Ramazan Ayı Nefsi Terbiye Ayıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan yoğun bir kurstur?

Ramazan Ayi Nefsi Terbiye Ayidir

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla…

Çok, temiz ve mübarek olan hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Allah’tan başka ilah olmadığına ve O’nun ortağının bulunmadığına şehadet ederim. Muhammed’in de O’nun Rasûlü ve kulu olduğuna şehadet ederim. Bundan sonra;

Değerli kardeşim! Ramazan bir fırsattır ve yoğun bir eğitim kursudur. Ben Ramazan ayını yoğun bir eğitim kursu olarak addediyorum. Oruç tutmaktaki sebep de Kur’an’da geçmektedir: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”

O zaman oruç tutmanın hikmeti insanda takvayı meydana getirmektir. Allah’tan sakınmayı meydana getirmektir. Allah bu ibadetler ile bizi terbiye etmektedir.
Rabbimizin, üzerimize farz kıldığı bu ibadetlerdeki maksat; nefislerin arınması, kalplerin terbiye edilmesi ve insanın ahlakı ve tutumları ile ahlak mertebesinin en üstüne çıkmasıdır.

Mesela, Allah bize zekâtı farz kılmıştır. Peki, neden? Kişi cimrilikten, sürekli tutmaktan ve pintilikten temizlensin; insan vermeye, infak etmeye alışsın. Böylelikle cömert olsun, eli açık olsun; fakir ve zayıf Müslüman kardeşlerini düşünsün diye farz kılınmıştır.

Oruç da böyledir. Allah bizi oruç ile takvaya alıştırıyor. Kulun Rabbini gözetmesine ve küçük, büyük günahların hepsi hakkında Rabbinden korkmasına alıştırıyor. Bun dan dolayı ramazan ayı yoğun eğitim kursu olarak addedilir. Nasıl?

İnsanlardan çoğu sana ramazan ayından önce: “Ben sabah namazında mescide gitmeye güç yetiremiyorum.” der. Sabah namazında gevşeklik ve ağırlık gösterir. Ancak ramazan ayının gelmesiyle bu kişide azimet ve isteğin oluş tuğunu, bu insanın eskiden geri durduğu sabah namazını mescitte kıldığını görürsün.

Sigara içen birçok kişiye “Kardeşim, neden sigarayı bırakmıyorsun?” dersin. Sana der ki: “Ben buna alışmışım ben sigarayı bırakamam.” Ancak ramazan ayı gelince -ki ben ramazanın birçok insanı açığa vurduğuna inanıyorum- birçok şeyi yapamayacağına inanan insanın sabrettiğini görürsün. Neye mi sabrediyor? Hiçbir zorluk altında kalmadan kendi isteği ile sigara içememeye sabrediyor. Aslen uzak bir yere gidip sigara içebilir. Ancak o Allah’ın kendisini gördüğünü biliyor ve Allah için sigara içmeyi terk ediyor. O zaman bu kişinin nefsine sahip çıkmaya gücü yetiyor. Ramazan ayından önce gevşeklik gösterdiği birçok ibadet ve itaatlere nefsini zorlayabiliyor.

Ramazan ayında kişinin gözünü kapattığını, sövmediğini ve dilini tuttuğunu görürsün. Kişinin birçok haramları terk ettiğini görürsün. Dersin ki: “Neden?” Sana diyecektir ki: “Vallahi biz şu an ramazan ayındayız. Vallahi biz şu an ramazan ayındayız.”

O zaman deriz ki ramazan ayı, insanı itaat ve ibadet üzerine terbiye ediyor. Senin kuvvetinin, azimetinin ve isteğinin olduğu yönde seni terbiye ediyor. Bundan dolayı bizim bu durakları değerlendirmemiz gerekir. Bu duraklar terbiye durakları olarak addediliyor. İnsan bu ayda itaatlerini çoğal tır ve nefsini ibadet üzerine terbiye eder ki ramazan ayından sonra bu kendisine kolay gelsin.

Gerçekten de değerli kardeşim! Ramazan ayı Müslümani âdet edinmediği şeylere alıştırıyor. Ramazan ayının gelmesi ile – Maşallah- kişinin gece namazları kıldığını, Kur’an okumak için gün içinde özel bir vakit ayırdığını ve birçok haramdan elini çektiğini görürsün. Ahlakının, hâlinin ve tutumlarının değiştiğini görürsün.

Peki, sebep nedir? Buradaki sır nedir?

Bu bir fırsattır. Salih amellerde devam etmen ve haramları terk etmen için bir fırsattır. Çünkü sen ramazan ayında alışmış olduğun yoğun eğitim kursundan bunları öğrenmiştin.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2022-03-22T09:16:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan ayı bir nevi nefsi terbiye ayıdır. Mesela, Allah bize zekâtı farz kılmıştır. Peki, neden? Kişi cimrilikten, sürekli tutmaktan ve pintilikten temizlensin; insan vermeye, infak etmeye alışsın. Böylelikle cömert olsun, eli açık olsun; fakir ve zayıf Müslüman kardeşlerini düşünsün diye farz kılınmıştır.

    Oruç da böyledir. Allah bizi oruç ile takvaya alıştırıyor. Kulun Rabbini gözetmesine ve küçük, büyük günahların hepsi hakkında Rabbinden korkmasına alıştırıyor.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan ayı yoğun bir eğitim kursudur. Bu ayda, Allah’ın rızasını kazanmak için birçok ibadet ve taat yapma imkanı buluruz. Oruç tutmak, teravih namazı kılmak, Kur’an okumak, zekat vermek ve sadaka dağıtmak gibi ibadetler, nefs terbiyesi için mükemmel bir fırsattır.

    Ramazan ayının yoğun bir eğitim kursu olmasının bazı nedenleri:

    Oruç tutmak, nefsi terbiye etmenin en etkili yollarından biridir. Oruç sayesinde, açlık ve susuzluk gibi nefsani duygularımızı kontrol etmeyi öğreniriz.
    Teravih namazı, gece kalkıp Allah’a ibadet etmenin ve dua etmenin önemini hatırlatır.
    Kur’an okumak, Allah’ın kelamını anlamamızı ve hayatımıza uygulamamızı sağlar.
    Zekat ve sadaka vermek, fakir ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin ve paylaşmanın önemini vurgular.
    Ramazan ayında edindiğimiz bu güzel alışkanlıkları, Ramazan ayından sonra da devam ettirmeye çalışmalıyız. Böylece, nefis terbiyesi yolunda ilerlemeye ve Allah’ın rızasını kazanmaya devam edebiliriz.

    Ramazan ayını bir fırsat olarak değerlendirmeli ve bu ayda kendimizi geliştirmeye çalışmalıyız. Bu ayda edindiğimiz güzel alışkanlıklar, hayatımızı her yönden güzelleştirecektir.

    Ramazan ayının feyzi ve bereketi üzerimize olsun.

Cevapla