Ölen kişinin tırnak ve kılları kesilir mi?

Question

Ölen kişinin kılları ve tırnakları kesilir mi?

Ölüme Götürülen Kimsenin Tırnaklarının Kesilmesi ve Etek Traşı Olması veya Ölmek Üzere Olanlara Bu İşlemin Yapılması

Bu konu kıyasi bir mesele olmasına rağmen ele almadan geçmenin doğru olmadığı kanaati ağır bastı. Bunun için bu meselenin de burada zikredilmesi gerekir. İmam Ebu Davud es-Sicistani Sünenin de bununla ilgili olarak şu hadisi zikretmektedir:

“…Ebu Hureyre’den demiştir ki: el-Haris b. Amir b. Nevfel oğulları Hubeyb’i Kureyşlilere köle olarak sattılar. (Çünkü) Hubeyb Bedir (savaşı) günü (Mekkeli müşriklerden) el-Haris b. Amir’i öldürmüştü. (O vakit) Hubeyb Kureyşlilerin yanında esir olarak kaldı. (Kureyşliler saygı gösterdikleri haram aylar çıkınca) onu öldürmeye karar verdiler. (Bunu anlayan Hubeyb) kasık kıllarını kazımak için Haris’in (Zeyneb ismindeki) kızından ödünç olarak bir ustura istedi. (Zeyneb de) ona ödünç olarak (bir ustura) verdi. Derken (Zeyneb’in) gafil bulunduğu bir sırada küçük oğlu (Ebu Huseyn b. El-Haris b. Nevfel b. Abdi Menaf, Hubeyb’in yanına) gitti. (ve Zeyneb) onu elinde ustura olduğu halde yalnız başına (Hubeyb’in) dizinde (otururken) buldu. Ve (Hubeyb’in çocuğu öldürerek intikam almasından) korktu. (Hubeyb) ondaki bu korkuyu anlayıp (kadına) “Çocuğu öldürürüm diye mi korkuyorsun? (korkma) ben bunu yapmam” dedi.

Hubeyb (r.a)’in bize bıraktığı sünnetlerden ikincisi de budur. Bunu yapmak güzel olan bir husustur. İmam Ebu Davud (rh.a) kıyasından ve konuya attığı başlıktan hareketle böyle bir şeyin meşru olduğunu söylüyoruz.

Zaten bu temizliğin yapılması fıtratdan olan bir hadisedir. Tabii ki imkan varsa. Dikkat edilirse İnşallah ileride de geleceği gibi şehidler öldükleri hal ve üzerindeki elbiselerle gömülür yıkanmazlar. Çünkü bu onların Allah (c.c)’a kendilerinden sundukları delilleri olacaktır. Yani ölüyü yıkamak, sünnet olan bir husustur. Şimdi bir başka konuyu inceleyelim.

CEVAP:

Ölen kişinin tırnak ve kıllarının kesilmesi konusu, İslami kaynaklarda doğrudan ve detaylı bir şekilde ele alınmamış olsa da, bazı hadisler ve uygulamalar ışığında âlimler tarafından değerlendirilmiştir. Soruda zikredilen Hubeyb (r.a) hadisesi, bu konuda önemli bir örnek teşkil eder. İşte konuyla ilgili detaylı açıklama:

1. Hubeyb (r.a) Örneği ve Sünnet

  • Hadisin Anlamı: Hubeyb (r.a), esirken öldürüleceğini anlayınca, kasık kıllarını traş etmek için bir ustura istemiş ve bu temizliği yapmıştır. Bu davranış, İmam Ebu Davud tarafından bir “sünnet” olarak nitelendirilmiştir.
  • Hikmeti: Bu uygulama, fıtrî temizlik (fıtrat sünnetleri) kapsamında değerlendirilir. Tıpkı canlıyken yapılması tavsiye edilen tırnak kesme, koltuk altı ve kasık temizliği gibi, ölüm öncesinde de bu temizliğin yapılması müstehap (güzel görülmüş) olabilir.

2. Ölüm Öncesi veya Sonrası Tırnak/Kıl Kesme

  • Ölüm Öncesi: Kişi henüz hayattayken ve imkân varsa (örneğin, hasta yatağında), tırnaklarını kesmesi veya kıllarını aldırması caizdir ve bazı âlimlere göre fıtrata uygun bir davranıştır.
  • Ölüm Sonrası: Öldükten sonra tırnak veya kılların kesilmesi ise şu şekilde değerlendirilir:
    • Yıkama (Gasl) Esnasında: Cenazenin yıkanması sırasında fazla kılların alınması veya tırnakların kesilmesi, bazı âlimlerce (özellikle Malikîlerde) mekruh görülmüştür. Çünkü ölünün bedenine saygı gereği, ölüm sonrası müdahaleler sınırlı tutulmalıdır.
    • Şehitler İstisnası: Şehitler yıkanmaz ve üzerlerindeki kanlı elbiselerle defnedilir. Bu durumda tırnak/kıl kesimi söz konusu değildir.

