Sadaka nedir? İslamda sadaka hangi mallardan verilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sadakanın ölçüsü nedir, sadakanın dindeki yeri ve önemi

Sadaka nedir Islamda sadaka hangi mallardan verilir

Sadaka, Allah rızası için fakirlere veya muhtaç birilerine herhangi bir karşılık beklenmeden yapılan yardımlardır. Dinimize göre bir iyiliğin sadaka sayılması için 3 şartın olması gerekir. Bunlar;
1. Sadece Allah rızası için yapılması.
2. Önceliğin fakir ve muhtaçlara verilmesi.
3. Herhangi bir karşılık beklenmemelidir.
Bu şartlar yerine getirilmişse sadaka olur. Dinimizce her Müslümanın sadaka vermesi gerekir.

Sadaka ile ilgili geniş bilgiler

Tüm vakitlerde sadaka vermek sünnettir. Allah Teâla şöyle bu vurmuştur: “Verdiğinin kat kat fazlasını kendisine ödemesi için Allah’a güzel bir borç (isteyene faizsiz ödünç) verecek yok mu? Darlık veren de, bolluk veren de Allah’tır. Sadece O’na döndürüleceksiniz.” (Bakara, 245)

Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan rivayet edilen hadiste Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim helal kazancından bir hurma miktarı sadaka verirse -ki Allah sadece helal olanı kabul eder. Allah o sadakayı büyük bir hoşnutlukla kabul eder. Sonra onu sahibi için, sizden birinizin tayını yetiştirdiği gibi dağ gibi ola na kadar büyütür (bereketlendirir).

Sadakanın gizli verilmesi sünnettir. Allah Teâla şöyle buyurmuştur: “Eğer sadakaları (zekåt ve benzeri hayırları) açıktan verirseniz ne âlâ! Eğer onu fakirlere gizlice verirseniz, işte bu sizin için daha hayırlıdır. Allah da bu sebeple sizin günahlarınızı örter. Allah, yapmakta olduklarınızı bilir.” (Bakara, 271)

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Allah Teâla hiçbir gölgenin bulunmadığı günde onları arşının gölgesinde gölgelendirecektir… sağ elinin verdiği sadakayı sol elinin haberi olmayacak derecede gizli sadaka vermek…

Sadakanın faziletli mekan ve zamanlarda verilmesi de-ayrıca- sünnettir. Ramazan ayı veya zilhiccenin son on günü gibi dönemler bunlardandır.

Namazların sevaplarının katlandığı Haremeyn, yani Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi, sadaka vermenin sünnet olduğu faziletli me Kanlardır. İbn Abbas radıyallahu anhuma şöyle demiştir: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem insanların en cömerdiydi. Onun Ramazan ayında Cebrail ile karşılaştığı zamanki cömertliği ise daha ileriydi. “

Ibn Abbas radıyallahu anhuma’dan merfu olarak rivayet edilen hadiste Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Allah Teâla katında bu günlerde (zilhiccenin on gününde) yapılan salih amellerden daha sevimli bir şey yoktur.” Dediler ki: “Ey Allah’ın Rasûlü. Allah yolunda cihad etmekten de mi?” Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, “Allah yolunda cihad etmekten de… Ancak kişi, malı ve canı ile birlikte cihada çıkar da daha sonra bunlardan hiçbir şeyi geri döndürmezse, o istisnadır.” buyurdu.

Sadakayı komşulara vermek de sünnettir. Allah Teâla şöyle buyur muştur: “Yakın komşuya, uzak komşuya…” (Nisa, 36)

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Cebrail aleyhisselam bana komşu hakkı hususunda o kadar durdu ki komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim. “

Yakın akrabalara sadaka vermek de sünnettir. Yakın akrabaya ve rilen sadaka, sadaka olmanın yanısıra sila-yı rahimdir de. Allah Teâla şöyle buyurmuştur: “Anne-babaya ve yakın akrabaya iyilik yapma nızı emreder.” (Nisa, 36)

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Sadakanın en faziletlisi, düşman da olsa yakın akrabaya verilenidir. “

Her kim nafakasını ödediği kişilerin nafakalarından eksilterek, kendine zarar vererek, borçlusuna zarar vererek (vb.) sadaka verirse günahkar olur. Ancak ailesi isar yaparak ona razı olurlarsa bu faziletli olur.

Sadakayı başa kakmak büyük günahtır. Bu tavır, diğer sevaplan da geçersiz kılar. Allah Teâla şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığı niz hayırlarınızı boşa çıkarmayın.” (Bakara, 264)

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Allah Teâla kıyamet gününde üç grup kimseyle konuşmaz ve onları temize de çıkarmaz, onlar için elem verici bir azap vardır: Elbisesini yerde sürüyen, yaptığı iyiliği başa kakan ve ticaret malını yalan yere yeminle satmaya çalışan. “

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-03-22T11:43:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sadaka; sadece Allah için başka hiçbir beklenti olmadan ve herhangi bir karşılık beklemeden; fakire, ihtiyaç sahibine yapılan yardım demektir. Yapılan iyiliğin sadaka sayılabilmesi için birtakım şartlar vardır:

    Sadece Allah için yapılmalı, fakir ve muhtaç kişiler aranıp onlar için sadakada bulunulmalı, bir menfaat beklenmeden yapılmalı.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sadaka, İslam’da hayır kurumlarına, ihtiyaç sahiplerine veya fakirlere yardım etmek amacıyla verilen sadıklardan biridir. İslam’da sadaka vermek, hayırseverlik yapmak, yardıma muhtaç olanlara destek olmak, Allah’a itaatin bir ifadesi olarak değerlendirilir. Sadaka verme, kişinin maddi kaynaklarından bir miktarı, özellikle zengin olanlar için, paylaşarak yardıma muhtaç insanlara destek olması anlamına gelir.

    Sadaka, fakirler, yetimler, dul kadınlar, yolcular, borçlular ve genel olarak ihtiyaç sahipleri gibi toplumun dezavantajlı gruplarına yönlendirilir. İslam’da sadaka vermenin pek çok formu vardır, bunlar arasında şunlar yer alır:

    Zekât (Zekat): Zekât, belirli kriterlere göre zengin müslümanların mali varlıklarının bir yüzdesini yoksul ve ihtiyaç sahiplerine verme yükümlülüğüdür. Zekât, İslam’ın beş şartından biridir.

    Fitre (Fitr Sadakası): Ramazan ayının sonunda oruç tutan Müslümanların verdiği bir sadakadır. Oruç tutan kişinin kendisi ve ailesi için ödenir ve bu, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla kullanılır.

    Sadaka-i Fıtri: Zekâtın ayrı bir formu olarak değerlendirilebilir. Ramazan Bayramı’nın öncesinde veya bayram günü verilen bir sadakadır.

    Genel Sadakalar: Zekât dışında, genel olarak fakirlere, yardıma muhtaçlara veya hayır kurumlarına yapılan diğer maddi yardımlar da sadaka olarak kabul edilir.

    Sadaka vermek, müslümanlar arasında bir ibadet ve toplumsal sorumluluk olarak kabul edilir. İslam öğretilerine göre, sadaka veren kişi hem maddi durumunu paylaşırken hem de manevi olarak kendini arındırır.

Cevapla