Orucu bozan hal ve durumlar

Question

Orucu bozan hal ve durumlar diyanet

Orucu bozan hal ve durumlar

Bir kimse bilerek yer ve içer,kulağına burnuna makatten sıvı bir şey girer,iğne yoluyla vitamin alır,cinsel ilişkiye girer,hayal ederek boşalır,hanımına sarılarak boşalır ise orucu bozulur.Bunlardan dolayı orucu kaza eder.Cinsel yoluyla ilişkiye giren bilerek orucunu bozan kişi hem orucunu kaza eder hemde kefaret gerektirir.

————————————————————————-
1-Yemek içmek; Çok az olsa dahi bilerek yiyip içmek orucu bozar fakat bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yiyip içerse yenilen ve içilen şey ne kadar çok olursa olsun orucu bozmaz
2- açık bir menfezden bir şeyin içeri girmesi; yani gözle görülebilen bir şeyin açık birer menfez olarak kabul edilen Boğaz kulak burun ön ve arka yoluyla iç taraf olarak kabul edilen boğazdan aşağı olan karına mideye bağırsaklara veya beyne girmesi ile oruç bozulur
3- isteyerek kusmak; bir kimse Kendi isteği ve iradesi ile istifa ederse yani kusarsa orucu bozulur Fakat bu iradesi dışında olursa orucu bozulmaz
4- bilerek cinsel ilişkide bulunmak; bir kimse Ramazan’ı hatırlayıp oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunursa şehvet suyu gelmesi dahi orucu bozulur bu ilişkinin kendi hanımı veya başkasıyla insan ya da hayvanla ön arka ile olması hususunda bir fark yoktur hepsinin orucu bozulur
5- istekle meninin çıkması; bir kimsenin kendi eliyle veya eşiyle oynatıp öpmesi gibi sebeplerle menisi yani şehvet suyu çıkarsa orucu bozulur Fakat böyle sebepleri tevessül etmeden istek dışı meninin çıkmasıyla oruç bozulmaz
6- hayız veya Nifas dönemine girmek; her biri orucun sıhhatine mani birer özürdür günün herhangi bir vaktinde oruçlu bulunan bir kadında hayız ve Nifas hali arız olursa orucu bozulur daha sonra gününe gün kazası gerekir
7- Delirmek ve dinden çıkmak; bunların herbiri orucun sıhhatine manidir Çünkü deliren ve dinden dönüp çıkan bir kimse ibadete Ehil olmaktan çıkar Şu halde oruçlu olan bir kimsenin orucunun geçerli olabilmesi için fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar orucu bozan bu hususlardan takılması vaciptir.
BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

  1. komutan
    0
    2023-06-07T16:26:52+03:00

    Orucu bozan hal ve durumlar şunlardır:

    1. Yemek yemek veya içmek: Bilerek ve isteyerek yemek veya içmek, orucun bozulmasına neden olur. Oruçlu iken ağız yoluyla gıda veya içecek almak orucu geçersiz kılar. Bununla birlikte, istemeden veya unutarak yemek veya içmek orucu bozmaz ve oruca devam edilebilir.
    2. Cinsel ilişkide bulunmak: Oruçlu iken cinsel ilişkiye girmek orucun bozulmasına neden olur. Cinsel ilişki, orucu geçersiz kılan bir eylemdir. Oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar ve oruca devam etmek için orucun yeniden tutulması gerekir.
    3. Bulantı, kusma veya diğer durumlarla yeme veya içmenin mecburi hale gelmesi: Eğer bir kişi oruçlu iken ani bir sağlık sorunu yaşayarak bulantı, kusma veya baş dönmesi gibi durumlarla karşılaşırsa ve yeme veya içme mecburi hale gelirse, orucunu bozmak zorunda değildir. Bu gibi durumlarda oruca ara verilir ve sağlık durumu düzeldikten sonra oruca devam edilir.
    4. Regl veya lohusalık: Kadınlar adet dönemi (regl) veya lohusalık dönemindeyken oruç tutmazlar. Bu süre boyunca oruç tutulmaz ve tutulamayan günler daha sonra kaza edilir.
    5. Hastalık veya sağlık sorunları: Ciddi bir hastalık veya sağlık sorunu nedeniyle oruç tutmanın sağlığa zararlı olacağı durumlarda, sağlığın korunması önceliklidir. Bu gibi durumlarda oruç tutulmaz ve daha sonra tutulamayan günler kaza edilir.
    En iyi cevap
  2. Oruç, İslam dininde belirli bir süre boyunca yemek, içmek ve diğer bazı fiziksel ihtiyaçlardan uzak durmak suretiyle tutulan ibadettir. Oruç, sabah namazı vakti ile akşam namazı vakti arasında tutulur. Ancak oruç, bazı durumlar ve fiillerle bozulur. İşte orucu bozan durumlar:

    Yemek ve İçmek:

    Oruçlu kişinin, kasten yemek yemesi veya bir şey içmesi orucu bozar.
    Bu durum su içmeyi veya herhangi bir gıda maddesini yemeyi kapsar.
    Cinsel İlişki:

    Oruçlu bir kişinin, gün içinde cinsel ilişkiye girmesi orucu bozar. Cinsel ilişki, orucu sadece fiil olarak değil, aynı zamanda kişinin hem bedenini hem de ruhunu etkileyen bir durumdur.
    Mastürbasyon:

    Kasten ve bilerek yapılan mastürbasyon, orucu bozar. Bu durum da cinsel ilişkide olduğu gibi oruçlu kişiyi hem ruhsal hem de bedensel olarak etkiler.
    Kanama:

    Kan aldırmak veya vücutta kanamaya yol açacak bir durum (örneğin, ameliyat) orucu bozar. Ancak adetin, lohusalık döneminin veya hastalık nedeniyle kanama olması orucu bozmaz.
    Ağız Yoluyla Bir Şey Almak:

    Oruçlu kişinin ağız yoluyla herhangi bir şey (ilaç, su, yemek vb.) alması orucu bozar.
    Zihinsel veya Fiziksel Şuur Kaybı:

    Oruçlu kişinin bayılması veya bilinç kaybı gibi durumlar orucu bozmaz. Ancak uyku nedeniyle vücutta ciddi bir şuur kaybı olmamalıdır.
    Kusma:

    Oruçlu kişi kasten kusarsa, orucu bozar. Ancak kişi, kendiliğinden kusarsa oruç bozulmaz.
    Vücuda Bir Şey Sokmak:

    Oruçlu bir kişinin, vücuda herhangi bir madde sokması (enjeksiyon, damar yoluyla sıvı almak vb.) orucu bozar.
    İğne (Sıvı Enjeksiyonu):

    Besleyici bir enjeksiyon almak (örneğin serum vb.) orucu bozar. Ama sadece ağrı kesici veya tedavi amaçlı yapılan enjeksiyonlar orucu bozmaz.
    Ağır Fiziksel Aktivite veya Zorlayıcı Bir Durum:

    Oruçlu kişinin aşırı fiziksel bir çaba içine girip çok fazla terlemesi veya vücudu için aşırı zorlayıcı bir hareket yapması da, orucu etkileyebilir.
    Oruçlu iken bu fiillerden kaçınılması, orucun geçerli olabilmesi için gereklidir. Eğer oruç, kasıtlı bir şekilde bozulursa, bu durumda o oruç gününün kaza edilmesi gerekmektedir.

Cevapla