Nişan bozulunca eşyalar ve takılar kimde kalır diyanet fetvası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Nişan attım bana yapılan bohçaları altınları erkek tarafına geri vermem gerekir mi?

Nisan bozulunca esyalar ve takilar kimde kalir diyanet

Amcamın oğluyla nişanlıydım nişan atıldı bazı hocalar diyor ki elini bile tuttuysa o bohçaları altınlar kıza ait bununla ilgili bilgi almak istiyorum

CEVAP:

Nişan Bozulunca Eşyalar ve Takılar Kimde Kalır?
Nişan bozulması üzücü bir durumdur ve bu durumda eşyalar ve takılar kimde kalacağı konusu da kafa karıştırıcı olabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konudaki fetvasına göre:

Nişan bozulduğunda, nişan sırasında erkek tarafından kıza verilen takılar ve hediyeler, genel olarak aşağıdaki şekilde değerlendirilir:

Hediyeler: Hediyeler, karşılıksız olarak verilen şeyler olduğu için, nişan bozulsa bile geri alınmaz.
Mehir: Mehir, evlilik akdinin kurulması karşılığında erkeğin kıza verdiği mal veya paradır. Nikah kıyılmamışsa mehir geri alınmaz. Nikah kıyılmışsa ve erkek mehirden bir kısmını vermişse, geri alabilir.
Bohçalar: Bohçalarda bulunan eşyaların durumu, nişan şartlarına ve örf ve adete göre değişir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasına göre:

Eğer nişan bozulmasında kusur erkekte ise, bohçalarda bulunan eşyalar ve takılar kıza kalır.
Eğer nişan bozulmasında kusur kızda ise, bohçalarda bulunan eşyalar ve takılar erkek tarafına geri verilir.
Eğer nişan bozulmasında kusur her iki tarafta da ise, bohçalarda bulunan eşyalar ve takılar, iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır.

Bazı hocaların elini bile tuttuysa bohçalar ve altınlar kıza ait demesinin sebebi:

Bazı hocalar, nişan sırasında erkeğin kıza verdiği takılar ve hediyelerin, bir nevi mehir olarak kabul edilebileceğini savunmaktadır. Mehir ise, evlilik akdinin kurulması karşılığında erkeğin kıza verdiği mal veya paradır. Nikah kıyılmamış olsa bile, bazı hocalar mehir olarak verilen takılar ve hediyelerin geri alınamayacağını savunmaktadır.

Ancak, bu konudaki fetvalar ve görüşler farklılık gösterebilmektedir. Kesin bilgi için bir din alimine veya hocaya danışmanız faydalı olacaktır.

Nişan bozulması durumunda eşyalar ve takılar ile ilgili yapmanız gerekenler:

Nişan şartlarını ve örf ve adeti göz önünde bulundurun.
Eğer nişan bozulmasında kusurun kimde olduğunu düşünüyorsanız, buna göre bir karar verin.
Eğer eşyalar ve takılar ile ilgili bir anlaşmaya varamazsanız, yasal yollara başvurabilirsiniz.
Ayrıca, nişan bozulması durumunda manevi olarak da zor bir süreç yaşayabileceğinizi unutmayın. Bu süreçte aileniz ve arkadaşlarınızdan destek almanız faydalı olacaktır.

Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur.

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2022-05-10T15:24:35+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Öncelikle İslam’da nişan diye bir kavram yoktur. Bunu sizlere bildirmem gerekmektedir. Nişanlı iken nikah akdi gerçekleşmemiş ise iki yabancı gibisiniz. Ortada nikah yokken, ve aynı zamanda mehir söz konusu olmamış iken kadının (gelin adayının) altınlar kendisinin değildir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nişanlıyken ayrılanlar herkesin takıları kendinindir ayrıca akrabalar tarafından gelen hediyeler de kimin akrabası getirmiş ise kendine alır.

    Nişanlılar ayrıldıktan sonra eski nişanlıların almış oldukları hediyeleri iade etmelidiirler.

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam hukukunda nişanın hükümleri, evlenme niyeti ve kararından farklıdır. Nişan, evlenme niyeti taşıyan iki kişi arasında yapılan bir sözleşmedir. Ancak nişanlılar arasındaki ilişki, evlilik bağlamında gerçekleşmeden önce gerçek bir aile birliği kurulmamış olduğu için, evlilik hükümleri bu duruma uygulanmaz.

    Diyanet İşleri Başkanlığı veya herhangi bir Diyanet tarafından verilmiş özel bir fetva bu konuda mevcut değildir. Ancak genel olarak İslam hukukuna göre nişanın bozulması durumunda, taraflar arasında anlaşmazlık çıkması durumunda, yerel hukuk sistemine göre hareket edilmelidir. Ülkelerin medeni hukuk sistemleri, nişanın bozulması durumunda mal paylaşımı gibi konularda belirli hükümlere sahip olabilir.

    Eğer nişan atıldıktan sonra taraflar arasında anlaşmazlık yaşanıyorsa ve bu konuda yerel yasal bir düzenleme bulunmuyorsa, taraflar arasında bir uzlaşma sağlanması veya hukuki bir danışmanlık alınması önerilir. Özellikle bu tür durumların yerel hukuk sistemine göre çözülmesi, adil ve yasal bir sonuç almak için önemlidir.

Cevapla