Paylaş
Niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçmek
Question
Oruca akşam niyet edip imsaktan önce vazgeçmek

SORU:
Akşam oruç tutayım diye uyuyup sabah tutmaktan vazgeçen biri bir şeyler yer içerse kaza mi gerektirir kefaret mi?
CEVAP:
Oruca niyetinizden, ne zaman vaz geçtiğiniz önemli eğer imsaktan önce vaz geçtiyseniz. Ramazan ayından sonra bir gün kaza etmelisiniz. İmsaktan sonra orucunuzu bozmuşsanız 60+1 gün kefaret orucu tutmalısınız. (Nafile oruç)
SORU: Kaza orucuna akşamdan niyetlendim fakat imsak vakti girmeden önce oruç tutmaktan vazgeçtim bunda Bir günah var mıdır?
SORU: Merhaba ben niyet ettim sahurda lakin ezan okunmadan niyetimi bozdum ezan okunmadan ama böyle bir şey olunca günahı nedir hocam
CEVAP:
İmsaktan önce nafile oruçtan vaz geçmek/tutmamak ne kaza ne kefaret gerekir, bir günahı yoktur.
SORU: Sınava girecektim niyet etmiştim sahura kalkmadan , ablamda sabahleyin sınava giderken sınavda kafan çalışmaz öyle şey olmaz diyip bişiler yedirmişti.( bende bozarken haklı olduğunu düşünüp sınava gireceğim için günah olmayacağını düşünüp bozdum.) sizce 61 gün tutmalı? mıyım
CEVAP: Hanefi mezhebine göre farz orucu imsaktan sonra bozmak 60 gün kefaret 1 gün kaza gerekir toplam 61 gün. Şafii mezhebine göre ise sadece kaza gereklir.
O günah ablana yazar sana değil
SORU: Ramazan bitti 1 orucum da abdest alırken su burnuna kaçmıştı o oruç bozuldu mu?
CEVAP: Suyun istenmeden buruna kaçması orucu bozmaz yalnız oruçluyken buruna su verirken dikkat etmek gerekir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 10 )
Dört mezhebe göre Ramazan orucuna veya farz bir oruca başladıktan sonra bozmak büyük günahlardandır.
Hanefi mezhebine göre Ramazan orucunu sebepsiz yere bozmak hem büyük günahtır hem de kefaret gerekir.
Farz olan Ramazan orucuna başladıktan sonra ancak şeri bir sebep varken bozulabilir örneğin sağlık sorunu gibi..
Şafi mezhebine göre ise başlanılan farz orucu bozmak büyük günahtır fakat sadece kaza gerekir, şayet orucunu eşine yaklaşarak cinsel ilişki ile bozarsa o zaman kefaret gerekir.
Hanefi mezhebine göre başlanılan nafile orucu bozmak kaza gerektirir çünkü bir ibadete başlandıktan sonra bozulması doğru değildir bir nevi adak sayılır daha sonra kaza edilmelidir.
Şafi mezhebine göre başlanılan nafile orucunu bozmak ise kaza gerektirmez herhangi bir cezası yoktur kişi nafile orucuna başlar dilediği zaman bozabilir fakat doğru olanı bir sebep yokken bozmamaktır
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.
Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir
Orucun bozulmasıyla ilgili
Selamun aleykum hocam , ben ezan okunmadan önce farz orucunu tutmaya niyet ettim sabah namazi okunup biraz gectikten sonra daha güneş dogmadanda allahim orucumdan vazgeciyorum dedim biraz gectikten sonrada orucum bozuldu 61 gün kefaret orucu tutmam gerekiyor mu ?
Oruca niyet ettikten sonra, Ramazan orucunu bozmak hem büyük günahtır, hem de sebepsiz yere oruç bozulduğu için Hanefi mezhebine göre keffaret gerektirmektedir. Dolayısıyla eğer orucunuzu bozdu iseniz keffaret orucu tutmanız gerekmektedir.
Oruç tutmaktan vazgeçmek
Sahurumu yaparken niyet etmiştim
Fakat tutup tutmamak arasında gidip geldim
Arkadaşımda öğlene kadar vaktin var diyince bende yanlış anlamışım yanlış anladığımdan dolayı o gün hiç uyuyamamıştım ve boğazım ağrıyordu 61gün oruç mu tutmam gerek yoksa kazasını tutsam yeterlimidir
Farz olan orucu tutup tutmamak konsunda bir Müslüman kararsız kalamaz. Çünkü bu orucu tutması farzdır. Kasıtlı bir şekilde bu oruç bozulmuş ise Hanefi mezhebine göre keffaret gerekmektedir.
Hocam bu gün çok boğazım ağrıyordu oruç tutmağa niyet etmiştim, annem “oruç tutma sana gün içinde ilaç vericem” dedi. 61 gün oruçlu tutmam gerek?
Hastalık sebebi ile bozulan oruçlar keffaret değil güne gün kaza edilir. Fakat buradaki hastalığın boyutu önemlidir. Ciddi bir hastalık olması gerekir bu hastalığın
Ramazan ayında sahura kalkıp Niyet edip Gündüz oruç tutmamak Hanefi mezhebine göre orucu bozmaktan dolayı bir gün kaza 60 gün Kefaret gerekir diğer mezheplere göre Şafii Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre Sadece kaza gerekir.
Tabii ki bu dünyadaki cezası Allah’a karşı tövbe edilmeli ve kaza edilerek Allah’tan af dilenmelidir Çünkü farz olan orucu tutmayarak büyük günah işlemiş olur
Niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçmek, İslam’da belirli şartlar altında geçerli olabilen bir durumdur. Eğer oruç tutmaya niyet ettikten sonra, herhangi bir geçerli mazeretle oruç tutmaktan vazgeçilirse, bunun hükmü birkaç faktöre bağlıdır:
Oruç tutmaya niyet ettikten sonra vazgeçme: Eğer kişi oruca niyet ettikten sonra, ancak sabah ezanı öncesinde oruç tutmaktan vazgeçerse, oruç tutmamış sayılır. Ancak, bu durumda oruç tutmanın yerine bir kefaret veya fidye gerekliliği doğmaz.
Oruç başladıktan sonra vazgeçme: Eğer kişi oruç tutmaya niyet ettikten sonra oruç tuttuğu bir vakitte, yani sabah ezanı ile akşam ezanı arasında oruç tutmayı bırakırsanız (örneğin yemek yemek veya içmek gibi), oruç bozulmuş olur ve bu durumda orucu tekrar tutmanız gerekebilir. Oruç bozulduğunda, orucun tamamlanması için bir kefaret ödemek gerekebilir.
Genel olarak, bir kişi oruç tutmak için niyet ettikten sonra vazgeçme kararı alırsa, bu durumun gerektirdiği sorumluluklar kişinin kararına, oruç sırasında geçirilen süreye ve niyetin zamanlamasına göre değişebilir.
Niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçmek, bazı durumlarda geçerli olabilir, ancak bunun bazı şartları vardır. İslam’da oruç tutmaya niyet etmek, orucun farz kılındığı günlerde, sabah ezanından önce yapılması gereken bir işlemdir. Niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçmenin bazı belirli şartları vardır:
Oruç Tutmaya Devam Etme Durumu: Eğer kişi oruç tutmaya niyet ettikten sonra bir engel oluşur ve bu engel orucu bozan bir durum değilse (örneğin, hasta olma gibi bir durum varsa), orucu tutmaya devam etmek gerekir.
Oruç Tutmaktan Vazgeçme Durumu: Eğer kişi, niyetinden sonra orucunu tutmaktan vazgeçerse, bazı durumlar buna izin verebilir. Örneğin:
Eğer kişi sabah ezanı sonrası bir hata yaparsa (örneğin, yanlışlıkla yemek yerse), orucu bozulur. Böyle bir durumda, oruç tutmaya devam etmemek gerekir.
Eğer kişi, dini bir sebepten dolayı orucu bozan bir duruma girerse (örneğin, çok ciddi bir hastalık ya da seyahat gibi), oruç tutmaktan vazgeçebilir. Ancak bu durumda, oruç tutmanın geçerli olabilmesi için fidye veya kaza orucu gerekebilir.
Sonuç olarak, niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçmek genellikle geçerli bir sebepten dolayı olur. Bu durumda, oruç tutmaya devam edilmezse, kişinin orucu kaza etmesi veya fidye vermesi gerekebilir.
Daha spesifik bir sorunuz varsa, o konuda da yardımcı olabilirim!
Diyanet’in görüşlerine göre, oruca niyet edip imsaktan önce vazgeçmek, oruç tutmanın şartlarına aykırıdır. İmsaktan önce oruç niyeti, kişinin orucunun geçerli olabilmesi için gereklidir. Eğer kişi oruca niyet ettikten sonra imsaktan önce orucunu bozarsa, orucu geçersiz olur ve yeniden oruç tutması gerekir.
Oruç tutmaya niyet etmek, gece yarısı (imsağın girmesinden önce) yapılmalıdır ve imsaktan sonra oruç niyetinden vazgeçmek, orucunun yerine getirilmediği anlamına gelir.
Ancak, bazı özel durumlar da vardır. Örneğin, kişi sağlık sorunu, seyahat gibi geçerli bir sebeple orucundan vazgeçmişse, o zaman tutmadığı oruç için fidye veya başka bir şey gerekebilir. Bunun için ilgili dini otoritelerin görüşlerine başvurmak faydalı olacaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önerdiği durumlardan biri de, kişinin oruç tutarken bir şey yiyip içmesi ya da oruçtan önce niyetinden vazgeçmesi, orucunun geçerli olmasına engel teşkil eder.