Şaban ayının son günlerinde oruç tutmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan’ı karşılamak için oruç tutulur mu?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52; Müslim, Sıyâm, 173-179) bilinmektedir. Ancak Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu uygulamasını, Ramazan’ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir. Ramazan’ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan’ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan’dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur. Dinî ıstılahta bu güne “şek günü” denilir. Ancak, Ramazan’ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ramazan’ı bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun.” (Buhârî, Savm, 14; Müslim, Sıyâm, 21) buyurmuştur.


Şaban ayının son günü Ramazan ayını karşılamak için oruç tutmak caiz değildir

Buna şek günü fenir

 

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şaban ayının son günlerinde, Ramazan’ın başlamasından hemen önce oruç tutmak İslam’da tavsiye edilen bir uygulamadır. Ancak zorunlu değildir. Şaban ayı, mübarek Ramazan ayından önce geldiği için ayrı bir önem taşıyor.

    Peygamber’e (sav) atfedilen, Şaban ayında, özellikle ayın orta günlerinde (13., 14. ve 15.) oruç tutmayı teşvik ettiği bir gelenek vardır. Bu günler, ayın parlaklığı nedeniyle “Beyaz Günler” olarak bilinir.

    Beyaz Günler de dahil olmak üzere Şabanın son günlerinde oruç tutmak nafile bir ibadet olarak kabul edilir. Bireylerin yaklaşmakta olan Ramazan ayına ruhsal olarak hazırlanmaları ve ek ödüller kazanmaları için bir yoldur. Ancak bu oruçları kaçırmanın herhangi bir günah veya yükümlülük taşımadığına dikkat edilmelidir.

    Oruç gibi nafile ibadetleri farzlar dışında yapmak kişisel bir tercihtir ve Allah’a yakınlaşmanın bir yoludur. Şaban ayı boyunca önerilen ibadetler veya diğer dini uygulamalar hakkında daha spesifik rehberlik için bilgili bir dini otorite veya alim ile istişare edilmesi tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla