebilmesi için Bazı şartların yerine gelmesi gerekir.

Süt emme yönüyle rada (haramlık) üç şartla sabit olur:

1) Süt emen kişinin iki yaşından küçük olması. Şayet emen kişi iki yaşından büyük olduğu halde emmiş ise, rada (haramlık) sözkonusu değildir.

2) Örfen ayrı ayrı emzirme olarak kabul edilen beş defadan daha az olmaması. Bir çocuk iki yaşında oluncaya kadar dört defa emzirmiş ve beşinci defa emzirdiğinde iki yaşından büyük ise, emzirme hükmü câri olmaz.

3) Her beş emzirmede sütün, çocuğun midesine varmış olması. Verilen süt az da olsa, yahut emzirildikten sonra kusmuş olsa, yine emzirme sayılır. Çünkü kusma mideden gelir. Mideye vasıl olan süt rada hükmünü gerektirir.

Emzirmenin beş defa mı olduğu veya daha az mı olduğu, sütün midesine ulaşıp ulaşmadığı yahut her beş emzirmenin çocuk iki yaşından küçük iken mi, yoksa büyük iken mi olduğu hususunda şüpheye düşülürse, emzirme hükmü câri olmaz. Lâkin takva, bu durumda olan kız ile erkeğin evlenmemeleridir.

Kadı Ebu Şuca’, Ğayet’ül-İhtisar ve Şerhi , Ravza Yayınları: 443.

Benzer konular:

Answers ( 2 )

  1. Soru avatarı
    2
    2022-02-24T12:06:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sut kardeşlik

    Sut anne ne kadar süt verdiğini hatırlamazsa şafii ye göre ne olur süt annenin süt verdiği başka biriyle süt kardeşlik geçerlik olur mu

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafii mezhebine göre süt emme sayısı en az beş defa olmalı ve bu bilinmelidir yoksa süt hısımlığı gerçekleşmez

Cevapla