3. Fıkhi Görüşler

  • Hanefîler: Ölünün tırnak ve kıllarının kesilmesi genelde hoş karşılanmaz. Çünkü bu, bedene yapılan gereksiz bir müdahale olarak görülür.
  • Şâfiîler ve Hanbelîler: Bazı âlimler, fıtrat temizliği niyetiyle yapılırsa caiz olduğunu söyler, ancak zaruret olmadıkça önermezler.
  • Malikîler: Ölünün bedeninde değişiklik yapmayı (tırnak kesmek, saç traşı vb.) mekruh kabul eder.

4. Sonuç ve Tavsiye

  • Ölüm Öncesi: Kişi kendi isteğiyle tırnak/kıl temizliği yapabilir. Bu, Hubeyb (r.a) örneğinde olduğu gibi sünnete uygun bir davranıştır.
  • Ölüm Sonrası: Cenazenin yıkanması ve kefenlenmesi sırasında tırnak/kıl kesmekten kaçınılmalıdır. Ancak çok uzun veya hijyen açısından sorun teşkil eden durumlarda (nadir istisnalar dışında) kesilmez.

Özetle:

  • Ölmek üzere olan kişi kendi temizliğini yapabilir (müstehaptır).
  • Öldükten sonra tırnak/kıl kesmek genelde uygun görülmez.
  • Şehitler için bu işlem zaten söz konusu değildir.

Kaynak: Ebu Davud, Sünen; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar; Nevevî, el-Mecmû.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-04-21T15:37:34+03:00

    Ölen kişinin tırnakları ve kıllarının kesilmesi konusu, kültürel ve dini inançlara, geleneklere göre farklılıklar gösterebilir. Ancak genel olarak, İslam dini ve bazı kültürlerde ölen kişinin tırnaklarının ve kıllarının kesilmesi ile ilgili belirli görüşler vardır.

    İslamda Ölüyle İlgili Uygulamalar:
    İslam’da ölüye saygı göstermek önemli bir meseledir ve bununla ilgili çeşitli kurallar bulunmaktadır. İslam alimleri, ölüye yapılacak işlemler konusunda farklı görüşler ortaya koymuştur. Ancak genel bir kural olarak:

    Tırnak ve Kılların Kesilmesi:

    Tırnakların ve kılların kesilmesi konusunda herhangi bir dini gereklilik bulunmamaktadır. Yani, ölen kişinin tırnaklarının veya kıllarının kesilmesi, İslam’da dini bir zorunluluk değildir.

    Ancak bazı alimler, ölen kişinin bedeniyle ilgili herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerektiğini, ölüye saygı göstermek amacıyla, tırnak veya kılların kesilmemesi gerektiğini savunmuşlardır.

    Ölüm Öncesi Durumlar:

    Ölüm yaklaşan kişiye (yani ölüme yakın olan birine) tırnaklarının veya kıllarının kesilmesi gerektiğine dair bir uygulama bulunmamaktadır. Bu, genellikle kişinin ruhsal ve bedensel rahatlığı için bir gereklilik olarak görülmez.

    Bununla birlikte, son derece hastalıklı veya acı çeken birine rahatlık vermek amacıyla vücut temizliği yapılabilir, ancak bu da dini bir zorunluluk değildir.

    Farklı Kültürler ve Gelenekler:
    Bazı kültürlerde, ölen kişinin vücut temizliği ve cenaze hazırlığı esnasında tırnaklar ve kıllar kesilebilir. Bu tür uygulamalar bazen ölen kişinin ahlaki bir temizlik içinde olmasını sağlamak amacıyla yapılır.

    Örneğin, bazı geleneklerde, ölünün yüzünü yıkamak, tırnaklarını kesmek veya kıllarını almak, cenazeye son bir saygı gösterisi olarak kabul edilir.

    Sonuç olarak:
    İslam dini açısından, ölen kişinin tırnaklarının veya kıllarının kesilmesi zorunlu değildir, hatta bazı alimler bunu önermez. Ancak bu tür uygulamalar farklı topluluklarda veya kültürlerde, ölüye son bir saygı göstergesi olarak yapılabiliyor.

     

    En iyi cevap

Cevapla