Paylaş
Şafii mezhebinde oruç niyeti nasıl
Question
şafi mezhebine oruç niyeti nasıl alınır
Şafii mezhebine göre Ramazan ayı orucu niyet şekli
Niyet ettim Allah rızası için yarınki Ramazan orucunu tutmaya şeklinde niyet edilir bu yeterlidir
Niyeti akşam ezanı ile imsak vakti arasında getirmek farzdır.
Niyeti gece yapmak.
Fecir doğmadan önce ‘yarın oruç tutmaya niyet ettim’ demek şarttır. Eğer fecirden sonra niyet edilirse, hem niyet, hem de oruç batıl olur. Bunun delili, şu hadistir:
“Fecirden önce niyet etmeyen kimsenin orucu yoktur”
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Şafii mezhebine göre oruç niyeti, içten bir şekilde oruç tutmaya niyet etmekle gerçekleştirilir. Şafiiler, niyetin sözlü olarak ifade edilmesini gerekli görmemektedirler. Dolayısıyla, oruca niyet etmek için özel bir dua veya formül kullanılması zorunlu değildir.
Şafi mezhebine göre oruç niyeti, akşamdan itibaren tutulacak olan oruç gününe niyet etmekle yapılır. Yani, oruca niyet etmek için tutulacak olan günün akşamından itibaren içten bir niyetle oruca başlamak yeterlidir.
Örneğin, akşam ezanından önce veya sonra içten bir niyetle “Niyyet ettim Ramazan orucunu tutmaya” veya “Niyyet ettim nafile oruç tutmaya” gibi bir niyet ifadesini içtenlikle kalpten geçirmek oruç niyeti için yeterlidir.
Niyet, içtenlikle ve samimiyetle kalpten geçirilmesi gereken bir durumdur. Sözlü olarak ifade etmek zorunlu olmadığından, niyetin içsel bir niyet olarak tutulması önemlidir.
Şafii mezhebine göre oruç niyeti, oruca başlamadan önce, oruç tutmayı kesin bir şekilde amaçlamak ve bu niyeti kalben yapmak gerekmektedir. Şafii mezhebinde, oruç niyeti şunlara dikkat edilerek alınır:
Niyetin Zamanı: Oruç niyeti, her gün iftar vaktinden önce akşamdan önce yapılmalıdır. Niyetin, gün doğmadan önce yani sahur vakti bitmeden önce yapılması gerekir.
Niyetin İçeriği: Niyet, oruç tutulacağının bilinçli bir şekilde kalpte kararlaştırılmasıdır. Dil ile söylemek de bir gelenek olmasına rağmen, asıl olan niyetin kalpte yapılmasıdır. Yani, dil ile söylemek zorunlu değildir. Ancak, niyetin dil ile ifade edilmesi, bazı insanlar için faydalı olabilir.
Örnek bir niyet cümlesi şu şekilde olabilir:
“Allah rızası için oruç tutmaya niyet ettim.”
Bilinçli Niyet: Şafii mezhebinde, her gün için niyet ayrı ayrı yapılmalıdır. Yani bir kişiyi oruca başlamak için niyet etmek, tüm Ramazan boyunca geçerli olmaz. Her günün orucu için belirli bir niyet yapılmalıdır.
Sonuç olarak, Şafii mezhebinde oruç niyeti, her akşam iftar vaktinden önce, kalpten oruç tutma niyeti yaparak alınır ve gerekirse dil ile de ifade edilebilir.